Stanovnicima poplavljenih područja 7,3 milijuna kuna

OSIJEK (TU) – U četvrtak 27.11.2014. u dvorani Župe sv. Jakova apostola u Gunji održan je sastanak ravnatelja dekanatskih Caritasa i župnika poplavljenih župa. Sastanak je vodio vlč. Ivica Rebić, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Prisustvovali su ravnatelji donjomiholjačkog, vukovarskog, vinkovačkog, slavonskobrodskog, valpovačkog, đakovačkog, baranjskog, osječkog, otočkog i županjskog dekanatskog Caritasa i župnici iz poplavljenih župa – vlč. Zoran Aladić, vlč. Ivan Živić, preč. Marko Mikić i vlč. Vinko Dubravac.

Na sastanku je, između ostalog, bilo riječi o tome na koji su se način i u kojoj mjeri dekanatski Caritasi uključili u pomoć stanovnicima poplavljenih područja, kao i o planovima pomoći poplavljenim područjima u 2015. godini. Zaključeno je da će Caritas Nadbiskupije i dekanatski Caritasi nastaviti pružati pomoć poplavljenom stanovništvu i na proljeće, nabavkom sadnog sjemena, domaćih životinja i sl., projektima za koje će lobirati sredstva od domaćih i inozemnih donatora. Jedan od zaključaka je i da će se na dekanatskim koronama poticati na planiranje buduće pomoći poplavljenim krajevima.

Nakon sastanka održano je i svečano uručivanje poklon-vaučera župnicima poplavljenih područja. Riječ je o projektu pomoći obiteljima u obnovi oštećenih kuća. „Kroz stalni projekt za pomoć stradalima od poplave Đakovačko-osječke nadbiskupije – „Ljubav uvijek nađe put“ želimo stalno biti na ovom poplavljenom području kako smo i obećali. Ovim projektom podjele vaučera ispunjen je plan za ovogodišnju pomoć poplavljenim područjima. Željeli smo da svaka obitelj koju su preporučili župnici dobije dar u vrijednosti 4.500,00 kuna jer su ljudi izrazili želju za kupovinom potrebnog građevinskog materijala, alata i potrepština za uređenje doma. Najbolji je ponuđač tvrtka Vinkoprom iz Vinkovaca, gdje će stanovnici županjske Posavine svoje vaučere moći realizirati sve do 28. veljače 2015.”, rekao je vlč. Ivica Rebić.

Do sada je kroz razne oblike pomoći (bijela tehnika, zimnica, briga o smještenima u Hostelu Borovo, kupovina kruha stanovnicima kontejnerskih naselja, građevinski materijal i drugo) Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije uložio oko 6 milijuna kuna, a vrijednost projekta za pomoć obiteljima u obnovi obiteljskih kuća putem poklon-vaučera je 7,3 milijuna kuna. Na kraju sastanka u Gunji vlč. Rebić posebnu je zahvalu izrekao za angažiranost svećenika ovog područja jer su bili aktivni i kooperativni u praćenju projekata Caritasa, ali i brojnim domaćim i inozemnim donatorima. Marija Petričušić