Travanjski Vjesnik o „Kumstvima na krizmi“

ĐAKOVO (TU) – „Pastoral kumova treba postati važna zadaća svih tijela suodgovornosti u evangelizacijskom poslanju te sustavna tema mnogih naših zajedničkih susreta na biskupijskoj, dekanatskoj i župnoj razini“, ističe u novom, travanjskom broju Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije – na temu „Kumstva na krizmi“ – urednik, doc. dr. Boris Vulić. O „Krizi kumstva“ promišlja đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a o temi piše i Zdenko Ilić („Kumovi – ako je moguće“) te Ivica Jurić („Što nam je učiti od biskupa koji su dokinuli krizmena kumstva? Ili Zašto (ne) treba dokinuti krizmena kumstva (ili kumstva u Crkvi)?“). Broj donosi okrugli stol u kojemu su o navedenoj temi promišljali sadašnji i prošli dekani i roditelji krizmanika.

Kolumna za svećenike Olivera Jurišića, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije nosi naslov „Vjera“, a tu je i razmatranje za svećenike Davora Vukovića na temu „Biti svećenik u doba koronakrize“. Nadbiskup u miru Marin Srakić nastavlja feljton „Odnos Đakovačke i Srijemske biskupije i zagrebačkoga nadbiskupa, blaženoga Alojzija kardinala Stepinca (2)“; Zvonko Pažin u Liturgijskim zborovanjima piše o „Poniznosti“; propovijedi su priredili: Antun Japundžić, Oliver Jurišić, Hrvoje Kalem, Ivan Lenić i Drago Marković, a euharistijsko klanjanje za duhovna zvanja uz Nedjelju Dobrog Pastira Josip Filipović. Dejan Bubalo donosi dva glazbena priloga: „Put u Emaus“ i „Blagoslovljen Bog i Otac“; Anita Dučkić Sertić u rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište piše o „Ulozi duhovnosti u vrijeme krize izazvane pandemijom koronavirusa (COVID-19)“, a u Razgovoru s povodom pod naslovom „Radost stvaranja“ razgovaramo s Damirom Mataušićem, akademskim kiparom i medaljerem, autorom kapele Marije Majke Crkve na KBF-u u Đakovu.

„Pet savjeta samome sebi“ tema je kolumne za vjeroučitelje Marijana Lončara. Nataša Šantić priredila je pripremu za sat na temu „Bog u iskustvu kršćanskih svetaca i svjedoka vjere“, a broj donosi i Ideju plus Jasmine Rašković i Ksenije Vilić pod naslovom „Igroučenje na satu vjeronauka – lutkarstvo“. U rubrici Kateheza za odrasle nalazi se novi nastavak kateheze „I pođoše za njim“ kardinala C. M. Martinija – koju je preveo Pavao Madžarević, a Ivan Benaković piše o „Prispodobi o mnama u Lukinu evanđelju (Lk 19,11-27)“. Materijal za biblijske zajednice na temu „Sakramenti Crkve“ priredio je Krešimir Bulat, dok Dino Klem predstavlja knjigu Ivice Raguža „Constructus – Destructus. Dijalozi s prijateljem. Grgur Veliki“.

Informativni dio Vjesnika, između ostaloga, donosi Uskrsnu čestitku i pastirsku poruku đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, poziv i upute župnicima o primanju novih bogoslova u Bogoslovno sjemenište u Đakovo, izvješće sa sjednice Prezbiterskog vijeća, izvješće o posjetu pakračko-slavonskog episkopa Jovana, kao i posjetu predstavnika Udruge stopostotnih HRVI I. skupine te značajnim liturgijskim slavljima i pastoralnim susretima. Omot broja donosi vijesti o proslavi 100. rođendana s. Emilije Scherer, članice Družbe Milosrdnih sestara Sv. Križa te dodijeli počasnog znanstveno-nastavnog zvanja professora emeritusa prof. dr. sc. Peri Aračiću, a tu je i prikaz štapa biskupa Bäuerleina o kojemu pišu Tomislav Ćurić i Drago Marković. Uredništvo Vjesnika svim čitateljima i suradnicima želi sretan i blagoslovljen Uskrs! M. Kuveždanin