Blagdan Gospe od Anđela u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD (TU) – Blagdan Gospe od Anđela – Porcijunkula, svečano je 2. kolovoza proslavljen u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. Večernje misno slavlje uz domaće franjevce predvodio je fra Matej Ećimović.

 U svojoj homiliji naglasio je kako se sv. Franjo Asiški, koji je uvijek htio biti manji od manjih, kao sin ispunjen pouzdanjem i vjerom usudio od Boga tražiti velike svari kao što je porcijunkulski oprost. Naglasivši kako je sv. Franjo želio sve duše povesti u raj, fra Matej je ustvrdio da blagdan Gospe od anđela nama poručuje da tu Franjinu ljubav živimo u svom svakodnevnom životu, da budemo ljudi pogledom usmjereni na Boga, svjesni njegove svemoći, veličine, ljubavi i milosrđa, da smo pozvani biti radosni i tu radost nositi ovim svijetom s osmjehom na licu.

Na kraju mise vjernici su u procesiji sa svijećama kroz crkvu došli u klaustar samostana do kipa sv. Franje, gdje su zajedno sa svećenicima molili molitve na nakanu Svetoga Oca te dobili porcijunkulski oprost.

Blagdanu je prethodila trodnevnica tijekom koje su vjernici imali priliku moliti se pred slikom, koja je bila izložena na oltaru sv. Križa, a prikazuje Isusa i Gospu okruženu anđelima i sv. Franje koji je u porcijunkuli 1216. godine imao viđenje. B. Lukačević