„Svećenik u Domovinskom ratu“

VINKOVCI (TU)  – U sklopu višednevnog obilježavanja 25. obljetnice osnutka 3. brigade ZNG-a KUNE, u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima u četvrtak 28. travnja održan je stručni skup pod nazivom „Domovinski rat – istinom protiv zaborava“. Među sedmoricom predavača bio je i župnik Župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima mons. Tadija Pranjić, koji je govorio na temu „Svećenik u Domovinskom ratu“. Na početku je podsjetio na raspad komunističkog režima i početke ratnih događanja. 

„Nakon događaja Borova Sela svakome Hrvatu je bilo jasno, ja sam bio svjedok Borova Sela jer sam ovdje pratio sve događaje, da je počeo rat. Nikada neću zaboraviti, a to je bio prvi jauk i plač hrvatskoga naroda, kada je ubijeno 12 naših redarstvenika. S istim poštovanjem govorim i o događajima na Plitvicama, ali agresija na Hrvatsku počela je poslije Borova Sela. Nakon mise zadušnice koju je predvodio pokojni biskup Ćiril Kos kada je više od 15 tisuća ljudi bilo u središnjoj crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, odnosno u parku, odlazeći iz župnog dvorišta, pozdravio se sa mnom i rekao: ‘Tadija, nemoj zaboraviti, ovo je početak rata, velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, ne samo na nju, nego na cijeli hrvatski narod.’ To se i ostvarilo“, svjedoči mons. Pranjić.

Govorio je i o tome kakav je stav zauzela Katolička Crkva koja je u korijenima povijesti hrvatskoga naroda, koja je bila konstanta. „Od onoga susreta kada su Hrvati, umorni od svoga lutanja dugim i širokim stepama Europe došli na ove prostore i upoznali Krista i susreli se s Katoličkom Crkvom, nikada je nisu iznevjerili, povezali su se s apostolom Petrom, rimskim Papom i to nam se i vratilo stostruko upravo u Domovinskom ratu. Ne postoji u povijesti vatikanske diplomacije da se itko ikada toliko zauzeo za jednu državu i da je sam Vatikan prekršio svoj tisućljetni protokol priznavši RH prije Europske zajednice tada. Značilo je to da je Katolička Crkva iza nas“, rekao je među ostalim mons. Pranjić.

Istaknuo je kako su se svećenici u ratna događanja uključili u duhovnom smislu, uvijek su bili među braniteljima. „Od onoga trenutka kada smo dali prvu krunicu branitelju, krenulo je nešto što do tada nije nikada bilo viđeno u povijesti jedne vojske, jednoga naroda, da je svaki naš vojnik, svaki redarstvenik, nosio oko vrata ili u svojoj odori imao krunicu – znak istine i borbe za istinu i znak našega poštovanja i štovanja Majke Božje, koja je postala zaštitnica ne samo hrvatskoga naroda, nego i Hrvatske vojske i Hrvatske policije“, rekao je mons. Pranjić, dodajući kako je Katolička Crkva sa svojim biskupima i svećenicima odlučno i na najposebniji način potpuno stala u obranu hrvatske države i hrvatskoga naroda, podržavajući Hrvatsku vojsku i hrvatsku policiju u duhovnom smislu na svakom koraku, dijeleći njihovu sudbinu.

Nadalje, predavač je govorio o krunici koja je bila znak pobjede te podsjetio koliko je važno mladim generacijama prenositi istinu o svemu što se događalo. Također, podsjetio je na molitvu za hrvatske generale, kao i na borbu sa svjetskom diplomacijom u procesu priznavanja Hrvatske, pri čemu je vatikanska diplomacija odigrala značajnu, ako ne najznačajniju ulogu. Ponovio je kako je Katolička Crkva dala značajan doprinos uspostavi Hrvatske države jer je u potpunosti stala iza svoga naroda, i to cjelovito – svi biskupi i svi svećenici.

Inače, mons. Pranjić je svećenik koji je ispratio najviše poginulih hrvatskih vojnika i redarstvenika. Na stručnom skupu govorili su još i doc.dr.sc. Ante Nazor, prof.dr.sc. Dražen Živić, brigadir HV-a u miru Zdenko Čuljak, Silvio Jergović, dipl. ing., doc.dr.sc. Dražen Švagelj i Darko Dovranić, koji je autor filma „Vukovaru s ljubavlju“, prikazanog na kraju stručnoga skupa. Snježana Kraljević