Sažalnica prigodom smrti vlč. Ante Bakovića

ĐAKOVO (TU) – Nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić i nadbiskup u miru Marin Srakić uputili su nadbiskupu vrhbosanskom, kardinalu Vinku Puljiću, sažalnicu u prigodi smrti vlč. Ante Bakovića, umirovljenoga svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, koji je svećenički red primio u đakovačkoj katedrali na Petrovo 1959. godine.

Izražavajući svoje zajedništvo, nadbiskupi u sažalnici ističu: „Pogled na njegov ovozemaljski životni put očituje nam sasvim izuzetnu osobu i djela. Toliko oduševljenja, hrabrosti i ustrajnosti! Toliko zanosa i ljubavi, što ih je ugrađivao u svoja brojna nastojanja i ostvarenja, i to na veoma različitim područjima ljudskoga života i djelovanja: od postojanoga svjedočenja za vjeru i pripadnost svetoj Crkvi u vremenu komunizma, pa i pod cijenu višegodišnjeg zatvorskoga tamnovanja, do tako izražajne i dinamične pastoralne zauzetosti, kojom je mnoge znao upravo iznenaditi, uvijek s novim zamislima i projektima. Nije se sustezao hvatati u koštac ni s velikim izazovima i problemima svog naroda hrvatskoga naroda: od trajno aktualnoga pitanja demografske obnove, sve do rasvjetljavanja brojnih žrtava svećenika, redovnika i redovnica u svom velikom i vrijednom izdanju: „Hrvatski martirologij XX. stoljeća“, čuvajući još od svoga djetinjstva i jedan sasvim osobit spomen, onaj koji je napokon, na njegovu veliku radost, zasjao Crkvi i svijetu u beatifikaciji Drinskih mučenica.

U ime svećenika, redovnika, redovnica i svih vjernika Đakovačko-osječke nadbiskupije izražavamo svoju iskrenu sućut, preporučujući s velikom zahvalnošću pokojnoga don Antu neizmjernoj Božjoj ljubavi i vječnom spasenju u Isusu Kristu.“

Tiskovni ured