Održana manifestacija „Od Đurđeva do Markova“

VINKOVCI (TU) – U subotu i nedjelju, 23. i 24. travnja pokraj kapelice Uzašašća Gospodnjeg u vinkovačkom naselju Borinci održana je manifestacija „Od Đurđeva do Markova“. Uz svete mise u oba dana, osnovna je zamisao manifestacije blagoslov konja oko blagdana sv. Jurja i blagoslov polja i usjeva oko blagdana sv. Marka. Ove je godine određeno da se blagoslov konja obavi baš na Jurjevo, a blagoslov polja u nedjelju, dan prije Markova.

Manifestacija je započela okupljanjem konjanika i konjskih zaprega u dvorištu stare klaonice u 10 sati, a povorka je formirana u središtu grada u 11 sati, odakle se uputila prema Borincima. Po dolasku kod kapele Uzašašća Gospodnjeg održana je sveta misa koju je pred okupljenim vjernicima i konjanicima predvodio župnik Župe Presvetoga Srca Isusova vlč. Matej Glavica. U propovijedi je pozvao da se Isusa prepozna, da mu se potpuno predamo i svakodnevno živimo njegov nauk. To ne možemo ako jedni drugima ne praštamo, posebice svojim najbližima, jer put do Boga vodi preko bližnjega, istaknuo je.

Nakon mise župnik je blagoslovio konjanike, konje i konjske zaprege. Potom su članovi KUD-ova „Šumari“ iz Vinkovaca i „Zvonko Ban“ iz Jarmine uz svirku, pjesmu i tradicijska kola nastupili pred okupljenim narodom, a članovi udruge Naši Borinci, koja je uz Župu glavni organizator manifestacije, sve nazočne pozvali na ručak kojega su pripremili, što su vjernici rado i prihvatili. Djeca su se mogla slikati s konjima, ali i kratko zajahati ili naučiti kako se konji pravilno uprežu. Drugoga dana, u nedjelju, od jutra je padala kiša praćena jakim vjetrom pa je župnik izašao blagosloviti polja i usjeve, ali sveta misa nije održana na otvorenom, nego u župnoj crkvi. Time je završeno obilježavanje ove manifestacije koja se održava treću godinu u nizu uz obnovljenu kapelicu Uzašašća Gospodnjeg.

Članovi udruge Naši Borinci iznova su se iskazali uredivši okoliš kapelice još ljepše nego prošle godine. Time je ovaj molitveni prostor nadomak gradu dobio svoju punu svrhu, jer sve više ljudi navraća pješice ili biciklima u ovu oazu mira na čistome zraku bilo pomoliti se, bilo samo uživati u ljepoti prirode i okoliša. Darko Posarić