Svetkovina Tijelova u župama Nadbiskupije

Svetkovina Tijela i Krvi Kristove proslavljena je u četvrtak, 15. lipnja 2017. Donosimo tekst i fotografije o proslavi u župi Punitovci, na području župe Slavonski Brod 1 te u župama Velika Kopanica, Vuka i Tordinci. 

Punitovci

Svetkovina Tijela i Krvi Kristove proslavljena je u župnoj crkvi Sv. Ladislava kralja u Punitovcima. Svečanu misu i procesiju s Presvetim Oltarskim Sakramentom predvodio je župnik dr. Đurica Pardon u nazočnosti brojnih vjernika sva četiri sela punitovačke župe. Svečanosti su pridonijeli ministranti i prvopričesnici u bijelim haljinama te mladež u šokačkim i slovačkim narodnim nošnjama, koji su čitali misna čitanja i molitvu vjernika.

„Mi danas slavimo i svetkujemo Presveti Oltarski Sakrament na spomen ustanovljenja euharistije na Veliki četvrtak, po kojoj smo po Isusovoj Krvi i Tijelu, u obliku kruha i vina, povezani u jednu zajednicu, zajednicu jednoga tijela, zajednicu ljudi koji tijelom i duhom žive. Često u životu jedni druge ne razumijemo, jedni druge odbacujemo smatrajući da možemo živjeti jedni bez drugih. Danas pokazujemo da je Gospodin kruh koji nas hrani i vino koje nas krijepi. Tijelo i Krv, kruh i vino, podrazumijevaju činjenje dobrih dijela kako je to Isus činio i zato ćemo u procesiji, obilazeći četiri sjenice naša četiri sela, postavljene na četiri strane svijeta, iskazati svoju ljubav prema Kristu, moleći za ljubav, pravednost i poštovanje jednih prema drugima činjenjem dobrih djela“, riječi su župnika na početku slavlja.

 „Današnjim ophodom pokazujemo da smo živi, da život buja znajući da su za nas mnogo učinili oni prije nas, znajući da je Isus dao sebe za nas. Bog od nas ne traži mnogo, ne traži naš život, traži samo dobra djela, a to je zajedništvo i povezanost, to je život i radost. Budimo povezani zajedništvom sa susjedom, prijateljem, čovjekom. Ako nema zajedništva, neće biti ni vjere koju prenosimo pokoljenjima jedni na druge. Budimo zajedno s Gospodinom, danas i sutra, i u svakom trenutku našega života“, pozvao je župnik u homiliji.

Nakon misnog slavlja župnik je u zajedništvu mnogih vjernika u procesiji ponio Presveti Oltarski Sakrament, pod „nebom“ koje su nosili kandidati za sakrament potvrde. Molilo se na četiri sjenice koje su uredili mještani Punitovaca, Josipovca i Jurjevca, predstavljajući uz Krndiju četiri sela punitovačke župe. Ispred „neba“ s Presvetim išla je mladež u narodnim nošnjama i prvopričesnici, sipajući putem ružine latice. Liturgijsko pjevanje na misi i u procesiji predvodio je župni crkveni zbor.

Mirko Knežević

Slavonski Brod

Svetkovina Tijelova, koja se u Katoličkoj Crkvi službeno slavi od 13. stoljeća, svečano je proslavljena na području Župe Gospe Brze Pomoći u povezanosti župne i franjevačke crkve Presvetog Trojstva. Svečanu blagdanski misu u pastoralnom centru Župe Gospe Brze Pomoći uz gvardijana fra Franju Jurinca i ostale franjevce te grkokatoličkog župnika Aleksandra Hmilja predvodio je domaći župnik Ivan Lenić. Radost ovogodišnje svetkovine Tijelova za ovu je župu zasigurno bio ovogodišnji njezin mladomisnik vlč. Domagoj Lacković, koji je na misi propovijedao. Govoreći o Isusovoj posljednjoj večeri protumačio je zašto je naš Gospodin baš upotrijebio kruh i vino za svoj spomen.

„Ni jedna tvar u prirodi ne simbolizira jedinstvo bolje nego kruh i vino. Kao što je kruh napravljen od mnogih pšeničnih zrna, a vino od mnogo grozdova, tako su jedno u Kristu svi koji vjeruju. Zatim ni jedne druge dvije tvari u prirodi ne pretrpe više prije nego postanu kruh i vino. Pšenica mora biti samljevena u žrvnju, zatim na vatri ispečena da postane kruh. Grožđe pak mora biti stavljeno u prešu, i mora biti zdrobljeno prije nego postane vino. Tako oni naznačuju Kristovu muku i patnje, ali i uvjet spasenja jer je naš Gospodin rekao da ne možemo živjeti u njemu ako sebi ne umremo“, rekao je vlč. Domagoj.

„Krist nije došao učiniti od nas lijepe ljude. On je došao učiniti od nas novog čovjeka! A to znači da prije toga mora umrijeti stari čovjek. On je htio da se ne brinemo toliko za svoj izgled ili vrstu svojih života kao što su obiteljski odnosi, zanimanja, obveze, tjelesni izgled ili talenti, nego da naš razum, volja, nutrina, naša duša sve što zapravo mi jesmo, budu promijenjeni u Krista; da Otac nebeski gledajući na nas, može u nama vidjeti svoga Sina i da sada po pričesti Otac nebeski za svakoga od nas može reći: “Ovo je moje Tijelo, ovo je moja Krv!”

Svoje poklonstvo, privrženost i hvalu Isusu prisutnom u Presvetom Oltarskom Sakramentu na poseban su način mnogobrojni vjernici iskazali noseći ga uz pjesmu u tijelovskoj procesiji ulicama župe; Krešimirovom do spomenika sluzi Božjem J. Stadleru gdje je bila druga postaja s blagoslovom. Procesija je prolazila potom Mesićevom ulicom, ul. T. Skalice do Trga Sv. Trojstva gdje je slavlje završeno blagoslovom s Presvetim u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva. U svojim prvopričesničkim haljinicama posebno su bili lijepi ovogodišnji prvopričesnici, sudjelovali su i ministranti, pjevači, branitelji, članovi KPD-a Ukrajina, vatrogasaca, limene glazbe, FAB-a te predstavnici vojske. I ove kao i prošle godine u procesiji su sudjelovali i grkokatolički vjernici sa svojim župnikom vlč. Aleksandrom Hmiljem koji su za Presveto uredili sjenicu kod Stadlerova spomen obilježja. Kako je uz svečanu misu bio i blagoslov „Brodskog kola“, njegov je početak označen poslije slavlja kolom ispred franjevačke crkve Presvetog Trojstva. B. Lukačević

Velika Kopanica

U župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Velikoj Kopanici na svetkovinu Tijelova okupilo se mnoštvo vjernika. Sudjelovali su i vjernici Divoševaca te članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Beravci. Slavlje je predvodio mons. Ivica Pažin, a koncelebrirao je domaći župnik Marko Gačarić. U svojoj  homiliji mons. Pažin istaknuo je kako je misa srce vjere i kako se svake nedjelje kao kršćani trebamo hraniti Tijelom i Krvlju Isusa Krista te potom Onoga koga smo primili pronositi u domove i ulice te činiti dobra djela najpotrebnijima u okolini. Da svetkovina bude što svečanija pobrinuo se župni zbor i Kulturno umjetničko društvo Ivana Filipovića te DVD i druge udruge. Nakon Tijelovske procesije i kratkog klanjanja, župnik Gačarić zahvalio je mons. Pažinu i svima koji su pridonijeli da proslava Tijekova bude svečana i dostojanstvena. Marija Kovačević

Vuka

U Župi sv. Josipa u Vuki svetkovina Tijela i Krvi Kristove proslavljena je misnim slavljima u župi i na filijalama. Župnik Tomislav Benaković homiliju na večernjem župnom misnom slavlju započeo je nadovezavši se na riječi evanđelja kojima Isus govori da ostavlja najljepši i najveći dar – samoga sebe u Euharistiji.  „Kao što zrno žita mora „umrijeti“, biti samljeveno da bi nastalo brašno od kojega se mijesi kruh, i kao što grožđe mora istrpjeti i biti „zgnječeno“da bi od njega nastalo najslađe vino, tako je i Gospodin prošao muku i umro za nas da bi nam mogao darovati sebe, rekao je župnik te naglasio važnost sakramentalnog života vjernika, napose euharistije.

Nakon mise uslijedila je procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom kroz Vuku. U procesiju se uključilo mnoštvo vjernika iz svih šest sela Župe sv.Josipa koji su iskazali svoju ljubav i pobožnost prema svom Spasitelju. Nakon križa i muškaraca, hodala su djeca posipajući put laticama ruža, slijedili su članovi KUD-a „Širokopoljac“ i  novoosnovanog KUD-a koji nosi dično ime preč. Milka Cepelića, vučkog sina. Članovi DVD-a nosili su „nebo“ koje se nakon mnogo godina ponovno nadvilo nad Presvetim u Vuki. Mješoviti crkveni zbor svojim je pjevanjem uveličao misno slavlje i procesiju. Blagoslov s Presvetim bio je na četiri „postaje“ koje su mještani uredili na tradicionalan način. Bilo je lijepo vidjeti kuće kraj kojih je procesija prolazila, ukrašene cvijećem i motivima kulturne baštine vučkoga kraja. Crkvena zvona  tijekom cijele procesije odzvanjala su selima i poljima ove župe, govoreći svijetu da ovuda prolazi Gospodin Isus i donosi blagoslov.

Na kraju procesije Presveti Oltarski Sakrament vraćen je u crkvu, gdje je udijeljen završni blagoslov. Uslijedio je program u dvorištu crkve. Članovi KUD-ova izveli su svoj nastup. Prva su nastupila djeca s igrama iz djetinjstva njihovih baka i djedova. Slijedio je prvi povijesni nastup KUD-a „Milko Cepelić“ u zajedništvu s društvom iz Širokog Polja koji su izveli splet slavonskih kola. U posljednjem kolu, pridružio se i vlč. Benaković, ljubitelj folklora i tradicijske kulture. Mještanke su pripremile mnoštvo peciva i slastica kojima su se počastili svi prisutni. Monika Galić 

Tordinci

Svetkovina Tijelova u Župi Presvetog Trojstva u Tordincima proslavljena je svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio župnik Dejan Bubalo uz koncelebraciju vlč. Tomislava Vlahovića, župnika u Perušiću kod Benkovca. Na početku euharistijskog slavlja vlč. Bubalo istaknuo je kako na ovom slavlju slavimo Boga koji je sišao među nas ljude i koji nas od tada neprestano pohađa u svojim sakramentima, a ponajprije i ponajbolje u sakramentu pričesti, u sakramentu Njegova Presvetog Tijela i Krvi. „Kao što je nama nepojmljivo da je Bog koji nadilazi sve stvoreno sišao s nebesa i utjelovio se u liku osobe Isusa Krista, tako nam je isto nepojmljivo i nejasno kako se Bog može darovati, ući u tu malu, bijelu hostiju.  A sve je počelo na Veliki četvrtak kada je Isus rekao: Uzmite i jedite, ovo je Tijelo moje…Uzmite i pijte i pijte ovo je Krv moja i ovo činite meni na spomen. Crkva to ponavlja, ponazočuje, uprisutnjuje ono što se dogodilo na Veliki četvrtak“, podsjetio je župnik.  

Vlč. Vlahović svoju je homiliju započeo prisjećanjem kako se u vrijeme kada je današnji papa Franjo bio nadbiskup u Buenos Airesu jednom njegovom svećeniku dogodilo euharistijsko čudo. „Slušajući evanđelje u kojem Isus govori: Ja sam kruh živi koji je s neba sišao vidimo da je istinito to što je rekao u evanđelju. Ono što nam vjera kaže je da se na svakoj misi Isus živ pojavljuje pod prilikama kruha i vina. Što bismo mi trebali, kako postupiti nakon mise? Ako se Isus živ nama daruje u svakoj misi, red je da se i ja darujem drugima. Možda je to i najbolja odluka današnjega dana, dajmo se jedni drugima bez pridržaja, bez računanja, bez očekivanja uzvrata kako nas je Bog poučio“, zaključio je na kraju svoje homilije vlč. Tomislav.

Poslije pričesti uslijedila je procesija prema sjenicama koje su bile ukrašene slikama, ručnim radovima i cvijećem. Kod svake sjenice vjernici su slušali Riječ Božju te pjesmom slavili Isusa. Župnika s Presvetim pratili su vatrogasci u svečanim odorama te vjernici u narodnim nošnjama. Djeca obučena u narodne nošnje laticama su ruža posipala put ispred Presvetog Oltarskog Sakramenta. Po povratku u crkvu župnik je okupljene blagoslovio Presvetim, a himnom Tebe Boga hvalimo završilo je euharistijsko slavlje.

Tatjana Adžić