Seminar za animatore i suradnike u radu s osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima

ĐAKOVO (TU) – U prostorima Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu 26. listopada održan je seminar za animatore i suradnike u radu s osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima Đakovačko-osječke nadbiskupije, na temu „Predstavljanje Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom“.

Seminar je započeo molitvom, a zatim je pozdravnu riječ uputio povjerenik za Pastoral osoba s invaliditetom vlč. Alojz Kovaček. Predavanja su bila podijeljena u dva dijela, a vodio ih je savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mario Burek, koji je pojasnio teme oba izlaganja i pozdravio sve prisutne.

Tema prvog predavanja bila je „Nadležnost, djelokrug i način rada pravobranitelja za osobe sa invaliditetom“. Rečeno je kako je Područni ured u Osijeku započeo svoje djelovanje 5. studenoga 2008. godine i pokriva Osječko-baranjsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku, Virovitičko-podravsku i Vukovarsko-srijemsku županiju, u kojima živi više od 87.000 osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Predavač je istaknuo da se Ured može obratiti mailom, telefonom i posebno je istaknuo da im je važan i najobičniji poziv jer sve uzimaju u obzir. Najveći broj pritužbi osoba s invaliditetom je iz područja socijalne zaštite. 

Ured pomaže u savjetovanjima i ostvarenju prava prema radnom odnosu, mirovinama i zapošljavanju osoba s invaliditetom, a pomaže do granice dozvoljene Zakonom. Predavač napominje kako je Uredu važan pristup osoba koje se susreću i rade s osobama s invaliditetom, a time prikupljaju informacije kako bi mogli pružiti podršku za sudjelovanje udrugama na različitim projektima i slično. Predstavio je važne akte i Sheratonsku deklaraciju u osvrtu na promjenu terminologije, koja će smanjiti diskriminaciju osoba s invaliditetom.  Potaknuo je na svijest o važnosti pristupa osoba s invaliditetom u prometu, poticanja još od 90-ih godina biskupa, da se omogući pristup obnovljenim župnim crkvama i da im se omogući sudjelovanje u mnogim aktivnostima kao što su kateheze, crkveni zborovi i slično, jer rješenje za sve postoji.

Svojim iskustvom u drugom dijelu predavanja na temu „Područni ured Osijek – primjeri iz prakse“, predavač Burek iznio je prisutnima konkretne slučajeve obrađene u Uredu i istaknuo da se Ured fokusira na mobilnost korisnika i pomaže osobama koje se žele zaposliti, ali zbog nemogućnosti prijevoza to im nije dozvoljeno. Upoznao je sa činjenicom da je Ured predložio dokument tj. strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom i konkretno izlaženje na teren, upoznavanje udruga te donošenje rješenja i suradnju. Predavanje je bilo dijaloško gdje su sudionici postavljali određena pitanja, a za koje su zajednički postizali rješenja i ona su ujedno bili sastavni dio povezivanja teorije i prakse.

Uslijedila je tematska rasprava nakon koje je predavač izrazio želju za češćim susretima koji su na dobrobit svih suradnika i animatora u radu s osobama s invaliditetom. Seminar je završen i upotpunjen molitvom.

Anita Bošnjak/ Foto: A. Banović