Svetkovina Duhova u Gromačniku

BODSKI VAROŠ/GROMAČNIK (TU) – Svetkovinu Duhova – Pedesetnicu, župljani župe Krista Kralja iz Brodskog Varoša proslavili su svečano u filijalnoj crkvi Duha Svetog u Gromačniku. Euharistijsko slavlje na vanjskom oltaru predslavio je vlč. Ivica Martić u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Božidarom Nađom.

Na početku misnoga slavlja vlč. Martić usmjerio je svoje misli na primjere iz svakodnevnog života, istaknuvši kako smo previše okupirani duhom ovoga vremena i svijeta. O tome govori i sveti Pavao kada kaže: „Živimo u tijelu, a duh je onaj koji oživljuje!“ Tijelo bez duha je mrtvo, kazao je vlč. Martić. Svoje homiletsko razmišljanje propovjednik je započeo konstatacijom kako su svećenici samo posrednici između Boga i čovjeka i ako se ponekad pronađemo u poticajnim riječima svećenika, to nije zbog svećenika, nego zbog djelovanja Duha Svetoga.

„Ako si u zadnje vrijeme preopterećen, nemaš motivacije i snage u životu to zapravo govori da u tebi nema Duha Božjega. Trebamo se ponovno “roditi” odozgor, treba nam milost koja će djelovati odmah sada, upravo sada nam je žarko potreban Duh Sveti,” kazao je vlč. Martić. Zapitao se i zašto Duh Božji unatoč svim našim nastojanjima ne djeluje u nama? Jedini razlog tomu je što se čovjek današnjice ne otvara dovoljno poticajima Duha Svetoga, ne osluškuje dovoljno, iako je Duh Sveti prisutan svakodnevno u nama. “Kako bi otvorili svoja srca Duhu Svetom potrebno je željeti da On djeluje u nama, zatim predati svoj život u potpunosti Bogu te pred Bogom iskreno priznati svoje grijehe, ispovijedati ih i naposljetku se iskreno pokajati,” istaknuo je predslavitelj Martić. „Duh Sveti ne traži da se mi mijenjamo, nego je On taj koji nas oslobađa od navezanosti ljudi i negativnosti života. U životu treba gledati prema naprijed jer to je ustvari Božji plan. Ako stalno govoriš negativno, takvi će ti biti i plodovi u životu. Ako sijemo loše riječi to će postati naša hrana. Mi ne trebamo zadiviti ljude, jedino koga moramo zadiviti je Bog!“

Po završetku homilije vlč. Martić svim okupljenim vjernicima uputio je završne i poticajne riječi: „Želim da odsada, od ovog današnjeg dana krenete drugačije… Pustite Boga u svoj život, predajte s dubokim povjerenjem Njemu svoj život.” Sveti Pavao govori: Vjera je već imanje onoga čemu se nadamo i za čega ‘molimo! (Heb 11,1) Na nama je da otvorimo svoja srca te radosno s potpunim pouzdanjem prihvatimo djelovanje Duha Svetoga!”

Nakon blagovanja Tijela Kristova, mladi i djeca naše župe, odjeveni u svečano šokačko ruho pročitali su prigodnu meditaciju Duhu Svetomu te su mu na taj način pokazali svoju ljubav i zahvalnost. Po završetku misnoga slavlja, župnik Božidar Nađ zahvalio je ponajprije dragom Bogu koji nas je okupio, zatim predslavitelju vlč. Ivici te svima koji su na bilo koji način sudjelovali u pripremama za proslavu ove velike svetkovine. Nakon svete mise uslijedila je okrjepa i druženje u dvorištu filijalne crkve.

Svečanoj proslavi svetkovine prethodila je trodnevna duhovna priprava koju su predslavili svećenici Slavonskobrodskog dekanata; vlč. Darko Tvrdojević, vlč. Krunoslav Karas te vlč. Robert Farkaš. Anita Terzić/Foto: Bernard Tomas