Velika Gospa u samostanu Milosrdnih sestara Sv. Križa

ĐAKOVO – Uznesenje Blažene Djevice Marije na nebo proslavljeno je 15. kolovoza 2023. u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu jutarnjom misnom u samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova, koju je predvodio mo Ivan Andrić, pomoćnik rektora samostanske crkve.

Kao i svake godine, navečer u 20 sati okupile su se sestre u dvorištu samostana, kod Gospina kipa, te su nakon Anđeoskoga pozdravljenja, moleći i pjevajući, sa zapaljenim svijećama, proslavile svoju nebesku zaštitnicu, Kraljicu i Majku svojega redovničkog poziva. Bolesne sestre uključile su se u procesiju s balkona, a drugi dio i preko razglasa u kapeli i bolesničkim sobama. Mnoštvo malih svjetala osvijetlilo je staze samostanskoga vrta i balkone. Pjesma i molitva, uz nošenje Gospina kipa, nastavila se hodnicima samostana sve do crkve, gdje su sestre prošnjama i molitvom Povečerja završile ovaj milosni dan.

Nekoliko sestara i kandidatica pridružilo se uoči svetkovine hodočašću u marijansko svetište Dragotin nedaleko Đakova. Krenule su pješice već od 15:30 i sudjelovale na pobožnostima i euharistijskom slavlju u 20 sati koje je predvodio vlč. Blaž Jokić, župnik trnavački. Dio sestara sudjelovalo je i na euharistijskom slavlju u 22 sata koje je također predvodio vlč. Blaž, a prigodnu homiliju hodočasnicima je uputio mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki. Nakon mise vjernici su sudjelovali u procesiji sa svijećama uz molitvu i pjesmu.

„Pouzdanje i vjera, da Bog čuje naše molitve, posebno za rat u Ukrajini i ostale ratom zahvaćene zemlje te za postradale u vremenskim nepogodama, kao i pogođene raznim bolestima i nevoljama života, za sve hodočasnike, osnažile su nas za novi život s Bogom“, poručile su sestre. s. Nada Martinković