U Slavonskom Brodu proslavljena župna svetkovina Bezgrješnog Srca Marijina

SLAVONSKI BROD (TU) – Župa Bezgrješnog Srca Marijina na Budainci u Slavonskom Brodu proslavila je u subotu 12. lipnja župnu svetkovinu Bezgrješnog Srca Marijina i srebreni jubilej –  25. obljetnicu djelovanja župe.  Svečano misno slavlje, uz domaćeg župnika Andriju Djakovića i još 13 svećenika, predvodio je vlč. Ivan Lenić, župnik brodske župe Gospe Brze Pomoći.

Govoreći o Bezgrješnom srcu Marijinu vlč. Lenić u svojoj je homiliji naglasio kako se u Marijino srce puno toga pohranjivalo te je ono nakon Isusova najbogatija riznica, jer je Marija na najbolji način čuvala i meditirala Božja čudesa koja se tiču i svih nas, dionika povijesti spasenja u Kristu, a koju spominje i papa Franjo u apostolskoj pobudnici ‘Radost ljubavi’.

„Marijino srce je tako bilo i ostalo mjesto živoga pamćenja, čuvanja sjećanja i spomena na sva Božja djela u Sinu. Marija je ne samo riječima, nego srcem pristajala uz božanske planove, te je u srcu prebirala mnoge nedoumice u pogledu njihovih ostvarenja, ali se i tada izručivala božanskom vodstvu, a na kraju sve čuvala u srcu, bila živom spomenicom na Sina i početke Crkve… Sve to čini s čistom, neizrecivom majčinskom ljubavlju, u svemu vjerna Sinovljevoj oporuci. Njezino srce ćuti sve radosti i ushite svoje djece, ali i brige i patnje iste; ona ohrabruje da ne klonemo u ljubavi i predanju, žrtvama i nemoćima. Dok je ona nekoć privinula Ivana na svoje srce, a on nju, tako se danas mi naslanjamo na to isto Srce, da bi ona čuvala nas, naše obitelji, te ovu župnu zajednicu koja živi pod njezinim okriljem punih 25 godina“, rekao je uz ostalo propovjednik.

Čestitajući župljanima 25. obljetnicu župe, među ostalim je naglasio: „Vrijedno je danas zahvaljivanja Bogu i pohvale vama, draga braćo i sestre, kako ste vjernički mudro i s ljubavlju u isto vrijeme gradili vjerničko zajedništvo i objekte za život župe, napose ovu lijepu crkvu Bezgrješnoga Srca Marijina. I danas se svi živo sjećamo svečanoga slavlja njezine posvete, koje je u sebi ujedinilo tolike čežnje i trud, veliku ljubav i živo zajedništvo. Ono je svime progovaralo! I ono vam uvijek treba biti poticajem.“ U završnici je izrekao čin predanja riječima pape Franje: „Blažena Djevice Marijo…, obnovljenom zahvalnošću za tvoju majčinsku nazočnost ujedinjujemo svoj glas s glasovima svih naraštaja koji te zovu blaženom. Čuvaj naš život u svojim rukama. Pouči nas svojoj ljubavi… Sve nas stavi pod svoju zaštitu i predaj svom ljubljenom Sinu, našem Gospodinu Isusu.“

Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor predvođen s. Ankicom Tomas, a na kraju mise jednom pjesmom i zbor Zlatna harfa. Uz prigodan dar, zahvalu župniku za sve učinjeno u 25 godina službe u toj župi izrekao je u ime župljana Dražen Topić. Župnik Djaković zahvalio je na kraju dragom Bogu na svemu što je za po župljanima i ostalim dobročiniteljima činio za njihovu župnu zajednicu te su u 25 godina uz gradnju žive zajednice uspjeli sagradili i prelijepu župnu crkvu, koju je 2016. posvetio nadbiskup Đuro Hranić. Simbolično su u znak zahvale Gospodinu za tolike primljene darove pri kraju mise djeca i mladi na oltar prinosili 25 svijeća.

Župa Bezgrešnog Srca Marijina osnovana je 1991. odvajanjem od Župe Brodski Varoš. Osnivanje župe pokrenuo je vlč. Stjepan Sokolović, koji je bio i njezin prvi upravitelj, kada je misna slavlja slavio u Osnovnoj školi Ivane Brlić – Mažuranić na Budainci. Godine 1994. za župnika dolazi vlč. Alojzije Asić. Već sljedeće 1995. godine svete mise slave se u novoj dvorani, prilagođenoj liturgijskim potrebama. Dana 25. veljače 1996., kada za župnika dolazi prvi samostalni upravitelj vlč. Andrija Djaković, župa je započela svoj samostalni hod. Dovršivši dvoranu, župnik Djaković započeo je 1997. gradnju župnoga doma i pastoralnog centra. Zajedno sa župnikom svoj katehetsko-pastoralni rad započela je i s. Ksenija Majstorović, koju je 2005. naslijedila s. Ankica Tomas, obje članice Družbe milosrdnih sestra sv. Križa iz Đakova. Župa je danas u gradu prepoznatljiva po tridesetak malih bazičnih zajednica kako za djecu i mlade, tako i za odrasle vjernike. B. Lukačević