Preminuo misionar don Vladimir Stuhli

ĐAKOVO (TU) – Don Vladimir Stuhli, SDB, svećenik i misionar, preminuo je 29. ožujka 2021. od posljedica bolesti covid-19 nakon četiri dana hospitalizacije u gradu Tamataveu na otoku Madagaskaru. Don Vladimir Stuhli rođen je 18. srpnja 1963. u Josipovcu Punitovačkom, filijali Župe Punitovci.

U misionarskoj službi radio s mladima, bio ekonom u više salezijanskih zajednica, pet godina ekonom cijele provincije, u dva navrata direktor zajednice te župnik odgovoran za pastoral u misijskom centru. Do danas je bio u službi ekonoma u Tamataveu, na istoku Madagaskara gdje su salezijanci osnovali novu zajednicu sa župom, školama i centrom za mlade. Bio je predan svojoj misionarskoj službi. Iako je rođen u Hrvatskoj, tijekom gotovo 30 godina misionarske djelatnosti učinio je Madagaskar svojom domovinom.

U vijesti o smrti don Vladimira, njegova subraća i suradnici u gradu Tamataveu opisuju ga poduzetnim, kreativnim, angažiranim, srdačnim i veselim evangelizatorom, koji je neumorno i s puno nade naviještao Radosnu vijest, brinući se i za dušu i za tijelo povjerenih mu vjernika. Bio je dar svima koji su ga poznavali i koji su s njime surađivali. Zahvalni za svjedočanstvo vjere don Vladimira, kao i za svjedočanstvo vjere još dvojice subraće koji su također preminuli od bolesti covid-19. Tijelo pokojnog don Vladimira bit će sahranjeno na tlu misijskog centra kojeg je osnovao u Tamataveu.

I prije nego je postao svećenik don Vladimir je bio u misijama na Madagaskaru. Ondje je i zaređen za svećenika. Tijekom misionarske službe don Vladimir je u službi ekonoma gradio nove crkve i škole te gorljivo brinuo za dobrobit mladih, u duhu sv. Ivana Don Bosca, čijoj je zajednici pripadao.

U veljači prošle, 2020. godine don Vladimir je sa župljanima svoga rodnog Josipovca Punitovačkog proslavio svoj srebrni jubilej misništva, zajedno sa župnikom rodne župe, dr. sc. Đuricom Pardonom. Zajednica vjernika njegova rodnoga mjesta Josipovca Punitovačkog i cijela Župa sv. Ladislava kralja Punitovci Bogu zahvaljuje za don Vladimira i njegovo misionarsko djelovanje. Euharistijskim slavljem na Veliki utorak, 30. ožujka 2021. u 17 sati, uz prisutnost rodbine don Vladimira u filijalnoj crkvi sv. Mihaela u Josipovcu Punitovačkom zahvalit će Bogu za njegov život i rad na njivi Gospodnjoj. IKA