Suradnja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije za osiguravanje pomoći mještanima poplavljenih područja

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije i Ministarstvo socijalne politike i mladih dogovorili su 10. srpnja suradnju na temelju koje će navedeni Caritas osiguravati obroke (doručak, ručak, večeru) i pitku vodu za ljude iz poplavljenih područja smještene u Hostelu Borovo u Borovom Naselju. U Hostelu trenutno boravi 144 osobe, a broj će se svakodnevno mijenjati. Suradnja je dogovorena za vremenski rok od 30 dana, a isporuka obroka počinje u nedjelju, 13. srpnja 2014. godine.

U tijeku su i pregovori o suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih vezano uz priskrbljivanje hrane i ostalih potrepština za stanovnike smještene u privremenim kontejnerskim naseljima u Gunji i Račinovcima. Kapacitet za 40 stambenih kontejnera je 160 ljudi.

U razdoblju od 20. srpnja do 10. kolovoza bit će održan Ljetni radni kamp za mlade u Šumanovcima kod Gunje. Kamp je zamišljen u terminima po tjedan dana, a za svaki termin bit će omogućen boravak za 50 volontera. Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije osiguravat će materijale i alat za rad, kao i sredstva potrebna za boravak volontera u kampu.

Trenutno u svojim skladištima Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije raspolaže sa: 80 tona hrane, 89 kubika vode, 87 tona odjeće i obuće, 28 tona higijenskih potrepština, a doniran je i rraznovrsni namještaj, sijeno, građevinski materijal, alati i drugi oblici materijalne pomoći, od kojih je dio već usmjeren u poplavljena područja, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini. Na računu Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije prikupljeno je 8.253.352,19 kn za Hrvatsku i 25.700 kn za Bosnu i Hercegovinu. Marija Petričušić