SHKM – Subotnji doček i program u župama – 1. dio

FOTOGALERIJA – Jubilarni, 10. Susret hrvatske katoličke mladeži koji se pod geslom „Krist, nada naša“ (1 Tim 1,1) započeo je u subotu 29. travnja dolaskom oko 23.000 mladih u župne zajednice nadbiskupije domaćina. Po prvi puta u povijesti Susreta, mladi su program započeli u župama, u koje su pristigli između 13 i 15 sati. Njih oko 20.000 smješteno je u obiteljima, a ostali su smješteni u dvoranama te opskrbljeni svim potrebnim da bi se osjećali ugodno. Program u župnim zajednicama započeo je u 16 sati, a s mladima su i nad/biskupi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Donosimo izvješća župnih dopisnika Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji su zabilježili dolazak i boravak mladih u svojim župama. 

Belišće – Mladi župe Belišće 29. travnja u svojoj su župi ugostili 220 mladih iz župa Sv. Luke Dubrava i Sitno Gornje, Sv. Mihovila iz Kostanja, Sv. Ivana Krstitelja iz Zadra, Sv. Petra i Pavla iz Tuzle, Sv. Franje Ksaverskog i Sv. Mihaela – Gračani iz Zagreba te Sv. Benedikta i Žalosne Gospe iz Kloštra Podravskog. Nakon što su se mladi smjestili u obiteljima u popodnevnim satima započeo je program u župnoj crkvi Sv. Josipa Radnika. Prije svete mise mladi su molili krunicu, a misno slavlje predvodio je fra Ivan Paponja. Uslijedilo je euharistijsko klanjanje, a po završetku programa u crkvi mladi su se uputili u prostore NK Podravca na zajedničku večeru.

Poslije večere slijedio je program predstavljanja župa koje su bile prisutne, a zbor domaće Frame i OFS-a nastupio je s nekoliko pjesama. Bilo je veselo i zabavno, uz pjesmu i smijeh, međusobno druženje. Mladi Belišća upoznali su puno mladih ljudi iz različitih krajeva Domovine, ali i iz susjedne BiH. Poslije programa mladi gosti uputili su se obitelji u koje su bili smješteni.

Bizovac – I bizovačka župa sv. Mateja, apostola i evanđeliste, ponudila je svoje gostoprimstvo mladim vjernicima, koji su na SHKM stigli iz Vrhbosanske nadbiskupije: iz župa Gornji Vakuf, Uskopje i Vitez, iz Zadarske nadbiskupije: iz grada Zadra s područja župa Diklo, Bokanjec i Belafuža, te iz Zagrebačke nadbiskupije, Loborski dekanat, mladi iz župa: Orehovica, Konjština, Zlatar Bistrica, Zlatar, Zajezda, Belec, Lobor, Mihovljan i Mače – njih ukupno 250, praćeni sa svojih šest svećenika i tri bogoslova.

Po dolasku mladi iz župa Vrhbosanske i Zadarske nadbiskupije raspoređeni su u obitelji u Bizovcu i bizovačkim filijalama Samatovcima i Cretu, a za mlade iz Zagrebačke nadbiskupije pripremljen je prihvat u športskoj dvorani Osnovne škole Bratoljuba Klaića. Zajednički program za sve mlade vjernike, ali i domaću mladež, započeo je u 16.30 sati molitvom i katehezom koju je pripremio vjeroučitelj Slaven Školka. Potom su se mladi predstavili jedni drugima prigodnim  riječima. Molitveno bdijenje i euharistijsko klanjanje započelo je u župnoj crkvi s početkom u 20 sati. Predvodio ga je župnik vlč. Zoran Ćosić uz pomoć vjernika Benjamina Novoseleca. Svojim pjevanjem Klanjanje je animirao VS „Matheus“. Po završetku mladi su pošli na noćenje. Za tri obroka, kao i za suhi paket za put, pobrinula se donacijom Općina Bizovac i Osnovna škola, a gužvare i štrudle koje su mladi konzumirali nakon svakog obroka ispekle su vrijedne župljanke.

Cerna – Ni ružno subotnje vrijeme nije spriječilo volontere i dječji zbor da toplo dočekaju 285 mladih iz župa: Vodice, Jezera, Sesvetska Sela, Hrvatske katoličke misije München, te mlade iz dekanata Svetog Ivana Zeline koji su stigli na SHKM te boravili u župi Cerna. Netom nakon dolaska mladi su dobili tehničke upute te su svi smješteni po obiteljima. U 16 h započeo je program u župnoj crkvi, gdje je dobrodošlicu mladima izrekao župnik Krešimir Jukić.

Potom su župnici sa svojim mladima predstavili svoje župe i zavičaje. Uslijedila je kateheza na temu SHKM-a, „Krist, nada naša“, a na kraju ovog dvosatnog susreta mladi su pošli autobusima u obližnje Vinkovce gdje je u Gradskom kazalištu za njih održana humoristična predstava. Nakon povratka u Cernu župnik je za mlade pribavio 100 kg banana i piće, a vjernici kolače i kiflice. Ova okrjepa održala se u veselom ozračju druženja, razgovora i smijeha, dok su se na ozvučenju slušale himne s prijašnjih susreta hrvatske katoličke mladeži.

U 21 h župnik je pozvao sve goste i domaće mlade da se prisjete žrtve Vukovara. Zajedno su uz glazbenu pratnju zapjevali pjesmu Stoji Grad te, svjesni trenutka, pošli u prigodno uređenu crkvu gdje su izmolili krunicu, pogledali kratki film o Vukovaru te poslušali svjedočanstvo dvojice hrvatskih branitelja, koji su po prvi puta nakon 26 godina javno progovorili o svom boravku u koncentracijskom logoru Srijemska Mitrovica. Za vrijeme ‘Vukovarske večeri’ u crkvi je bila apsolutna tišina, prožeta domoljubljem i pokojom suzom okupljenih. Gromoglasnim pljeskom mladi su zahvalili hrvatskim braniteljima na njihovoj iskrenosti i žrtvi. Mladi su se u miru razišli po obiteljima gdje su imali topli obrok. Mladi župe Cerna raduju se što će za tri godine moći uzvratiti posjet mladima Zagrebačke nadbiskupije.

Dalj – Župa Dalj ugostila je stotinjak mladih iz Zadra i Banjolučke biskupije, koji su bili smješteni u obiteljima u Erdutu i Dalju. Za cjelokupni bogati program i organizaciju bio je zadužen župnik Josip Kolesariću, mladi koordinatori i volonteri te mnogobrojni članovi zbora, a vrijedne domaćice pobrinule su se za bogatu okrjepu mladih gostiju.

Program je počeo međusobnim upoznavanjem, raznim igrama – animacijama, čitanjem psalama, slavljenjem te, na kraju, klanjanjem pred Presvetim. Domaćini su na samom početku upoznali goste sa stradavanjem župe i župljana za vrijeme Domovinskoga rata, kasnijom obnovom crkve te današnjim aktivnostima i pokretima župe. Nakon toga pozvani su i gostujući svećenici da se predstave. Prvi je bio don Franek Kowal, studentski vikar iz Poljske, koji je došao na službu u Hrvatsku, a trenutno je u Zadru u crkvi sv. Stošije. Navodi kako mu je bila čast dovesti mlade koji trenutno studiraju u Zadru, a ima ih odasvud, od Dubrovnika i Varaždina pa sve do krajnjeg istoka.

Fra Tomislav Svetinović iz livanjske župe, mjesta Ljubunčići, došao je sa svojim framašima i rukama punim poklona za župnika, dok je u međuvremenu predstavljao svoju župu. Mladi su zapazili njegov vedar duh, a oduševila ih je njegova koreografija pri slavljenju Gospodina, koja je sve podigla na noge i nikoga nije ostavila ravnodušnim. Gosti župe jednoglasno su istaknuli kako im je najljepši dio susreta ove večeri bilo upravo klanjanje, kada su mnogi i zaplakali. U nedjeljno jutro, zahvalni na slavonskom gostoljubivosti, mladi su pošli put Vukovara.

Đakovo – Župa Svih svetih – Đakovačka župa Svih svetih ugostila je 660 mladih, koji su pristigli iz raznih krajeva Hrvatske: iz Splitsko-makarske, Riječke i Zagrebačke nadbiskupije, Novog Travnika, Zenice i Sarajeva, Krčke, Šibenske i Porečko-pulske biskupije. Mlade su na parkiralištu ispred DVD-a dočekivali brojni volonteri i obitelji u kojima su bili smješteni. Nakon kratke okrjepe u obiteljima mladi su se u 16 sati okupili u đakovačkoj katedrali, gdje ih je pozdravio nadbiskup u miru mons. Marin Srakić. Od 17 do 18 sati sudjelovali su na katehezama u skupinama, koje su se održavale na nekoliko mjesta: u sinodskoj dvorani zgrade Nadbiskupijske i fakultetske knjižnice, u Metodovoj dvorani Svećeničkog doma, dvorani Florentini, u prostoru Gimnazije i Obrtničke škole. Za mlade se brinulo 80-ak volontera domaće župe.

Nakon rada u radionicama mladi su se okupili u Gradskoj nastavno-športskoj dvorani, gdje su za njih vrijedne domaćice pripremile bogatu okrjepu. Uslijedio je zabavni program tijekom kojega su mladi pjevali Himnu SHKM-a, sudjelovali u igrama sjene i pratili nastup ritmičke skupine. Svaka gostujuća župa potom se predstavila jednom zabavnom točkom, a svi su se dobro zabavili uz nastup KUD-a Tena, uz koje su na kraju i zaplesali zajedničko veliko kolo. Mlade je u dvorani pozdravio nadbiskup u miru, domaći župnik Tomislav Ćorluka i gradonačelnik Zoran Vinković, koji im je poželio dobrodošlicu i ugodan boravak u Đakovu. U 21 sat mladi su se opet okupili u katedrali te sudjelovali u molitvenom bdijenju, nakon kojega su pošli na počinak u obitelji.

Đakovo – Župa Dobroga Pastira – Oko 270 mladih iz Požeške, Splitske, Subotičke, Zadarske i Zagrebačke nad/biskupije u subotu 29. travnja ugostila je đakovačka župa Dobroga Pastira. Njima se na subotnjem programu pridružilo 50-ak mladih župe domaćina, predvođenih s dvadesetak volontera i koordinatora. Mladi su u župu dolazili u ranim poslijepodnevnim satima. Nakon što su razgledali župnu crkvu, te se okrijepili u župnoj dvorani, uz pratnju volontera obišli su đakovačku katedralu i sam grad Đakovo.

Od 16 sati skupine su pristizale u školsku dvoranu OŠ Josipa Antuna Čolnića, gdje su svi mladi sudjelovali u programu koji sa sastojao od molitvenog početka, predstavljanja skupina, dijeljenje u 18 manjih grupa i rada u skupinama. Nakon kratke pauze uslijedilo je izlaganje rada u skupinama, te završetak uz zabavni dio. Oko 20 sati mladi su došli u župnu crkvu gdje se nastavio program molitvom klanjanja u kojoj su sudjelovali svi mladi, zajedničkom molitvom i pjesmom. Nakon molitvenog slavlja, mladi su se uputili u obitelji domaćina, a sutradan svi zajedno na središnji dio SHKM-a u Vukovar.

Donji Miholjac – Župe Donjomiholjačkog dekanata prihvatile su preko 700 mladih koji bili smješteni u obiteljima. Župa Donji Miholjac osmislila je program za mlade koji je započeo okupljanjem mladih u župnom dvorištu, odakle su ih volonteri po grupama odvodili do nastavno-športske dvorane OŠ A. Harambašića, gdje ih je dočekala slatko-slana okrjepa. Uslijedila je molitva i predstavljanje svih grupa koje su stigle dekanat. Prisutne je pozdravio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Uslijedila je radionica „Susret nade“ i bdijenje pred Presvetim, koje je predvodio fra Marin Karačić. Mladi su se potom uputili do ljetne pozornice gdje je održan koncert duhovne glazbe na kojem su nastupili s. Dijana Lončarek, fra Marin Karačić, Janja Turković, Adrijana Baković, Zvonimir Kalić i Luka Puljić, uz pratnju bendova Betuel i Noel. Koncert je trajao do 22,30 nakon čega su se mladi uputili domaćinima.

Na SHKM u Vukovaru stigli su i mladi Poljaci iz općine Drwinia s kojom grad Donji Miholjac njeguje kulturne, sportske i druge međunarodne odnose. Njih 52 stiglo je 28. travnja u miholjačku filijalu Rakitovica te smješteni u obitelji. U subotu su u crkvi sv. Jakova slavili sv. Misu, koju je predvodio vlč. Pavel Marmuzniak, kapelan župe u Mikluszowici u Krakowskoj nadbiskupiji. Misa je bila na poljskom jeziku, a osim mladih Poljaka sudjelovala je i nekolicina Rakitovčana te načelnik općine Drwinia Jan Pajak i njegov zamjenik Mateusz Karcik, koji su zajedno s mladima došli autobusom. Vlč. Marmuzniak je na kraju mise zahvalio Rakitovčanima na gostoljubivosti, a miholjačkom župnom vikaru vlč. Ivanu Begoviću na zauzetosti oko njihova puta. Na kraju mise prisutnima se obratio i načelnik Pajak koji je istaknuo plodnu trogodišnju suradnju između D. Miholjca i Drwinie. Na kraju su mladi Poljaci uz pratnju gitare domaćinima otpjevali pjesmu zahvalnicu.

Garčin – U popodnevnim satima 29. travnja 2017. su u župu sv. Mateja u Garčinu pristigli autobusi te dovezli 45 mladih iz Sisačke biskupije i 33 mladih iz Šibenske biskupije. Uz njih su stigli i bogoslovi sjemeništa Splitsko-makarske nadbiskupije uz pratnju vicerektora don Marija Buljevića i duhovnika don Edvarda Punde, te mladi iz splitske župe Lučica u pratnji fra Ivana Dominika Ilčića. Goste su u športskoj dvorani osnovne škole dočekali domaći župnik Mato Knežević i dekanatska koordinatorica Lidija Katalinić, te volonteri župe. Nakon osvježenja i zakuske, program je započeo u 16 sati molitvom te pozdravnim govorom župnika.

Uslijedila je kateheza u kojoj su se mladi poistovjetili s učenicima na putu u Emaus, pogledali su i film o rijeci Vuki koja prolazi Đakovačko-osječko nadbiskupijom, crtali su kruh po čijem ‘lomljenju’ su učenici prepoznali Isusa i u taj kruh upisivali poruke nade. Na kraju su upisali svoja imena na ‘platno’ koje je simboliziralo rijeku Vuku – te su na simboličan način izrazili kako će se sutradan, 30. travnja, svi mladi ‘sliti’ u Vukovar, kao što Vuka teče prema Vukovaru. Mladi su se podijelili u 6 skupina, koje su predstavljale 6 cvjetova, koji su se otvorili jedni drugima i izrekli nešto o sebi: svoje ime, svoje nade, te svoje planove.

U mjesnom domu Općine Garčin mladima je poslužena večera, te su to vrijeme iskoristili za neformalno druženje i zbližavanje, a splitski bogoslovi zapjevali su i na taj način obogatili cjelokupno ozračje ovog susreta. U kasnim večernjim satima mladi su se uputili u župnu crkvu Sv. Mateja evanđeliste na klanjanje koje je vodio fra Ivan Dominik.  U tišini i sabranosti mladi su razmatrali pred Presvetim. Nakon klanjanja, mlade su dočekali domaćini i odveli ih u svoje domove na okrjepu i počinak. U nedjelju ujutro svi zajedno su se okupili pred župnom crkvom i krenuli  put Vukovara. Općina Garčin osigurala je hranu i piće za putovanje, kao i večeru prethodnog dana. Mladi iz Šibenika i splitske župe Lučica i u nedjelju su se vratili svojim domaćinima te su 1. svibnja, nakon euharistijskog slavlja u Starom Topolju, krenuli u obilazak Đakovačko-osječke nadbiskupije, a u kasnim popodnevnim satima uputili su se u svoje gradove i sela.

Gunja – Drenovci – Posavski Podgajci – Vrbanja – Gunjanski župnik Ivan Živić, đakon Domagoj Lacković i Zlatko Nikolić, koordinator za mlade te brojni mještani dočekali su 29. travnja mlade iz Mostara, njih 282. Potrebne naputke su dobili u ‘Cvelferskoj katedrali’, a domaćini su ih automobilima vozili u svoje domove. Mladi iz svih mjesta Cvelferije su se ponovno okupili u župnoj crkvi te sudjelovali u misnom slavlju. Poslije misnog slavlja priređen je program uz duhovnu glazbu u Društvenom domu Gunja. S mladima je bio i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. U obraćanju mladima između ostalog je rekao: „Lijepo vas je vidjeti vedre i raspoložene. Prenosim vam pozdrave svih biskupa sa skupa koji smo imali u Zagrebu.“ Kao rođeni Vukovarac, izrazio je radost što se susret mladih organizira upravo u Vukovaru.

Mostarci smješteni u Gunji su oduševljeni napustili svoje domaćine. Marko iz Mostara je rekao: „Kod gospođe Ane je bilo bolje nego i hotelu s pet zvjezdica za nas trojicu. Ništa ljepše od slavonske gostoprimljivosti i kuhinje. Hvala!“ Antonio Šakota, župni vikar Župe sv. Petra i Pavla u Mostaru, istaknuo je: „Bogu smo zahvalni na vašoj gostoljubivosti i prijemu. Obitelji koje su nas primile u ovolikom broju pokazuju otvorena srca svih župljana i župnika. Čak su nas pitali ima li netko među nama da mora jesti bezglutensku hranu,a to sve govori. Hvala svima.“ Vlč. Željko Šimić, župnik u Drenovcima i upravitelj župe Račinovci, ističe kako su župe zajedno primile oko 180 mladih iz Zadarske, Šibenske, Sisačke i Požeške nad/biskupije. Glavni program za njih pripremljen je u Drenovcima, a u Gunju su došli na marijansku pobožnost. Kateheze su održane u knjižnici i školi u Drenovcima, a poslije zajedničke večere u Domu kulture bilo je zajedničko euharistijsko klanjanje u prelijepoj crkvi Svetog Mihaela.

Ivankovo – U subotu, 29. travnja, u Župu Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Ivankovu pristiglo je nešto više od 400 mladih iz različitih krajeva – iz Frankfurta, Augsburga, Otočca, Dusine – Veliki Prolog, Otrić – Struge, Kiseljaka, Fojnica i Požege. Nakon što su ih domaćini ugostili, mladi su krenuli put crkve. U 16 sati bilo je predstavljanje župa iz kojih su pristigli, a nakon toga slijedilo je misno slavlje koje je predvodio fra Marko Domazet Lošo iz Fankfurta, u koncelebraciji ostalih svećenika i domaćeg župnika Stjepana Krekmana i vikara Vedrana Bilića, koji je propovijedao.

Nakon euharistijskoga slavlja slijedio je koncert u organizaciji ivankovačkih župnih zborova. S obzirom na to da su njihovi nastupi postali tradicija te se koncerti održavaju svake godine o Božiću, ovo je bila iznimna prigoda da se Ivankovčani predstave pjesmom. Koncert je započeo tipičnom slavonskom dobrodošlicom. Mješoviti zbor iz crkve sv. Ivana Krstitelja s članovima KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ pozdravio je mlade pjesmom „Dobar večer, dobri ljudi“, a zatim uz tamburaše i zbor mladih „Lahor“ otpjevao „Slavonijo“. Mješoviti zbor i zbor mladih nastupili su i samostalno, a osim njih nastupio je i mješoviti zbor iz crkve sv. Nikole Tavelića. Nakon domaćina nastupili su mladi iz župe Dusina – Veliki Prolog i Otrić – Struge. Po završetku ivankovačkoga koncerta mladi su se uputili u Vinkovce na koncert VIS-a „Emanuel“.

Kruševica – Župa Uznesenja BDM u Kruševici ugostila je mlade iz Bjelovarsko-križevačke biskupije, Zagrebačke nadbiskupije te skupinu mladih iz Graca. Nakon upućene dobrodošlice te obraćanja župnika vlč. Mirka Jokića gostima, mladi su pošli na zajednički ručak, kojega je pripremila Udruga umirovljenika Slavonski Šamac, pod vodstvom gospodina Petra Lešića. Najveći dio gostiju smješten je u obiteljima, dok ih je mali dio bio smješten u školskoj dvorani. Nakon smještaja i odmora, mladi su se uputili u župnu crkvu, gdje je u 16 sati započeo program kojeg su  pripremili mladi volonteri, pod vodstvom Danijela Lešića.

Program je započeo pjesmom, a mladima se prigodnim govorom obratio župnik Mirko Jokić. Uslijedilo je čitanje iz Djela apostolskih (Dj 9,-19) te molitva Susreta hrvatske katoličke mladeži. Nazočnima je prikazan kratki film o Župi Uznesenja BDM Kruševica i Općini Slavonski Šamac. Uslijedio je rad u radionicama, a potom i nastavak programa sve do 17.30 sati. Nakon kratke pauze, započelo je klanjanje koje je predvodio župnik. Poslije klanjanja domaćini i gosti uputili su se u dvoranu gdje su ih dočekali župljani. Priređena je večera i druženje uz mladi tamburaški sastav „Zlatna polja“. Uz pjesmu i veselje, druženje je završeno u 23.00 sata. Gosti su bili oduševljeni srdačnim prijemom i gostoljubivošću domaćina. Sklopila su se nova prijateljstva uz poziv gostiju da Kruševčani jednom budu njihovi gosti.

Osijek – Župa sv. Petra i Pavla, apostola – Stotini mladih domaćina u osječkoj konkatedralnoj župi na prvome danu SHKM-a 29. travnja pridružilo se 380 mladih hodočasnika iz Župe Muke Isusove iz Zagreba (Vukomerec), skupina mladih iz Centra za odgoj i obrazovanje iz Zagreba (Dubrava) s pastoralnim suradnikom vlč. Anđelom Malyjem, mladi Župe sv. Ivana, ap. iz Mostara sa župnikom don Mladenom Šutalom te velika skupina mladih iz Grudskog dekanata u BiH, iz župa Ružići, Drinovci, Gorica – Sovići i Tihaljina. Zajedno s mladima u župu je došao biti dionikom programa i splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Domaćinstvo mladim gostima, uz župnika mons. Adama Bernatovića, župnog vikara Stjepana Matezovića i pastoralnog suradnika Mateja Glavice i 30 mladih volontera, omogućilo je stotinu obitelji te dom ‘Klasje’ i Učenički dom Ugostiteljsko-turističke škole, koji su mlade dočekali i ugostili na ručku. U 16.30 sati započeo je u konkatedrali pozdravom župnika Bernatovića. Pozdravnu riječ uputio je i nadbiskup Barišić. Uslijedila je zajednička molitva I. večernje časoslova Treće vazmene nedjelje koju je u liturgijskom obliku predvodio nadbiskup Barišić, koji je u prigodnom nagovoru mladima među ostalim poručio: „Pred vama je budućnost. No, kakve god škole završili, kakva god akademska zvanja zaslužili, uvijek imajte na pameti da je najveće dostignuće koje čovjek može imati to da je ljubljeno Božje dijete. Krist vas treba da naviještate silna djela Božja i svjedočite kako je Krist nada naša.“

Uslijedilo je predstavljanje okupljenih zajednica. Domaću župu predstavio je župnik Bernatović, osvrnuvši se na povijest Crkve u Osijeku te osobitosti pastoralnoga života u konkatedralnoj župi. Mladi iz Grudskog dekanata predstavili su se živim govorom i prezentacijama slika o znamenitostima mjesta iz kojih dolaze. Mladi iz Mostara predstavili su svoje aktivnosti koje upravo mladi zajedno sa svojim svećenicima realiziraju u svojoj župi. Mladi iz Vukomereca predstavili su se pjesmom, što su učinili i mladi iz Centra za odgoj i obrazovanje.

Nakon međusobnog upoznavanja uslijedio je katehetski dio susreta. O zadanoj temi o učenicima na putu u Emaus govorio je vlč. Matej Glavica. U izlaganju je prikazao dvojicu učenika kao mlade entuzijaste koji su oduševljeno pošli za Isusom kao ostvarenjem svojih snova no događaj Isusove smrti u njima je stvorio popriličnu zbunjenost i silno razočarenje. Na kraju izlaganja svi prisutni mladi ispisivali na ‘kruhove’ – poruke nade koje su sutradan na susretu u Vukovaru podijelili s ostalim sudionicima. Program u konkatedrali zaključen je euharistijskim klanjanjem, koje je predvodio i animirao vlč. Stjepan Matezović. Euharistijski blagoslov prisutnima je udijelio nadbiskup Barišić. Nakon programa mladi su se uputili u pastoralni centar na zajedničko druženje i okrjepu te potom pošli u obitelji domaćina na večeru, druženje i noćenje.

Osijek – Župa sv. Mihaela, arkanđela – Župljani osječke župe sv. Mihaela 29. i 30. travnja ugostili su i smjestili 110 mladih iz Župe sv. Josipa Dugi Rat, Župe Sv. Roka Čaporice i Hrvatske katoličke zajednice Darmstadt – Njemačka. Nakon molitve koju je predvodio župnik Ivan Vidaković, i gdje su se redom predstavnici gostujućih župa zahvalili na prijemu, drugi dio programa je bio u vjeronaučnim prostorijama gdje su se mladi gosti i njihovi domaćini zabavili uz tamburaše, pjesmu, okrepu i veselje.

Osijek – Župa Preslavnog Imena Marijina – Petstotinjak mladih iz Zagreba, članova Studentskog katoličkog centra (SKAC), predvođenih p. Ivanom Ikom Mandurićem, bili su gosti obitelji osječke župe Preslavnog Imena Marijina. Program je započeo u župnoj crkvi oko 17.30 sati, s nekoliko pjesama dobrodošlice u izvedbi župnog zbora mladih pod vodstvom Jure Smajića, nakon čega je župnik Ivan Jurić u pozdravnom govoru ukratko upoznao mlade sa slavnom i dičnom poviješću  ove drevne osječke župe, te im je predstavio trenutni rad i aktivnosti župe.

Nakon što je zbor mladih izveo himnu susreta, uslijedio je duhovno-meditativni dio koji je započeo katehezom  patera Ike, a nastavio se čitanjem ulomka iz Djela apostolskih (dio o obraćenju sv. Pavla). Potom je župnik progovorio o značenju i važnosti obraćenja. Uslijedila su svjedočanstva dvojice mladića iz zajednice „Cenacolo“ koji su posvjedočili o životu prije spoznaje da je Krist njihova jedina nada kojoj se trebaju predati, prepustiti i dozvoliti mu da upravlja njihovom lađom na pučini života. Nakon njih dvije su gošće iz SKAC-a posvjedočile o svome putu. Uslijedila je pauza u prostorijama pastoralnog centra „Bl. kardinala Alojzija Stepinca“ koji su za ovu prigodu posebno uredili župni volonteri, a vrijedne ruke donjogradskih domaćica pobrinule su se za obilje raznovrsnih slastica. Vrhunac večeri bila je sveta Misa koju je predvodio župnik, a animirao  SKAC zbor uz župni zbor mladih.

Homiliju je izrekao vlč. Ivan Filipović iz zajednice Cenacolo, koji je istaknuo važnost zajedništva i ovakvih susreta gdje se ljudi više otvore molitvi i Bogu. Susret je završio u kasnim večernjim satima euharistijskim klanjanjem, tijekom kojeg je još jednom naglašeno kako je Krist jedina nada, kako „u njegove ruke trebamo predavati cijeli svoj život i sve svoje putove jer samo s njim svaka naša suza postaje radost, a svaki naš teret postaje lak“. FOTOGALERIJA

Lana Loknar / Zrinka Blažević / Ivan Janjić / Fernanda Šmiderer / Irena Mihaljević / Josip Kazalicki / Sonja Devčić / Suzana Matošević / Stjepan Bogutovac / Mateja Maričić / Boris Lešić / Matej Glavica / Boris Juvančić