27. obljetnica napada na Policijsku postaju u Dalju

DALJ (TU) – “Mimohodom zastava” članova Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Osječko-baranjske županije ulicama Dalja te dolaskom sudionika 1. memorijalne utrke „Vitezovi Dalja” započelo je u srijedu 1. kolovoza obilježavanje 27. godišnjice napada i okupacije Policijske postaje u Dalju.

Toga 1. kolovoza 1991. godine tragično je poginulo dvadeset hrvatskih policajaca, petnaest pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite. Prema poznatome scenariju devedesetih godina prošloga stoljeća, dio srpskog stanovništva u RH koji nije prihvatio demokratske promjene, podržavan na svim razinama od Jugoslavenske narodne armije odlučio je oružanom silom zauzeti Policijsku postaju u Dalju. Branitelji su bili svjesni da osvajanjem i padom policijske postaje pada u agresorske ruke i cijeli Dalj. Nakon teških višesatnih borbi Policijska postaja je zauzeta. U borbi je ubijeno i mučki masakrirano 39 hrabrih hrvatskih branitelja Dalja.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima pored Postaje granične policije Dalj, poginulima su počast odala brojna izaslanstva: obitelji poginulih i nestalih branitelja, izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske i saborska zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Nenad Križić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece, izaslanstvo Ministarstva obrane, predstavnici lokalne uprave i samouprave te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata te predstavnici sindikata. Na komemorativnome skupu sudjelovao je vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan, zajedno s mjesnim župnikom i trojicom kapelana Vojnog ordinarijata: Željkom Rakošecom, Ozrenom Bizekom i Antom Mihaljevićem.

Nakon intonacije hrvatske himne u izvedbi policijske klape Sveti Mihovil, minutom šutnje odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. „Prije 27 godina na ovom mjestu dogodila se tragedija, u Policijskoj postaji Dalj. Hrvatski narod jedan je od onih naroda koji su svoju sanjanu i željnu samostalnu domovinu dočekali ponosni, ali… sloboda je u našem slučaju ostvarena mukotrpno. Hrvatski policajci, odjeveni u hrvatske policijske odore, zadali su neprijatelju i suviše problema i ponovno pružali otpor… snažno, tvrdoglavo i ne posustajući. Bespogovorno su se borili znajući što znači njihov pad te su u narednim satima bez kraja odolijevali nemilosrdnim minobacačkim i topničkim napadima. U policijskoj postaji zarobljeni, ali odlučni, nisu se pokolebali ni kada je stigla ponuda o predaji. Zadužili su nas i obvezali zauvijek iskazivati počast herojstvu koje je zapečatilo hrvatsku slobodu dok se s poštovanjem i ponosom sjećamo njihove žrtve, a s jednako snažnom odvažnošću, zbog onih koji su ostali, moramo grabiti naprijed“, rekao je među ostalim ministar Božinović.

Prisutnima se obratio i Nenad Križić pomoćnik ministra hrvatskih branitelja te Irena Petrijevčanin Vuksanović izaslanica predsjednice RH.

“Spomen-obilježje pred kojim palimo svijeće i polažemo cvijeće, podsjeća nas na žrtvu koja je ovdje podnesena, na prolivenu krv, na mlade živote pale za slobodu naše Domovine. U dostojanstvenoj šutnji, skrušenoj molitvi, uzdižemo svoj um i srce dobrome Bogu za spas njihovih duša”, rekao je mons. Jure Bogdan predvodeći molitvu pred policijskom postajom. Program je bio popraćen prigodnim pjesmama policijske klape „Sveti Mihovil”.

Nakon toga u prepunoj župnoj crkvi svetog Josipa mons. Bogdan predvodio je koncelebrirano misno slavlje. Tumačeći u svojoj homiliji Osam blaženstava vojni ordinarij je zaključio: “Više nego ikad osjećamo kako nam je sada potrebno mirno, dostojanstveno i hrabro nastaviti svjedočiti za istinu o Dalju, o Domovinskome ratu, bez mržnje, u ljubavi prema istini. Isto tako, osobno i zajednički moliti. Mi smo kršćani i mi čvrsto vjerujemo u Božji sud i Božju pravdu. Božji sud je različit od ljudskih sudova, po svojoj apsolutnoj pravednosti i transparentnosti ali i velikoj Božjoj ljubavi i milosrđu. U toj vjeri smo kršteni i odgojeni. U toj vjeri smo danas ovdje okupljeni oko Gospodnjeg oltara u crkvi sv. Josipa u Dalju. Molimo danas za duše hrvatskih branitelja Dalja, redarstvenike, pripadnike Zbora narodne garde i civilne zaštite. Neka dobri i milosrdni Bog primi sve dobro koje su za zemaljskoga života učinili“.

Potom je nastavio: “Kao što smo činili u tijeku rata i agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, kada smo žarko sklapali ruke i čvrsto se držali zajedno i danas molimo zajedno. Usprkos ogromnih patnji i stradanja u vrijeme rata, imali smo visoki stupanj povjerenja i zajedništva, suradnje i solidarnosti. ‘To je bilo okrunjeno slobodom i nezavisnošću zemlje, iako su se tomu protivili brojni svjetski moćnici. Tomu su najviše doprinijeli naši branitelji na čelu s predsjednikom RH dr. Franjom Tuđmanom, brojni vjernici svojim molitvama, svećenici utješnim riječima, sakramentima, te karitativnom i svekolikom duhovnom potporom. I sada kao vjernici imamo pravo i obvezu moliti se i boriti za pravdu i istinu. Uključimo u molitve sve ranjene, nestale i ponižene diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine i svijeta. Neka Gospodar povijesti i ljudskih sudbina daruje svoju pomoć i utjehu svima koji pate i trpe zbog nepravde, te svim progonjenima diljem svijeta udijeli pravi mir srca koji jedino on može darovati“.

Na malonogometnom igralištu Osnovne škole Dalj, odigran je i tradicionalni Memorijalni turnir „Dalj 91”. Prvo mjesto osvojila je ekipa PU vukovarsko-srijemske. Drugo mjesto osvojila je ekipa PP Donji Miholjac, dok je treće  mjesto osvojila ekipa PGP Beli Manastir. Najboljima je pehare uručio ministar Davor Božinović. Tom je prilikom ministar Božinović uručio i zahvalnice predstavnicima udruga 1. memorijalne utrke „Vitezovi Dalja”. Na prostoru vinarije Erdut odana je počast i upaljene su svijeće pred spomenikom 3. gardijske brigade Kune. Tekst i foto: MUP i Vojni ordinarijat u RH