U Dalju otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“

DALJ (TU) – Izložba sakralne umjetnosti „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ otvorena je nakon večernje mise, na poziv župnika Ante Mihaljevića, u župnoj crkvi Svetog Josipa u Dalju, u četvrtak, 22. srpnja 2021. godine. Izložba putuje Hrvatskom u organizaciji Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca i uz suorganizaciju Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“. Izložba u Dalju ostaje do kraja kolovoza.

Dr. Tanja Baran, predsjednica Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“ vodeći svečanost otvorenja, ispripovijedala o tome kako je izložba putovala 10 godina predvođena galerijom „Laudato“, a da se već dvije godine za izložbu brine Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca. Članovi su Udruge „Dr. Stjepan Kranjčić“, promovirajući lik svojega župnika, shvatili da mogu učiniti i mnogo više, pa je rođena ideja da prezentiraju hrvatske svece i blaženike, dajući tom izložbom ujedno početak manifestacija u Križevcima.

Župnik Mihaljević je želio izložbom probuditi ponos na hrvatske svece, znatiželju da ih bolje upoznamo i nadahnemo se njihovim primjerima života.

Rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente, ml. je spomenuo upornost župnika Mihaljevića da izložba dođe i u Dalj, tim više što su motivi slavonskog kraja, kao na primjer slika vukovarskog vodotornja koji Isus drži u rukama, česti u radovima mlade akademske slikarice Eve Vukina. Rekao je nadalje, da je izložba u svim sredinama bila vrlo lijepo primljena i da približava publiku, ali i svećenike, duhovnim uzorima. Spomenuo je likovnog kritičara Stanka Špoljarića koji prisutne slike dijeli na tri slikarska postupka – slike na platnu, akvarela i crteže. Poseban cilj izložbe je probuditi molitvu ili tihi razgovor posjetitelja i predstavljenoga duhovnog uzora, istaknuo je. „Među naslikanim likovima ima puno mučenika koji su donosili svijetlo našemu narodu i cijeloj Crkvi, duhom svjedočenja vjere, ljubavi i praštanja”, rekao je mons. Sente.

Izložbu je otvorio donačelnik Dalja, David Sušac. Zahvalio je organizatorima i župniku na pripremi oko dolaska eksponata, sa željom da donese puno radosti u župu i mjesto.

Glazbeni obol događaju dao je domaći zbor Župe sv. Josipa predvođen voditeljicom Katicom Vulić te uz orguljašku pratnju Stjepana Pavoševića.

Eva Vukina je u izložbi sudjelovala sa slikama – portretima, na kojima su između ostalih prikazani: bl. Serafin Kodić Glasnović, bl. Anton Muzić, bl. Julijan iz Bala, sv. Ivan Trogirski, bl. Gracija iz Mula, bl. Jakov Zadranin, bl. Ozana Kotorska, bl. Augustin Kažotić, bl. Miroslav Bulešić, sv. Marko Križevčanin, bl. Oton iz Pule, bl. Marija od Propetog Isusa Petković, bl. Ivan Merz, Sluga Božji Ivan Bonifacije Pavletić, bl. Alojzije Stepinac, bl. Drinske Mučenice, sv. Leopold Bogdan Mandić i sv. Nikola Tavelić te druge službenice i sluge Božji.

Ova je izložba do sada predstavljena u raznim mjestima, među kojima: u Križevcima, Karlovcu, Svetom Križu Začretje, Sisku, Čapljini, Šibeniku, Dubrovniku, zatim u Zagrebu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, u župi bl. Augustina Kažotića i u župi sv. Leopolda Mandića, u Splitu, u Puli te sada u Dalju.

Misno slavlje, koje je prethodilo svečanosti otvorenja, predvodio je, u suslavlju sa župnikom Mihaljevićem, mons. Sente. „Jako mi je drago što ovim duhovno-kulturnim programom pridonosimo sjećanju na stradanja i veliku patnju nadajući se da će blizina hrvatskih svetaca i blaženika pomoći liječenju rana koje su u ljetu 1991. godine doživjeli žitelji Dalja“, rekao je mons. Sente. U propovijedi je povezao bojazan Marije Magdalene i Kristovih učenika koju su osjećali nakon Kristove mučeničke smrti s ratnim stradanjima koje su proživjeli stanovnici hrvatskoga istoka. Primjer hrvatskih svetaca i blaženika, od kojih su neki bili mučenici, približava nas susretu s našim osobnim ranama i patnjama, ali i u suobličenju s Isusom Kristom, zaključio je mons. Sente. Marko Grgić