Velika Gospa u Schönstattskom svetištu Majke Triput Divne

IVANOVCI (TU) – Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Velika Gospa u Schönstattskom svetištu Majke Triput Divne u Ivanovcima proslavljena je 15. kolovoza 2023. euharistijskim slavljem koje je predslavio domaći župnik Župe Snježne Gospe u Harkanovcima, vlč. Robert Almaši. Brojni vjernici, kako domaći župljani tako i hodočasnici iz okolnih mjesta, okupili su se kako bi častili te donijeli svoje nakane i potrebe Blaženoj Djevici Mariji.

Vlč. Almaši u svojoj homiliji sve prisutne je zapitao temeljno pitanje koje se tiče svih, a to je – hoće li Sin Čovječji kada dođe naći vjere na zemlji. Ne hoće li naći prekrasne crkve, ni hoće li naći uređena svetišta – nego hoće li naći vjere koja mijenja osobne živote. Hoće li naći one vjere koja je promijenila tisuće i tisuće života Njegovih svjedoka. „U konačnici, danas, na svetkovinu Velike Gospe postavlja se pitanje hoće li Isus naći Marijine vjere koja u Božjoj dobroti pronalazi drugačije kriterije života?” Vlč. Almaši zatim je rekao kako je zadaća svakoga kršćanina, Isusova sljedbenika, da ono kako moli, tako i živi. Da svoju vjeru doista i djelima, i riječima, i mislima oživi ovdje na zemlji.

Govoreći o Marijinoj jednostavnosti, ali i poteškoćama života – jer Josip je želi napustiti, našla se trudna i gotovo kamenovana, propovjednik je uputio: „Marija čita između redaka. I to čitavu povijest. Shvaća što vjera u živoga Boga čini čovjeku. Vidi kako Bog daruje snagu koja težinu života pretvara u radost. I On Mariji otvara oči te mu ona pjeva iz dubine duše: Veliča duša moja Gospodina i klikće duh moj u Bogu, mome spasitelju. Vlč. Almaši naglašava kako je samo u Bogu smisao. To je vidjela i Marija. „Tamo gdje drugi vide snagu napretka koji ruši sve pred sobom, Marija vidi Boga koji vodi čitavu povijest. Tamo gdje najmoćniji iza maski pravednosti i zajedničkog dobra promiču oholost i sebeljublje, Marija vidi snagu Božje nježnosti. Tamo gdje ljudska oholost vidi priliku za prijestolja i časti, Marija vidi snagu čiste poniznosti.”

Ističući da ovo vrijeme više od svega treba takve vjernike, takve svjedoke, ljude koji će, poput Marije, podignuti pogled i dopustiti Bogu da njihov život učini boljim, vlč. Almaši je rekao: „Zato, kada dođe Sin Čovječji mora naći vjere na zemlji jer je Marija ta koja će voditi svoju djecu onim putem kojim je i sama prošla, kroz pustinju u kojoj će im Bog uvijek pripraviti sklonište, da ne klonu dok svjedoče Božju dobrotu. I zato, dopustimo da nas dotakne ta istina i zapitajmo se hoće li Isus naći u meni vjere barem onoliko koliko je zrno gorušičino, jer tada bi svijet bio mnogo bolji.” Mirta Reljac