Početak godišnjeg hodočašća na ilačkom svetištu

ILAČA (TU) – Na prvu subotu u mjesecu svibnju, na blagdan sv. Josipa Radnika, 1. svibnja 2021., u Godini svetog Josipa, svečanom misom označen je početak godišnjeg hodočašća na Svetište Drage Gospe Ilačke. Poštujući sve epidemiološke mjere misu je predvodio fra Matija Marijić, župni vikar Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

„Draga braćo i sestre počeo je mjesec svibanj upravo kakav on i jeste, prosipajući sunčane zrake po nama. A mi smo došli ovdje u svetište Gospe Ilačke kako bi se otvorili jednom drugom ‘suncu’ da nas obasja, ono ‘sunce s visine’ koje se zove Isus Krist“, započeo je svoje obraćanje vjernicima fra Matija.

Govoreći o sv. Josipu Radniku fra Matija je istaknuo da ga unatoč tome što nije puno propovijedao, nije pisao velika djela, nije okupljao mase ljudi i nije činio čudesa, ubrajamo među najveće svece. „Sv. Josip je doista onaj svetac u kojem se svatko može pronaći i koji je doista blizak svakome čovjeku. Onaj svetac kojega razumijemo i za kojeg osjećamo da nas razumije. Promatrajući život sv. Josipa i naše Majke – Blažene Djevice Marije, vidimo da im život nije bio nimalo jednostavan. Ni život svakoga od nas zasigurno nije jednostavan i lagan. Upravo nas zato Josip i Marija pozivaju i vode Isusu Kristu koji je obećao da će uvijek biti tu s nama u sve dane do svršetka svijeta. Bog je blizu i uvijek na dohvat ruke, samo ga trebamo prigrliti“, zaključio je propovijed fra Matija.

Prije mise hodočasnici su imali priliku za marijanske pobožnosti, a prije i za vrijeme mise za ispovijed. Na kraju mise vjernicima se obratio domaći župnik i upravitelj svetišta vlč. Vedran Bilić, zahvalivši svima koji hodočaste na ilačko svetište. Jasmin Budinski i Kristijan Posavac