Sjećanje na poginule, progonstvo, povratak i posvetu crkve u Aljmašu

ALJMAŠ (TU) – Svečano i dostojanstveno u Aljmašu je obilježen 1. kolovoz, Dan sjećanja na progonstvo, povratak u Aljmaš, pogibiju redarstvenika PP Dalj te Dan posvete župne i hodočasničke crkve Pohođenja BDM, gdje je održano večernje euharistijsko slavlje.

Hodočasnici su u tišini župne crkve, uoči mise, molitvom ispred kipa Gospe od utočišta oživjeli sjećanja na trenutke povratka kipa iz Osijeka u Aljmaš prije 20 godina, kada su stotine vjernika pratile Gospu prognanicu-povratnicu na putovanju kući u razrušeno svetište, a tada, dok je brod sa kipom pristajao uz dunavsku obalu 1. kolovoza 1998. godine, potekla je pjesma, suze i hvale Bogu za spašen kip koji je kasnije papa Ivana Pavao II. okrunio zlatnim krunama.

Prisjetili su se vjernici i aljmaških ratnih žrtava molitvom i polaganjem vijenaca kod spomen-križa na obali Dunava, gdje su se sabrale obitelji poginulih i nestalih aljmaških žrtava u Domovinskom ratu, s hodočasnicima i predstavnicima MO Aljmaš. „Dok se s posebnim pijetetom prisjećamo velikih aljmaških obljetnica, godina rata, razaranja, rušenja i ubijanja, želimo se u ovoj euharistiji – žrtvi hvale još snažnije prisjetiti kako je ono što je razoreno ponovno sagrađeno, a oni koji su ubijeni još uvijek žive. Zato kličemo s dragom nam Gospom: ‘Velika nam djela učini Svesilni!’ Ova prekrasna proštenišna crkva postaje znakom da je Gospodin čudesno bio na djelu. Dok se divimo ovom hramu sagrađenom na slavu Božju i Gospi u čast, još smo više pozvani zaviriti u hramove svoje nutrine u kojima prebiva po svome Duhu Svetom Onaj koji nas oživljuje i posvećuje“, kazao je predslavitelj Robert Almaši, župni vikar u osječkoj konkatedralnoj župi Sv. Petra i Pavla, ap., uvodeći sabrane u euharistijsko slavlje.

Misu su suslavili domaći župnik Ante Markić, Ante Mihaljević, kapelan Vojne kapelanije Osijek – Sv. Leopold B. Mandić i Josip Kolesarić, župnik Župe sv. Josipa u Dalju. U euharistijskom zajedništvu sudjelovali su vjernici iz Aljmaša, okolnih župa i Osijeka, domaće redovnice i gošće iz provincijalne kuće Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice u Osijeku te predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin.

„Prošlost je kroz više stoljeća za stanovnike dragoga nam Aljmaša bila i slavna i teška i krvava. Sjetimo se dolaska Gospe u ovu dolinu iz Luga, iz Baranje početkom 18. stoljeća kada su uslijed nemirnih događanja oci isusovci prešli preko Drave i došli ovamo u Aljmaš, a 1846. godine je izgorjela tek sagrađena crkva i Gospin lik. Poslije Drugog svjetskog rata tadašnje vlasti branile su i onemogućavale hodočašća Gospi Aljmaškoj. A ono što ste na svojoj koži itekako osjetili zajedno s vašim župnikom jest dan 1. kolovoza 1991. godine kada ste u suzama, muci, tjeskobi i bezizglednosti napustili vlastite domove i započeli svoj prognanički život. Crkva je opljačkana, obeščašćena i uoči Velike Gospe, 14. kolovoza 1993. godine razrušeno je Gospino svetište. Sjećate se vaših nadanja i vjere da ne može zlo i nepravda imati posljednju riječ! No, vjerujem, da se sjećate i radosti kada je točno prije 20 godina na današnji dan vraćen Gospin kip u njezin Aljmaš – Gospa prognanica je ponovno našla utočište i postala više nego ikada utočištem mnogih“, podsjetio je vlč. Almaši.

Zaključujući kako „život naizgled završava smrću na križu, no već je na pomolu zora uskrsnuća“, propovjednik je podsjetio da se na vrhu aljmaškoga brda Kalvarija skladno, pobjedonosno uzdiže kip Isusova Uskrsnuća te poručio: „Povijest Aljmaša i Aljmašana nisu mogli imati tragični završetak, nego u poratnim godinama obnavljajući svoje domove i gradeći ovaj predivan hram, postaju znakom nade i bolje budućnosti… Neka svetište Gospe od Utočišta bude na spasenje svima koji ga budu posjećivali, koji u njemu budu u molitvi susretali Gospodina – jer ovdje dočekuje svoju djeca Ona koja je stoljećima naše utočište, utjeha, pomoć i obrana.“ Nevenka Špoljarić