Susret biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

U Nadbiskupskom domu u Đakovu, 22. rujna 2021. okupili su se biskupi Đakovačko-osječke crkvene pokrajine: nadbiskup metropolit Đuro Hranić, požeški biskup Antun Škvorčević, srijemski biskup Đuro Gašparović, đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić te đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit u miru Marin Srakić. Održali su radni sastanak povodom početka sinodalnog procesa sljedećeg mjeseca listopada u svim partkularnim Crkvama na temu Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, a u pripravi za Opću biskupsku sinodu u Rimu 2023. godine.

Prije početka radnoga dijela susreta nadbiskup metropolit izrekao je riječi dobrodošlice, istaknuvši radost zbog sudjelovanja srijemskoga biskupa Đure kojemu je u okolnostima pandemije Covid-19 bio otežan dolazak na zajedničke susrete. Biskupu Antunu nadbiskup je čestitao nadolazeću 24. obljetnicu biskupskoga ređenja. Prigodnu čestitku nadbiskupu Đuri na dan 20. obljetnice njegova biskupskoga ređenja izrekao je nadbiskup u miru Marin, spomenuvši se snažnoga ozračja Druge biskupijske sinode, vremena u kojem se 2001. godine dogodilo imenovanje i biskupsko ređenje nadbiskupa Đure.       

U radnome dijelu susreta biskupi su razmotrili način na koji će biskupije Đakovačko-osječke crkvene pokrajine sudjelovati u sinodalnom hodu opće Crkve 2021.-2023. Đakovačko-osječka nadbiskupija i Srijemska biskupija organizirat će sinodalna savjetovanja s različitim skupinama vjernika na temelju iskustava biskupijske sinode (1998. – 2003.) i u svjetlu provedbe njezinih zaključaka sadržanih u dokumentu Izjave i odluke Druge biskupijske sinode (2008). Požeška biskupija, kako je izvijestio biskup Škvorčević, na Biskupijskom će danu iduće subote, 25. rujna o 24. obljetnici svoje uspostave predstaviti model po kojem će se ona uključiti u sinodalni proces, istaknuvši da će programi spomena 25. obljetnice njezina osnutka i uspostave biti usmjereni na oživljavanje i produbljenje sinodalne dimenzije ove mjesne Crkve.

Biskupi su zaključili da će prije početka mjeseca listopada o. g. imenovati biskupijskog sinodalnog povjerenika i članove povjerenstva te odrediti oblik župnih sinodalnih animatora, odnosno koordinatora i način na koji će oni djelovati kako bi se ostvarilo ono što je zatraženo od Tajništva opće biskupske sinode u Rimu u pripravi za Sinodu 2023. godine te kako bi svaka mjesna Crkva snažnije živjela svoju sinodalnost u duhu II. vatikanskog sabora. Među različitim aktualnim pastoralnim pitanjima biskupi su se osvrnuli i na zadaće koje mjesne Crkve Đakovačko-osječke crkvene pokrajine imaju s obzirom na trenutačno ekumensko stanje na njihovu području. Požeška biskupija / Tiskovni ured Đakovo