Zadušnica za s. Mariju Ancilu Presečki

SLAVONSKI BROD (TU) – Misu zadušnicu u župnoj crkvi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu za pok. s. Mariju Ancilu Presečki, uršulinku koja je u nekoliko navrata boravila u Slavonskom Brodu vršeći kroz 21 godinu različite službe u uršulinskom samostanu te župi i svetištu Gospe Brze Pomoći, a neko vrijeme i u župama sv. Josipa radnika i sv. Nikole Tavelića, predvodio je u petak, 28. studenog domaći župnik Ivan Lenić, dekan.

Naglasivši u svojoj homiliji kako su osobe posvećenog života, redovnici i redovnice poseban znak prisutnosti Kraljevstva Božjeg u Crkvi i svijetu, župnik Lenić je ustvrdio da je pok. s. Ancila svojom dugogodišnjom prisutnošću, ustrajnom i pouzdanom molitvom te revnim radom u različitim zadaćama u zajedništvu s drugim doista uspostavljala Kristovu vladavinu u mnogim dušama u toj župi i gradu. „U osobnim nastupima, neumornim nastojanjima s. Ancile jasno se zrcali baština i duh sv. Anđele. Mnogim je talentima bila obdarena, i čini se, niti jedan nije zakopala, nego založila za Kraljevstvo – za sve one kojima je po Crkvi i svojoj redovničkoj zajednici bila poslana… S. Ancila bila je osoba istinske pastoralne razboritosti. Na prvome mjestu bilo joj je produbljivanje vjere i pobožnost Gospi Brze Pomoći iz čega su nicale ostale aktivnosti – vjeronaučna pouka, susreti bračnih parova, zalaganje za nerođene i puno drugoga“, rekao je između ostalog župnik Lenić dodavši kako je s. Ancila svoj apostolat hranila molitvom. Veliki je bio njezin trdu i zalaganje oko čašćenja Gospe Brze Pomoći te je osobno priredila i njezin molitvenik. Među mnogim svećenicima i redovnicama koji su zaslužni za obnovu kršćanske vjere i katoličkog duha u ona teška komunistička vremena, bila je i s. Ancila.

S. Ancila kroz čitav svoj život trošila se u brojnim i odgovornim dužnostima. Djelovala je i u Zagrebu i Varaždinu, bila je glavarica i provincijalna savjetnica, provincijalna tajnica, a veliki dio svoga života provela je kao vrsna voditeljica i priučena orguljašica. Ukopana je 24. studenog na groblju u Varaždinu. B. Lukačević