Trostruka promocija o 650. obljetnici Svetišta Skrovite Gospe Šumanovačke

GUNJA (TU)  – Suradnjom Narodne knjižnice i čitaonice u Gunji, Općine Gunja i Župnog ureda sv. Jakova apostola u Gunji, 29. svibnja 2023. godine u Društvenom domu u Gunji održana je trostruka promocija povodom velikog jubileja Svetišta Šumanovci: monografije “650 godina Šumanovaca“, dr. sc. Drage Iličića, pjesme i video-spota „Majka Šumanovačka“ i zbirke poezije „Šumanovci, Svetište u hrastovoj šumi“ Ilije Miškovića.

Na samom početku večernjeg programa sve okupljene pozdravio je jedan od domaćina, načelnik Anto Gutić rekavši: “Ovo Gunja nikada nije doživjela, proslavu 650 godina Šumanovaca. Nije slučajno da se ova promocija događa na Duhove. Vjerujem da je župnika u svemu ovome vodio Duh Sveti.“

Okupljenima se obratio i domaći župnik i upravitelj Svetišta velečasni Ivan Živić: „ Kada sam 2014. godine  došao u Gunju, nisam ni sanjao da ću doživjeti veliku obljetnicu Šumanovaca. Ova djela koja će večeras biti predstavljena otvoriti će vrata našem Svetištu kako bi se za njega nadaleko čulo.“  Vlč. Ivan Živić započeo je 2019. godine s idejnim projektom „Novo ruho Šumanovaca“ želeći Svetište obogatiti sadržajima koji će privući hodočasnike i dati Šumanovcima dostojno mjesto među hrvatskim marijanskim svetištima, jer  je najstarije svetište u Vukovarsko – srijemskoj županiji i drugo po starosti u Đakovačko – osječkoj nadbiskupiji. Uz svesrdnu pomoć Đakovačko-osječke nadbiskupije, Vukovarsko-srijemske županije, župa Drenovačkog dekanata, lokalnih vlasti Cvelferije, gospodarskih subjekata i velikog broja hodočasnika, Šumanovci su kroz slijedeće četiri godine dobili novo ruho.

Predstavljena je monografija „650 godina Svetišta Šumanovci“, doktora pastoralne teologije Drage Iličića. U uvodu autor je rekao : „ 650. godina Svetišta Šumanovaca“ je  pretočeno je u riječi i fotografije od vremena koje prikazuje stanje u ovim krajevima prije nastanka Svetišta, ljude koji su ovdje živjeli, njihovu vjeru, mjesta koja su tada postojala. Prvi dio obuhvaća razdoblje od 14. stoljeća kada je papa Grgur XI. 1. lipnja 1373. godine dopustio franjevcima  Bosne Srebrne da izgrade crkvu i samostan na području plemićkog posjeda Alšan, gdje su oni uskoro sagradili crkvu Marijina Uznesenja i prati događaje sve do 16. stoljeća.“ Autor dalje navodi kako slijedi opis političkih i vjerskih prilika u vrijeme turske uprave u 16. i 17. stoljeću, zatim događaji iz 18. stoljeća neposredno nakon turske uprave i nastanak župe Račinovci, prve na ovom području. Nadalje se opisuju događaji iz 19. stoljeća: kanonske vizitacije, osnivanje župe Drenovci, izgradnja nove crkve na Šumanovcima (Jer je stara srušena u vrijeme turske vladavine – op.a.). Događaji 20. stoljeća obuhvaćaju osnivanje župe Gunja, stanje između dva svjetska rata i u poraću, razdoblje od 1050.- godina do 1970.- ih opisujući materijalnu izgradnju svetišta, pastoralnu djelatnost i uključenost Svetišta u velike obljetnice na razini mjesne Crkve i sveopće Crkve te proslavu 600 godina Šumanovaca. Slijede opisi hodočašća vjernika prije Domovinskog rata, za vrijeme rata. U godinama poslije Domovinskog rata Šumanovci  prestaju biti „skroviti“ i postaju poznatiji kao mjesto hodočašća Blaženoj Djevici Mariji kada se radi ratnih okolnosti nije se moglo hodočastiti u Aljmaš i Ilaču. Monografija nastavlja događajima iz 21. stoljeća : proslavom 630. godina svetišta Šumanovaca, velikom poplavom koja je zadesila  ovaj kraj, ali nije došla do Šumanovaca, projektom „ Novo ruho Šumanovaca.“ Na kraju autor donosi prigodne molitve iz hodočašća na Veliku Gospu i Malu Gospu te popis upravitelja Svetišta kroz 650 godina postojanja. 

Tijekom večeri premijerno je prikazan video spot pjesme „Majka Šumanovačka“ napisane u čast velikog jubileja. Tekst je napisao je vlč. Ivan Živić , a note Slavko Nedić, skladatelj duhovne glazbe. Pjesma je snimljena u studiju Rokoko producenta Tihomira Ivanetića uz glazbenu pratnju studijskog orkestra, izvode ju Stanko Šarić, Jaques Houdek i Pero Galić. Video uradak pjesme snimljen je na Svetištu skrovite Gospe Šumanovačke, a dio teksta pjesme govori sin Cvelferije, Vjekoslav Janković glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

U završnom dijelu večeri predstavljena je zbirka pjesama Gunjanca Ilije Miškovića „Šumanovci, Svetište u hrastovoj šumi“, inspirirana autorovim štovanjem Gospe i posjetima Svetištu. Uslijedilo je svjedočanstvo hodočasnika Matije Matanović o moćnom zagovoru skrovite Gospe Šumanovačke.

Promociju je pjevanjem marijanskih pjesama animirao zbor mladih župe svetog Jakova apostola iz Gunje.  Vlč. Živić se na kraju zahvalio svima i pozvao sve na veliko slavlje 650 godina Šumanovaca koje će biti 17. lipnja 2023. godine. Matilda Šokčević