Spomen vrbsko-ruščičkih žrtava u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD (TU) – Mještani općina Klakar i Gornja Vrba i ove su se godine 20. veljače molitvom spomenuli svojih sumještana stradalih u masakru, koji su na taj dan 1935. počinili jugoslavenski žandari.

Seljaci iz Ruščice i Vrbe u Slavonski Brod krenuli su potaknuti vijestima o uhićenjima i masakru nad odvoračkim seljacima u Sibinju prethodnog dana. Na ulazu u grad, kod Gradskog groblja tog kobnog 20. veljače poginuli su: Tomo Vargić, Ivan Borevković, Mirko Milec, Stjepan Mirković i Ivan Martić te Ivan i Kristina Trogrlić.

Program je započeo polaganjem vijenaca i molitvom ispred zajedničke grobnice na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu, u koju su pokopani ubijeni mještani. Molitvu kod grobnice, koju su 2015. obnovili Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija, kao i misu zadušnicu u župnoj crkvi Rođenja BDM u Ruščici, predvodio je domaći župnik Mario Lešić.

On je na početku mise pročitao imena svih žrtava. U prigodnoj himiliji ustvrdio je kako je želja za slobodom i za domovinom bila prisutna i u to vrijeme stradanja Vrbsko-ruščičkih seljaka. „Ideal koji su oni stavili pred sebe željeli su ugraditi u svoje djelovanje i živote. Kao takvi bili su i uzor našim braniteljima koji su u zadnjem Domovinskom ratu krenuli u nepoznato, ne znajući ni kako će ih to odvesti, ali uvjereni da i hrvatski narod ima pravo na slobodu, na život u zajednici u demokratskom društvu. Ta je uzvišena vizija, Bogu hvala, i ostvarena u zadnjom godinama Domovinskoga rata“, rekao je uz ostalo župnik Lešić.

Bila je to 86. obljetnica stradanja vrbsko-ruščičkih žrtava, koje već godinama predstavljaju simbol domoljubne svijesti i pravedne borbe hrvatskoga naroda za slobodu i samostalnost. Upravo iz tog razloga Općina Klakar i Gornja Vrba 20. veljače slave i svoj Dan općine. B. Lukačević