Relikvija sv. Ivana Pavla II. u Osijeku

OSIJEK (TU) – Zahvaljujući ekumenskoj molitvenoj pro-life inicijativi „40 dana za život“, koja od 14. veljače do 25. ožujka organizira u 27 hrvatskih gradova korizmenu kampanju „40 dana za život – Hrvatska za prestanak pobačaja u našoj domovini i u svijetu“, u tijeku su molitvena bdjenja pred bolnicama i u župama na području Đakovačko-osječke nadbiskupije gdje vjernici slave mise uz relikviju sv. Ivana Pavla II., jednoga od najvećih suvremenih zagovaratelja za Život.

Relikvijar sa tkaninom natopljenom krvlju pape Ivana Pavla II. vjernici su iz Dalmacije donijeli u Vukovar, potom u Vinkovce i 1. ožujka u Osijek, gdje je, nakon molitve pred KBC Osijek, stigao u retfalačku župu Uzvišenja sv. Križa, a već u petak (2. ožujka) oko podneva relikvijar je stigao u Đakovo.

Osječani su, unatoč ekstremno visokoj hladnoći i snježnim padalinama, molili uz relikvijar ispored bolnice za nerođenu djecu, za dar i kulturu života, a potom su svečevu relikviju donijeli u župnu crkvu gdje je večernju misu predvodio župni vikar Domagoj Lacković, a suslavio župnik Ivica Martić. Lacković je uvodno pozvao vjernike na molitvu za sve obitelji, za molitvenu incijativu i „da svaki začeti život bude rođen“. Poslije mise, s pričešću pod obje prilike, održano je redovito klanjanje četvrtkom, a molitvu je i litanije svetome papi predmolio vikar Lacković. Pojedinačno čašćenje relikvije proteklo je uz pjesmu Krist na žalu koju je otpjevao župni zbor uz gitarsku pratnju Marija Čaćića. Naposljetku su brojni vjernici zastali uz relikviju ufajući se u svečev zagovor, upućujući svoje prošnje Bogu i zahvaljujući za milosne trenutke koje su doživjeli tijekom pastoralnoga pohoda Ivana Pavla II. Osijeku i Hrvatskoj. Nevenka Špoljarić