Vjesnik za ožujak

ĐAKOVO (TU) – „Rijetko je čovjek neumjeren u jelu i piću jer je doista fizički gladan i žedan, nego je takav jer je gladan istinskih suputnika i žedan lijepih osjećaja koji su prevažni za izgradnju njegova bića“, piše glavni urednik dr. Boris Vulić u uvodniku Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije za ožujak, koji obrađuje temu „Neumjerenost u jelu i piću“.

O temi broja piše i Robert Tonsati (Neumjerenost u jelu i piću – ishodišta grijeha u prvim stoljećima kršćanske misli), Edvard Punda (Jelo, piće i celibat. Promišljanja uz Kasijanova pravila o hrani), Drago Župarić (O postu: promišljanje o onome bitnome, a zaboravljenome), Krešimir Šimić (Totemski oblik i gozba Jaganjčeva), Ana Jeličić (Bakanalije našeg doba), Đurica Pardon (Rasipnički odnos prema okolišu – novo ime za stari grijeh neumjerenosti), Suzana Vuletić i Maja Odobašić (Distorzivni odnos prema tijelu = suvremeni grijeh ´neumjerenosti u jelu i piću´) te Danijela Daus-Šebeđak (Od kulture mršavosti (anoreksije) preko uravnotežene, zdrave, prehrane do kulture punoga blagdanskoga stola i pretilosti).

„Michael Foucault: kršćanska spolnost – ‘pastoralna moć’“ i „Protiv dijaloga“ naslovi su članaka Ivice Raguža, a o „Katoličkoj Crkvi u vrijeme Kraljevine Jugoslavije (6)“ piše nadbiskup u miru Marin Srakić.

„Pojavljivanje: svećenik u javnosti“ naslov je stalne kolumne za svećenike Marginalije Ivice Žižića, Tadija Pranjić piše „U spomen nunciju Giuliju Einaudiju (1928. – 2017.)“, Tomislav Đukez na temu „Predprocesna ili pastoralna istraga“ te Zvonko Pažin o „Biskupskom ređenju“. Homilije su priredili Markan Kormanjoš, Tomislav Ćurić, Đurica Pardon, Zdenko Ilić, Josip Bošnjaković, Robert Farkaš, Hrvoje Kalem i Josip Filipović. Liturgijsko-molitveni prilog ovoga puta donosi križni put svećenika Josipa Filipovića, a skladbu „Tvoje boli“ priredio je Dejan Bubalo. Suzana Matošević piše na temu „Emocionalna inteligencija – nužan preduvjet uspješnog braka“, dok s. Berhmana Katić predstavlja djelovanje Milosrdnih sestara sv. Križa u Vinkovcima. 

„Zajednička ‘sjetva’ pripravnika i mentora“ tema je kolumne za vjeroučitelje Ane Volf, „U potrazi za vrednotama“ naslov je pripreme za sat Nataše Šantić, katehetski prilog „Kristova patnja bila je naviještena (D)“ osmislili su Davor Šamadan i Krešimir Bulat, Ivica Čatić tumači ulomak Evanđelja po Ivanu pod naslovom „Isusov odlazak, dar Duha i pobjeda nad svijetom (Iv 16,4b-33)“, a materijal za biblijske zajednice Krešimira Bulata naslovljen je „Evanđelje u Europi – čudesno oslobođenje“.  Dino Klem predstavlja novu knjigu Šime Šokčevića „Filozofija obrazovanja Johna Henryja Newana“.

Informativni dio sadrži poziv i upute župnicima o primanju novih bogoslova u Bogoslovno sjemenište, poziv na sudjelovanje na Misi posvete ulja te obavijest o ovogodišnjim jubilarcima. Tu su i formativne teme dekanatskih korona, kao i izvješća o proslavama Gospe Lurdske i Svjetskog dana bolesnika te Stepinčeva koje se slavilo čak i u New Yorku. Omot krasi rekonstruirani križ uz župnu crkvu Svih svetih u Đakovu o kojemu piše Josip Kazalicki. M. Kuveždanin