Svečana jubilejska proslava 60 godina Župe sv. Josipa Radnika u Osijeku

OSIJEK (TU) – Trima svečanim euharistijskim slavljima Župa svetog Josipa Radnika u Osijeku proslavila je 1. svibnja svetkovinu župnog patrona i 60. obljetnicu postojanja. Trodnevna duhovna priprava otkazana je zbog pandemijskih okolnosti, a uz pridržavanje epidemioloških mjera slavlju crkvenog goda prethodila je uočnica (30. travnja) obogaćena pjevanjem večernjih hvala i prigodnom pobožnošću sv. Josipu.

„Sv. Josip Radnik moćan je zagovornik kojemu se vjernici utječu u svim poteškoćama i u nevoljama života. Iskusio ih je na sebi: što znači duševna tjeskoba i u znoju lica zarađivati kruh za prehraniti obitelj, siromaštvo i progonstva. Stoga i ima otvoreno srce za sve bijednike“, kazao je Ante Lučić, župni vikar konkatedralne župe Sv. Petra i Pavla, ap. u Osijeku, čestitajući sabranima svetkovinu na početku središnjeg jubilejskog slavlja koje je predvodio i propovijedao. Euharistijsko slavlje suslavili su, uz župnika Vladimira Delića: župni sin Dominik Nedeljković, župni vikar đakovačke župe Svih svetih, Ivica Rebić, dekan Osječkog zapadnog dekanata i župnik josipovačke župe Sv. Luke, ev., te Gabrijel Prekratić, župni vikar Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Ivankovu. Svečanost je orguljski pratila Marija Hmura, Mala Marije Svjetovnog instituta „Obitelji malih Marija“, dok je pjevao Mješoviti župni zbor.

„U evanđeljima je sveti Josip prikazan kao snažan i hrabar čovjek, radnik, a u  njegovu srcu primjećujemo veliku nježnost koja nije osobina slabih, već znak snage  duha i sposobnosti za brižnost, suosjećanje, ali i za istinsku otvorenost prema  drugima. On je svetac šutnje i kontemplacije koji sebe nikada ne stavlja u prvi plan. Cijeli svoj život Josip je stavio u službu Isusu služeći mu cijelim svojim bićem. U središtu njegova života nije bio on, njegov egoizam, nego uvijek Isus i Marija. I to je jako naglašeno kod Josipa. Biti drugi, biti posljednji. U duhovnosti se to naziva duhovnost drugog ili posljednjeg mjesta. Nikada se ne isticati, nego težiti posljednjem mjestu“, promišljao je propovjednik. Budući je spomendan sv. Josipa i blagdan rada, Lučić je pozvao na razmatranje vrijednosti rada i radništva te molitvu za unaprjeđenje rada tako da „svaka ljudska djelatnost bude na proslavu  Božju, sreću i napredak pojedinaca i društva“.

Ukazujući na riječi sv. Pavla o radu (Kol 3, 17), podsjetio da su prvi kršćani imali duboku svijest povezanosti s Kristom, tako da su sve što su radili shvaćali kao bogoslužje, kao zahvaljivanje Bogu. „Možemo li se i kao obični zemaljski radnici, bilo da smo poljodjelci, tvornički radnici, učitelji, profesori, odvjetnici, liječnici, trgovci, kućanice-domaćice, kuhari, čistači ulica, poslodavci, intelektualci, suci, svećenici, umjetnici ili političari – vinuti u svojim poslovima do božanske slave? Možemo li svojim običnim malim zemaljskim radom sebi steći ono vječno, nebesko i što nam  za to treba? Upravo smo mi pozvani svojim odnosom prema radu i prema  radnicima, svojim poštovanjem svakog čovjeka, osobito malog i ugroženog čovjeka, biti graditelji vrijednosti na kojima je moguće spasenje čovjeka, svakoga  čovjeka, a također i obitelji te čitavog naroda… Neka sv. Josip, radnik, svojim zagovorom čuva naše napore, nastojanja, rad i zalaganje da ono bude neumorno, da se nikada ne umorimo u izgradnji boljega, čovječnijega i božanskog svijeta ovdje na zemlji“, zaključio je Lučić.

Naposljetku mise sabranima je zahvalio župnik Vladimir Delić te kazao kako se zbog pandemijskih okolnosti proslava održava skromnije, jednostavnije u odnosu na prijašnja slavlja crkvenog goda te pozvao na revnu molitvu. Župa sv. Josipa Radnika slavila je u filijali Filipovica srebrni jubilej osnutka (21. travnja 1996.) svečanom misom u Nedjelju Dobrog pastira u kapelici sv. Marka evanđelista koju je predslavio Josip Kešinović, kapelan Vojne kapelanije Osijek i župni pastoralni suradnik.

Povijest župe diči se duhovnim zvanjima

U župnoj Spomenici stoji da je dekretom Biskupskog ordinarijata Župa sv. Josipa Radnika (Osijek 5, u osječkoj Industrijskoj četvrti) osnovana 1. srpnja 1961., a biskup Stjepan Bäuerlein blagoslovio je 17. prosinca ’61. kapelu (današnju crkvu u Savskoj ulici 34) te je za prvoga župnika imenovan Nikola Kerčov (1961. do 2006.). Te prve godine župnik je blagoslovio stotinjak obitelji, a iduće oko 200. „Kako je u to vrijeme poseban problem bilo financiranje župa jer su bili zabranjeni milodari, lukno i slično, župa se financirala privatnim satima matematike koje je davala sestra Sv. Križa Mirta Andreković, prof. matematike, koja je nazočila proslavi 50. obljetnice župe. Ove godine zbog specifične situacije s COVID-om 19 blagoslovljeno je samo 700 obitelji, što je za tisuću manje nego prošle godine, obzirom da je u župi bilo dosta oboljelih i preminulih, a razumljiv je i strah župljana za primanje svećenika. Župa danas ima 6500 vjernika (prema evidenciji Đakovačko-osječke nadbiskupije), odnosno 6920 stanovnika ima Gradska četvrt „Industrijska četvrt“ (prema popisu stanovništva 2001.). Na području župe od 1961. djeluju Milosrdne sestre sv. Križa, trenutno devetero od kojih je jedna sakristanka, voditeljica župnog zbora i orguljašica; zatim Svjetovni institut Obitelji Malih Marija (osnovan 1969. iz zajednice djevojaka koju je ’53. utemeljila Elza Kulundžić, prvi od pet svjetovnih instituta u Hrvatskoj).

Župa je dala duhovna zvanja, svećenike: mr. Josip Majdandžić, mons. dr. Vladimir Dugalić i Dominik Nedeljković, te redovnicu uršulinku s. Kseniju Leko. U župi djeluju udruge i skupine: Udruga Betlehem, Vjera i svjetlo, župni Caritas, misijska skupina, Klanjateljice Krvi Kristove, Marijina legija, skupina Molitelji za duhovna zvanja, Bračna zajednica, Sveta Marta, a posebnost župe je Savez sv. Josipa i naravno imamo pjevače (Pjevačko društvo sv. Josipa) u župnim zborovima, čitače i ministrante. Uz proslavu 25. obljetnice osnivanja filijalne kapele sv. Marka ev., Zlatko Rebić je skromno nagrađen za dugogodišnji volonterski rad u sakristiji. Iako župa ima dosta prostora, sve je prilično loše raspoređeno. Bilo bi dobro kada bi župa imala financijskih sredstava da napravi prikladne stanove za župnika i župnog vikara ili pastoralnog suradnika te prikladne katehetske dvorane, a i prostor crkve mogao bi biti prikladniji za održavanje liturgijskih slavlja“, zaključuje župnik Vladimir Delić. Župom su, uz spomenute, predsjedali služeći u ljubavi i župnici Florijan Kvetek (2006.-2014.) i Ivica Martić (2014.-2016.). Statistika na Silvestrovo 2020. godine u odnosu na petogodišnje razdoblje pokazuje manje krštenih, vjenčanih, prvopričesnika i davanja za lukno, dok je 2015. podijeljeno 76000 pričesti lani 40000 i jedino je broj krizmanih porastao ove godine. Nevenka Špoljarić