SHKM – subotnji doček i program u župama – 2. dio

FOTOGALERIJA

Osijek – Župa Uzvišenja sv. križa – Nakon što su retfalački župljani 29. travnja poslije podne dočekali 420 gostiju – mladih i njihovih duhovnika iz (nad)biskupija u Hrvatskoj i BiH, radosno zajedništvo sabranih otvoreno je dobrodošlicom župnika Ivice Martića, koji je kratko predstavio Đakovačko-osječku nadbiskupiju i župu te najavio program u ozračju molitve, pjesme, kateheze, scenskog prikaza u izvedbi Dramskog studija za srednjoškolce i svjedočenja.

Večernjem dijelu programa u župnoj crkvi sa svjedočenjima i Taize molitvenim bdijenjem pribivao je krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak, koji je, prije završnoga blagoslova, svjedočio o svom životnom putu, poručujući mladima: „Vi ste nada ovoga naroda, svoje obitelji i domovine. Vi, mladi svojim svjedočenjem ste apostoli, možete biti aktualni navjestitelji Novoga svijeta… Vi imate ideale, nosioci ste kršćanskih ideala i daj(e)te ovoj zemlji nadu, domoljublje i rodoljublje, a ne da napustite zemlju, radi malo boljeg života, i prepustite ju strancima!“ Program su vodili đakon Josip Erjavac, župnik Martić i župni vikar Robert Almaši, a animirali suvoditelji Ivana Kozić, Ivan Šperanda i Valentina Galinec.

Tijekom upoznavanja predstavila se Župa Seonica (Duvanjski dekanat – BiH) te župe Runović, Zmijavci, Visoka, Split – Mejaši i Žeževica iz Splitsko-makarske nadbiskupije. Iz Riječke nadbiskupije stigli su mladi koji su predstavili svoje župe: Tršće, Prezid, Čabar, Gerovo, Plešce, Mrkopalj, Vrbovsko i Uznesenje BDM Rijeka. Predstavljene su župe Lug-Brankovići, Bistrica, Novi Šeher, Brankovići, Radunice i Bistrica iz Vrhobosanske nadbiskupije te župe Drvar i Bosansko Grahovo iz Banjolučke biskupije.

Nakon što je đakon Erjavac pročitao tekst iz Lukinog evanđelja (Lk 24, 13-35), uslijedio je katehetski dio večernjega susreta sa razmatranjem doc. dr. Krešimira Šimića, profesora na Filozofskom fakultetu u Osijeku i voditelja župne biblijske skupine na temu „Susret u Emausu“. Mladi su lomili ‘kruh nade’ koji su sutradan ponijeli u Vukovar te pogledali scenski prikaz “Iz tuge u radost”, koji su odglumili mladi Dramskog studija za srednjoškolce. Uslijedila je stanka za druženje uz trpezu i uzajamno upoznavanje mladeži.

Večernji je susret nastavljen svjedočanstvima, najprije Matije Kopića, nekadašnjeg orguljaša župne crkve u Viljevu, a danas mladog uspješnog poduzetnika, a potom i poljskog glazbenika  Waclawa Grzegorza – Dzikija, uz prevođenje p. Arkadiusza Krasickog. Program je nastavljen pjesmom i molitvom. U crkvi je izložen veliki Taize – križ te je počelo ‘Taize molitveno bdijenje’, uz pjevanje, čitanje psalama i čitanja, molitvene zazive. Zajedno je izmoljen Oče naš, a završnu molitvu govorio župnik Martić.

Osijek – Župa sv. Ćirila i Metoda – U subotu 29. travnja Župa sv. Ćirila i Metoda je u sklopu Susreta hrvatske katoličke mladeži ugostila oko 360 mladih iz Novigradskog i Krapinskog dekanata, Župe Remete, Župe sv. Ivana XIII. pape te župe Rođenja Blažene Djevice Marije – Granešina. Mlade su ugostile obitelji župe, a dio je mladih boravio u dvorani OŠ Frana Krste Frankopana.

Otok – Župljani Župe sv. Antuna Padovanskog iz Otoka otvorili su vrata svojih domova za prihvat sudionika SHKM te ugostili 258 mladih iz Zadarske i Riječke nadbiskupije, a iz župa: Benkovac, Korlat, Popovići, Rodalice, Kistanje 1, Kistanje 2, Perušić s filijalama Lisičići i Podgrađe te grad Rijeka. Mladi su stigli 29. travnja između 14 i 15 sati te su odmah raspoređeni svojim domaćinima koji su ih čekali, tako da je sve teklo bez poteškoća.

Nakon osvježenja i odmora kod domaćina u 19 sati počeo je predviđeni program koji se sastojao iz dva dijela: duhovnog i zabavnog. Na početku je goste pozdravio domaći župnik Antun Knežević te goste upoznao s poviješću župe i crkve u Otoku. Kratko ih je upoznao sa značenjem interijera crkve te poželio ugodan boravak u otočkoj župi.  Goste su, u ime mladih, pozdravili koordinatori Kristina Gluhaković i Gabrijel Martinović. Gosti su predstavili svoje župe, između ostalih i Otočanin vlč. Tomislav Vlahović, župnik Župe Perušić. Nakon pozdravnih riječi gosti i domaćini su razmijenili darove.

Duhovni dio programa započeo je čitanjem teksta iz Djela apostolskih (Dj 9, 1-19) i Molitvom SHKM u Vukovaru. Uslijedilo je zanimljivo katehetsko predavanje koje je održao teolog, prof. Marijan Lončar, što su mladi s oduševljenjem prihvatili. Ovaj dio programa završen je euharistijskim klanjanjem, u koje je bio uključen veliki broj mladih čitača. Župni zbor mladih “Gracija” svojim je pjevanjem pratio cijeli duhovni dio programa.

Zabavni dio programa odvijao se u dvorani Doma kulture, gdje je goste pozdravio gradonačelnik Josip Šarić. Mladima je prikazan dokumentarni film o Otoku, a u zabavnom dijelu nastupili su zbor „Gracija#, župna Frama s  igrokazom o problemima mladih te KUD “Josip Lovretić” s nekoliko koreografija. Druženje je završilo oko 23 sata. U organizaciji je sudjelovao veliki broj vrijednih mladih volontera.

Piškorevci – Župa Piškorevci s filijalama Budrovci i Novi Perkovci za SHKM u Vukovaru primila je oko 200 mladih iz Koprivnice te iz Ogulina i Splita. Nakon prijama i smještaja po kućama, domaćini su pripremili susret i upoznavanje s gostujućim skupinama mladih u župnoj crkvi u Piškorevcima, gdje su predstavnici svake skupine predstavili svoje župe i njihove aktivnosti, a izmijenjeni su i prigodni pokloni. Uslijedilo je molitveno bdijenje, klanjanje Presvetom, koje je predvodio domaći župnik Damir Stanić, a prigodne pjesme pjevao je zbor mladih domaće župe. Program je nastavljen u mjesnom domu u Piškorevcima uz radionice, igre spretnosti, kolače i sokove te uz glazbu tamburaškoga sastava. I domaćini i gosti izrazili su zadovoljstvo osmišljenim programom.

Semeljci – Župa Semeljci, s filijalama Koritna, Kešinci, Šodolovci i Koprivna ugostila je osamdesetak mladih koji su stigli iz župe Gospe Sinjske i dvije župe Požeške biskupije Nove Kapele i Zapolja. Fra Antonio Mravak predstavio je župu koja je posvećena Gospi Sinjskoj, a Sinjani su domaćinima poklonili sliku Gospe Sinjske. Predstavnik župa Nova Kapela i Zapolje, vjeroučitelj Mirko Čičak, u nekoliko riječi predstavio je župe u kojima ujedno predaje vjeronauk. Svoju radost podijelio je sa svima nazočnima i na poseban način istaknuo kako je susret mladih učvrstio vezu tih dviju župa.

Program se sastojao od molitvenog djela u  kojem su mladi zajednički upravili Bogu svoje molitve i za SHKM koji ih je učinio jedinstvenima. Molitvu i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu predvodio je vlč. Petar Vidović zajedno s volonterima Anitom Bošnjak, Karolinom Miladinović, Ivanom Katilović i Matejom Marinović. Poslije klanjanja uslijedila je radionica u kojoj su mladi imali za zadatak iznijeti misli koje su im bile u srcu na izrezane „kruhove“, a svojim potpisom na veliko platno ušli su u spomenicu župe. Cjelokupni program u crkvi animirao je zbor mladih iz Koritne, a nakon programa u crkvi uslijedilo je kratko druženje uz večeru u Domu kulture u Semeljcima.

Sikirevci – Volonteri iz Župe Sikirevci i filijale Jaruge, zajedno sa župnikom Stjepanom Šumanovcem, dočekali su 29. travnja mlade iz Bibinja kod Zadra (54), Bednje -Varaždin (42) i Požeških Sesveta – Požega (21), poželjeli im dobrodošlicu te ih smjestili u obitelji, koje su svoje mlade dočekali ispred crkve. Osim mladih koji su bili smješteni po obiteljima, u sikirevačkoj školi bilo je smješteno 65 mladih iz Siska, za koje su mještani priredili kolače, nareske i piće, kako bi se ugodno osjećali.

Nakon što su se mladi okrijepili i odmorili, započeo je program u župi. U 17 sati svi mladi gosti, zajedno sa mladima iz župe te župnikom okupili su se u župnom dvorištu na molitvu. Nakon toga gosti su se predstavljali kroz igrokaze i pjesme. Nakon što su se svi predstavili uslijedio je katehetski program po grupama. Zabavni program, pjesme te igre po grupama posebno su razveselile mlade. U 21 sat uslijedila je večera u prostorima Općine za sve mlade, koju je pripremilo Lovačko društvo Sikirevci, u suradnji sa Vatrogasnim društvom iz Sikirevaca, a večeru je posluživala novoosnovana Udruga mladih iz Sikirevaca i Jaruga „Misija“.

Nakon večere u 22 sata uslijedilo je klanjanje u crkvi, koje je predvodio župnik Šumanovac uz dvojicu bogoslova. U svojoj homiliji je istaknuo: „Nada za mlade – Isus Uskrsnuli koji je živ i među nama, u našem srcu je nada koja nadilazi svaku nadu, svako naše uzdanje i nadanje u ovo zemaljsko. Nadati se, ljubiti, voljeti možete samo vi, mladi, mladost Crkve naše. Tražite Krista u svakoj situaciji svoga života radosti, boli, žalosti, strahovima i On će biti tu. Kada se nađeš sam u strahu i brizi oko svega, sjeti se da je Gospodin s tobom i zove te.“

Slavonski Brod – Župe Slavonskobrodskoga dekanata primile su 29. travnja oko 2.500 mladih katolika iz svih biskupija Hrvatske, Bosne i Hercegovine te hrvatskih katoličkih misija u inozemstvu. Po dolasku su mladi srdačno primljeni u brodskim župama, gdje su ih domaćini dočekali. Nakon smještaja većega broja u obiteljima, a manjeg u školske dvorane, gosti su s domaćom mladosti sudjelovali na glazbeno-katehetsko-molitvenom ili drugačije oblikovanom susretu u župi-domaćinu. Bili su, uistinu, radosni i dojmljivi ovi susreti u kojima su se mladi predstavili jedni drugima i upoznali, da bi dalje mogli ostvarivati lijepu komunikaciju.

Potom su se svi mladi okupili na kulturno-duhovnom programu u sportskoj dvorani „Vijuš“, koji su priredili domaćini na čelu s timom brodskih svećenika i samih mladih. Tim su predvodili svećenici Robert Farkaš, Tomislav Ćurić, Krešimir Čutura i Ivan Lovrić, uz potporu dekana Ivana Lenića koji je brinuo za prateće i druge stvari, te drugih brodskih župnika i redovnika koji su pomagali, a napose organizirali potrebno u vlastitim župama. Prigodnim riječima na početku programa svima se obratio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić i gradonačelnik Mirko Duspara, koji su s njima nazočili na cijelom programu.

„Lijepo vas je vidjeti ovako vesele i raspjevane. U našu ste Slavoniji donijeli vedrinu, radost i nadu. Susret se održava u Vukovaru, jer je on bio simbol obrane Hrvatske i kada je pao čitavu je Hrvatsku zahvatila malodušnost. Tih dana kada smo bili najslabiji cijela je Hrvatska postala moliteljica. Iz te vjere rodila se sigurnost da Bog svojih nikada ne ostavlja. I sada, kada smo pred novim poteškoćama kojima ste posebno pogođeni vi mladi, idemo u Vukovar, kako bismo ondje donijeli nadu i iz Vukovara posvjedočili da onaj tko se na Boga oslanja ima nutarnju snagu kako bi se suočio s različitim izazovima. Na ovom susretu želimo posvjedočiti da ne računamo na svoju, nego na Božju snagu“, rekao je među ostalim nadbiskup.

Mladost i radost bili su očiti cijele večeri, ispunjene duhovnim i domoljubnim pjesmama, koje su animirali domaći mladi, a nastupili su s prigodnim slavonskim kolima i pjesmama i članovi Folklornog ansambla Broda. Koliko mladi s velikom pažnjom i dostojanstvom slušaju svjedoke bilo je očito kada im se obratio Vilim Karlović, hrvatski branitelj i govorio o patnji, žrtvi i stradanju, koje je zajedno s Vukovarcima proživio u Domovinskom ratu. Mladi brodske župe Duha Svetoga u Malom Parizu izveli su potom igrokaz, u kojem su prikazali borbu dobra i zla u svakodnevnici mladoga čovjeka.

Orila se sportska dvorana veselim poklicima i pjesmom sve do trenutka kada je studentski kapelan Robert Farkaš u dvoranu unosio Presveti Oltarski Sakrament. Ni duga putovanja, ni umor nisu bili zapreka mladima te su u tišini pobožno na koljenima kroz sat vremena sudjelovali u klanjanju. Da bi sve proteklo lijepo i dostojanstveno pomogle su i druge službe i pojedinci.

Sotin – Obol Susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru dali su vjernici svih župa Vukovarskog dekanata. Tako je u sotinskoj Župi BDM – Pomoćnice kršćana smješteno 96 mladih sudionika susreta (51 u Sotinu i 45 u Opatovcu) – u Sotinu su bili smješteni mladi  iz Župe Duha Svetoga Lovreć – Opanci,  a u Opatovcu mladi iz Hrvatske katoličke zajednice  Sindelfingen – Republika Njemačka. Dvodnevno druženje s mladima prožeto ljubavlju i molitvom rezultiralo je novim prijateljstvima i potvrdilo da vjera u Boga uistinu spaja ljude.

Strizivojna – Uz zvuke tamburice ispred župne crkve Sv. Martina biskupa, Župa Strizivojna dočekala je 193 mladih katolika iz Mostarske, Varaždinske i Požeške biskupije te Zagrebačke nadbiskupije. Mladi iz Mostarske i Varaždinske biskupije bili su smješteni po obiteljima, dok su ostali bili smješteni u  dvorani osnovne škole u Strizivojni.  Nakon smještanja, mladi su se zajedno s domaćinima vratili u mjesnu crkvu, gdje je održana sv. Misa i klanjanje, koju je predvodio vlč. Krunoslav Siroglavić. I misno slavlje i klanjanje svojim su pjevanjem uzveličali mladi Požeške biskupije.

Tijekom cijelog programa mladi su imali mogućnost ispovijedi kod domaćeg župnika vlč. Andrije Križanovića i fra Petra Drmića. Mladi su posvjedočili kako je vlč. Siroglavić produhovljeno i pobožno predvodio klanjanje Presvetom te im posvijestio da je Krist uistinu među njima. Domaći župnik izrazio je oduševljenje jer se velik broj mladih pobožno ispovjedio. Lijepo, optimistično i obećavajuće bilo je vidjeti punu crkvu mladosti u pobožnom sudjelovanju. Cjelokupnu organizaciju i realizaciju programa prihvata gostiju u Župi Strizivojna, uz župnika Andriju Križanovića, marljivo su organizirali i koordinirali mladi: Ivona Gašpić, Marija Jelušić i Tomislav Damjanović.

Tordinci – Župa Tordinci aktivno se uključila u organizaciju dočeka mladih, sudionika SHKM-a u Vukovaru. U organizaciji su sudjelovali vjeroučitelji, ujedno i članovi Organizacijskog odbora SHKM Antun Maletić i Dominik Kalajdžić, župnik Dejan Bubalo te 13 volontera. U subotu su počele su stizati grupe iz Lipovljana, Makarske, Rijeke i Sesveta, ukupno oko 230 mladih. Iz župe Svetog Josipa iz Lipovljana stiglo je 18 mladih koji su bili smješteni u osnovnu školu u Tordincima. Iz Makarske je stiglo 50 mladih iz župe Kraljice Mira, a smješteni su bili na Acinom salašu u Tordincima. Riječani iz župe Marije Pomoćnice stigli su pod vodstvom don Tunje Blaževića – 25 ih je smješteno u obitelji u Antinu, a 13 u Tordincima. Iz župe Svi sveti u Sesvetama stiglo je 114 mladih pod vodstvom kapelana  vlč. Ivana Vučka. U Antinu ih je u obitelji smješteno 46, u Tordincima 17 u obitelji te 46 u školu. Volonteri su ih uputili domaćinima u Antinu i Tordincima gdje su se malo okrijepili prije zajedničkog programa u općinskoj dvorani.

Program je započeo katehezom u 18 sati pod vodstvom vjeroučitelja Dominika Kalajdžića, koji je pozvao da susret započne pjesmom. Nakon čitanja biblijskog teksta iz Djela apostolskih o Savlovu pozivu, započeo je rad u skupinama, gdje su se međusobno bolje upoznali. Pogledali su video o rijeci Vuki koja izvire i uvire u Nadbiskupiji, što je rijetkost, a prolazi i kroz mjesta župe.  Tu je vidljiva simbolika – i mi smo se ovdje okupili iz raznih krajeva naše zemlje tako da Vuka simbolizira i naš susret, ovaj susret ovdje, ali i onaj koji ćemo sutra doživjeti. Simbolizira i naš život koji negdje izvire, a zapravo završava uvijek u jednom ušću, a to je Bog. Taj naš život izvire od Boga i prema njemu ide, čulo se u promišljanju.

Nakon toga su mladi u skupinama razgovarali o biblijskom tekstu odgovarajući na poticajna pitanja vjeroučitelja  te razmišljajući zašto učenici nisu prepoznali Isusa, ali i preispitivanjem sebe o tome jesu li i oni u životu doživjeli slična razočaranja kao dvojica učenika. Druženje je nastavljeno kvizom o poznavanju župa iz kojih su pristigli mladi nakon što su predstavnici nešto ispričali o svojim župama.  Mladima se obratio vlč. Dejan Bubalo, a gosti su mu uručili prigodne darove. Posebno je dojmljiv bio nastavak druženja uz gitare i pjesmu mladih. Oko 22 sata svi su se uputili u župnu crkvu Presvetog Trojstva na završnu molitvu – krunicu Božanskog milosrđa koju je predmolio župnik Bubalo. Po završetku susreta mladi su se uputili u domove domaćina, gdje su se neki od njih vratili i u nedjelju.

Velika Kopanica – Župa Velika Kopanica bila je domaćin za 270 mladih katolika iz Zagreba, Mostara, Karlovca, Varaždina i Zaprešića, koji su pristigli na SHKM. Susret je počeo pozdravnim govorom župnika Marka Gaćarića koji je pozdravio prisutnog šibenskog biskupa u miru Antu Ivasa te sve ostale svećenike i  mlade koje su pristigli u župu. Pozdravni govor nastavio je i mons. Ivica Pažin koji je poželio dobrodošlicu biskupu i mladima. Duhovni program predvodio je mons. Ivas, koji je u uvodnom razmatranju rekao kako mladi imaju bezbroj pitanja te ih poticao da se propitaju koje sumnje ih obuzimaju te da u sve svoje sumnje i muke pozovu Isusa. Potaknuo ih je da ne odu kući iz Vukovara sa susreta a da Isusu ne kažu što ih muči. „Pozovite Isusa i kažite mu ‘Ostani s nama Gospodine, trebaš nas’, i On će nam pokazati svoje izranjene ruke i koliko mu je stalo do vas“, rekao je mons. Ivas.

Uslijedilo je klanjanje pred Presvetim, koje je također predvodio biskup Ivas. Nakon susreta u crkvi uslijedila je večera i druženja mladih gostiju i domaćina.

Vođinci – Župa Kraljice svete Krunice bila je domaćinom mladima tijekom SHKM-a u Vukovaru. U župi je bilo smješteno tristotinjak mladih koji su stigli sa svojim župnicima i župnim animatorima iz: Župa sv. Vinka (Vrbovec), Župa sv. Jurja mučenika (Rakovac), Župa Gospe od Ružarija (Drniš), Župa Rođenja BDM (Skradin), Župa sv. Martina (Novi Travnik, BiH), Župa Uznesenja BDM (Dolac, BiH), Župa Duha Svetoga (Nova Bila, BiH), Župa sv. Ivana Nepomuka (Zagreb) i Župa Uznesenja BDM (Nova Bukovica).

Program u župi započeo je u subotu u 16 sati predstavljanjem župa. Svaka je župa dobila priliku predstaviti se na kreativan način, što su i učinili. Progovorili su o svojim župama, povijesnom kontekstu, znamenitim osobama koje su potekle iz njih, a neki su se poslužili pripremljenim audio-vizualnim materijalima. Mladi Župe sv. Ivana Nepomuka, zajedno sa sestrama karmelićankama BSI, iznenadili su domaćine predstavivši se pjevanjem bećarca, napjeva koji je porijeklom upravo iz ruralnih dijelova Slavonije.

Nakon predstavljanja župa, organizatori su pozvali sve na zajedničku aktivnost, s ciljem da se bolje međusobno upoznaju. Župni su volonteri pripremili biblijske citate na papirićima koje su mladi izvlačili. Na svakom se papiriću nalazio dio citata i broj, a drugi je dio svatko trebao pronaći i upoznati se s osobom koja ima drugi dio. Nakon toga nastavio se program u crkvi. U drugom su dijelu članovi svake župe trebali odgovoriti na pitanje – Zašto je Krist moja nada? Susret je nastavljen odlaskom u Vinkovce na koncert kršćanskog benda „Emanuel“. Po povratku u župnu crkvu u Vođincima uslijedilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, ispunjeno molitvom i meditacijom.

Vrpolje – U Župu Vrpolje 29. travnja došlo je 179 mladih iz župa: Jarun – Zagreb, Neslanovac – Split, Zentrum –Stuttgart i Rotimlja – Stolac, BiH. Svaki autobus su dočekali brojni volonteri, zaželjeli dobrodošlicu mladim gostima i odveli ih u Vjeronaučnu dvoranu, gdje su se osvježili sokovima, kiflicama i slavonskm kolačima. Potom su udomitelji upoznali svoje goste. Gosti iz Splita bili su smješteni u školskoj dvorani. Autobus s mladima iz Zagreba odmah je otišao u filijalu Čajkovci, gdje su ih preuzeli udomitelji i počastili u svojim domovima.

Svi gosti posjetili su Spomen galeriju Ivana Meštrovića u Vrpolju, a potom i đakovačku katedralu i Ergelu Đakovo na lokaciji Ivandvor. Središnji događaj je bilo euharistijsko klanjanje za sve mlade goste i domaće vjernike u 19 sati. U prepunoj župnoj crkvi klanjanje je predvodio domaćin, vlč. Mato Mićan, uz sudjelovanje don Damjana Raguža, župnika iz Rotimlja. Uz prekrasno pjevanje grupe mladih iz Đakova, kojima su se pridružili mladi gitaristi iz Splita i uz pjevanje svih nazočnih, mladi su posvjedočili svoju privrženost Bogu i Crkvi.

Po završetku klanjanja predstavnici svake župe pozdravili su sve nazočne i domaćinima od srca se zahvalili na gostoprimstvu. Izrazili su oduševljenje i radost zbog sutrašnjeg Susreta u Vukovaru. Sudjelujući na euharistijskom klanjanju, mladi, vidno zadovoljni i radosni, krenuli su na zajedničku večeru u dvoranu u centru Vrpolja te nastavili druženje uz razgovor i sklapanje novih prijateljstava.

Županja – Župa Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji bila je domaćin za oko 400 mladih, koji su bili smješteni u obiteljima i sportskoj dvorani županjske Gimnazije. Stigli su mladi iz Splita (više župa), Jastrebarskog (Župa sv. Nikole), Metkovića (Župa sv. Nikole biskupa) te dvije zagrebačke župe (Maksimir – Župa sv. Jeronima i Jarun – Župa sv. Mati Slobode). Nakon okrjepe u obiteljima ili u župi, mladi se u 16 sati okupili u prostoru za misna slavlja na otvorenom te su sudjelovali u popodnevnom programu. Osim predviđenog programa koji su odradili mladi animatori, nekoliko snaša u narodnim nošnjama demonstrirale su postupak pripreme domaćeg kruha što je mlade posebno oduševilo. Tijekom kviza u kojem su pitanja bila vezana uz Slavoniju i slavonske običaje, gosti su pokazali solidno znanje. Nakon zajedničke večere u prostoru Obrtničko-industrijske škole, koju su pripremili i poslužili učenici iste, sa svojim profesorom Ivanom Duranom, u 20 sati započeo je večernji program tijekom kojeg su se mladima pridružili i mladi koji su bili smješteni u županjsku župu sv. Nikole Tavelića – njih 300. Euharistijsko klanjanje predvodili su mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački i domaći župnik Krunoslav Karas, a glazbeno animirali mladi benda „Mir“ župe domaćina. Klanjanje je završilo prigodnom homilijom mons. Šaška. Uslijedio je koncert duhovne glazbe Katoličkog zbora mladih iz Župe sv. Nikole Tavelića – Aeternum. Nakon polusatnog druženja mladi koji su bili smješteni po obiteljima pošli su k svojim domaćinima, a ostali u sportsku dvoranu na počinak.

Vrijedno je spomenuti da je program pripremalo i vodilo te goste dočekalo i rasporedilo po obiteljima 30 mladih animatora – volontera uz pomoć 10-ak starijih župljana, župnih suradnika. Slatke i slane kolače i peciva pripremale su vrijedne županjske domaćice, a bilo ih je toliko da su se cijeli dan mladi gostili i još su dobili po punu kutiju za svaki autobus.

Punitovci – U punitovačku župu sv. Ladislava, kralja u Punitovcima 29. travnja stiglo je 155 mladih iz nekoliko varaždinskih župa te Župe Bezgrešnog začeća BDM iz Soblineca i župe Svetog Petra i Pavla iz Kašina. Po dolasku u Punitovce čekali su ih župljani iz Punitovaca i filijala Jurjevca i Josipovca Punitovačkog, koji su mlade ugostili u svojim domovima. Župnik Đurica Pardon ugostio je vlč. Ivana Lastovčića, župnika u Soblinecu i vlč. Tihomira Koseca, povjerenika za mlade Varaždinske biskupije.

U 17 sati u župnoj crkvi započeo je molitveni program. Nakon pozdravnih riječi župnika i upoznavanja sa župom, mladi su sudjelovali u molitvi, čitanjima i pjevanju, uz koje su razmjenjivali upaljene svijeće. Potom su podijeljeni u pet grupa za rad u radionicama u crkvenom prostoru i prostoru škole. Raznovrstan je bio program rada grupa: Zvjezdice, Oblačić, Cvijetić, Križić i Srce, koje su vodili volonteri domaće župe, koji su mlade animirali za pisanje i pjevanje bećaraca, kviz pitanja, pomaganje bližnjemu…, sve kroz govor, pjesmu i igru uz pouke. Nakon rada u radionicama mladi su se okupili u crkvi i iznosili svoje dojmove stečene u radionicama. Uslijedilo je prikazivanje filma Vuka, a nakon čitanja iz Djela apostolskih te zajedničke završne molitve SHKM-a, uslijedilo je bdijenje i klanjanje Presvetom, a potom druženje i objed u domu punitovačkog DVD-a.

„Veseli  me što je naša župa bila domaćin ovoj mladosti i što su župljani naših sela primili i ugostili mlade iz drugih krajeva Hrvatske, pokazujući svoju nesebičnost i gostoljubivost. To mogu učiniti samo osobe čista i otvorena srca u ljubavi prema bližnjemu, nesebični i dobronamjerni ljudi puni razumijevanja. Ponosan sam na ovu mladost i na naše mlade  župljane koji su pripremali i vodili ovaj susret i koji će volontirati u Vukovaru. Hvala župljanima, hvala Općini na pomoći, punitovačkoj Udruzi žena i svima koji su pomogli oko ovog susreta“, rekao je župnik Pardon.   

Vladislavci – Župa Vladislavci sa svojim filijalama ugostila je oko 120 mladih iz Daruvara,Viškova te Heidenheima u Njemačkoj. Mladi volonteri, zajedno s ostalim župljanima i župnikom, duže su vrijeme sve pripremali kako bi mladima boravak bio što ugodniji. U popodnevnom programu u subotu 29.travnja, domaćini su gostima pokazali reformiranu crkvu u Hrastinu i običaje Mađara, a potom i protestantsku crkvu u Dopsinu. Ondje ih je i KUD „Bosanski prsten“ počastio pićem i kolačima te za njih pripremio nekoliko svojih plesova uz zvuke šargije. Mladi su to s oduševljenjem dočekali i uključili se u kolo. Uslijedila je zajednička večera u Društvenom domu u Vladislavcima, a potom predstavljanje svih gostiju, njihovih župa i međusobno druženje uz smijeh, ples uz KUD-a „Dukat“, pjesmu i nova prijateljstva.

Zajedničko druženje zaključeno je klanjanjem u crkvi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Vladislavcima. Mlade iz Daruvara i Viškova župljani su ispratili u nedjelju ujutro, kada su se zaputili na euharistijsko slavlje i program u Vukovaru, a s gostima iz Heidenheima pozdravili su se nakon jutarnjeg misnog slavlja u ponedjeljak 1. svibnja. Dvadesetak mladih župljana također se uputilo na euharistijsko slavlje u Vukovar.                                                                                       

 – FOTOGALERIJA –

Nevenka Špoljarić / Ivan Leninger / Mira Bošnjaković / Željko Vurm / Anita Bošnjak / Marija Lukić / Brankica Lukačević / Stjepan Pančić / Janja Raguž / Tatjana Adžić / Marija Kovačević / Gabriela Jurković / Miro Hrastović / Zoran Zadro / Mirko Knežević / Kristina Duvnjak