U Osijeku završila ekumenska osmina

OSIJEK (TU) – Molitvenim programom u Katoličkoj laičkoj zajednici „Molitva i Riječ“ (MiR) u Osijeku je 25. siječnja završila Svjetska molitvena osmina za jedinstvo kršćana. Uz geslo osmine „Pomirenje – Ljubav nas Kristova obuzima“ molitvena su bogoslužja, u organizaciji Ekumenske koordinacije osječke regije, s predsjedateljem dr. Antunom Japundžićem, članom Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, počela 18. siječnja i održana su kod kalvina, evangelika, katolika uz središnje bogoslužje u kapucinskoj crkvi gdje se ekumenska molitva održava 90 godina, zatim kod pravoslavnih te u bogoslužnom prostoru Zajednice MiR.

Večernje bogoslužje otvoreno je zajedničkom ulaznom pjesmom Tu pred Bogom stojimo i dobrodošlicom Jele Bezjak mnogobrojnim kršćanima te prigodnim obraćanjima članova MiR-a. „Salonski, kabinetski ekumenizam se iscrpio. Treba nam nov, životan. U ovogodišnjem predlošku teksta za molitveni hod, posebno se naglašava duhovni ekumenizam, obraćenje i povezanost s Kristom. Jedinstva, zajedništva i zbližavanja kršćana, doista, nema bez duhovnog ekumenizma, molitvene povezanosti s Bogom i braćom, bez duhovnosti kao praktične primjene teologije, tj. bez oduhovljenih i vjernički zrelih osoba.

Svađalice, bahati, umišljeni, samodostatni, koji u dijalog s drugom Crkvom ulaze kao u ring u kojemu drugoga treba poraziti i dotući, već odmah na početku ulaze u slijepu ulicu kojom se ne stiže do cilja. Zato i večeras molimo Duha Svetoga da se postojeće jedinstvo među kršćanima uveća, da nas sve trajno uči umijeću dijaloga i suživota“, kazao je u ime MiR-a Kristijan Rack, dok je Blanka Miletić vodila molitveno-slavljenički susret podsjećajući na ovogodišnji moto osmine te  sa Borisom Juvančićem čitala novozavjetne ulomke.

Uvodeći u propovijed preč. Ivan Jurić, duhovni asistent Zajednice MiR, istaknuo je kako osmina i njen završetak u zajednici MiR svjedoči ekumensko zajedništvo koje će biti potpuno kada se kršćanske Crkve okupe oko euharistijskoga stola, podsjećajući na spomendan obraćenja sv. Pavla koji je u sredini svih kršćanskih zajednica, a o njegovim se poslanicama rado govori i daju inspiraciju za djelovanje. Umjesto propovijedi, kazao je Jurić, priredio je i čitao razmatrajuće i molitveno čitanje iz časoslova, iz propovijedi sv. Bernarda opata, a potom je pozvao vjernike na zajedničku ispovijest svoje kršćanske vjere.

Uslijedilo je zajedničko radosno pjevanje pjesme „Iz dubine srca svog“ te molitva vjernika koju su predmolili: Petar Lovrinčević, Goran Trdin, Adrijana Lovrinčević i Anđelka Oberkiš. Nataša Vukadinović (mezzosopran) u ime vjernika Pravoslavne Crkve otpjevala je pravoslavnu duhovnu pjesmu Znaš li tko te ljubi silno oduševivši prisutne pjevanom „molitvom“, potom su svi zapjevali liturgijsku skladbu Mir pravi mir, a naposljetku su govorili predstavnici crkava.

Za dioništvo u radosnom ekumenskom zajedništvu zahvalili su: Josip Dobutović (pastor pripravnik Baptističke Crkve), mr. Andrea Langh (župnica Reformirane kršćanske ‘kalvinske’ Crkve u Vinkovcima), Samir Vrabec (prezbiter Evangeličke Crkve) i dr. Peter Kuzmič (dekan Visokog evanđeoskog teološkog učilišta u Osijeku), koji je Zajednicu MiR u Osijeku nazvao „najekumenskijim kutićem u Hrvatskoj gdje se, kao i donjogradskoj župi s župnikom Jurićem događa novi život u Kristu“ te, donijevši svježe predstavljeno izdanje Sveto pismo Starog’ i Novog’ zakona u prijevodu Matije Petra Katančića, preporučio čitanje „mjerodavnih i smjerodavnih poruka nebeskoga Oca“.

„Svima zahvaljujem na pripravama i sudjelovanju u SMO u Osijeku. Dopustimo da nas ljubav Kristova obuzima, prožima i ujedini“, poručio je dr. Antun Japundžić, predsjedatelj Ekumenske koordinacije Osječke regije. „Neka nam svima Bog, izvor svake nade, dade potpunu radost i mir u vjeri da napredujemo u nadi potpunoga jedinstva snagom Duha Svetoga“, rekla je naposljetku u ime domaćina Kata Krček. Nakon molitve Oče naš, preč. Jurić je blagoslovio sabrane te su svi zapjevali Slavim te, Gospode. Podsjećajući kako je Isus temelj kršćanskoga života i ekumenskog zajedništva, evangelizatorica i utemeljiteljica MiR-a u Osijeku Marija Krivić (članica Ekumenske koordinacije Osječke regije) pozvala je brojne na nastavak druženja uz večeru koju su priredili članovi MiR-a. Nevenka Špoljarić