Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH

Hrvatski Caritas i ove godine organizira Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, koji će se održati od 26. veljače do 4. ožujka pod geslom „Da ne ohladi ljubav mnogih” (usp. Mt 24,12). Tim povodom nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić uputio je okružnicu svim svećenicima i rektorima javnih crkava u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, u kojoj podsjeća kako je predsjednik Hrvatskoga Caritasa, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak uputio poziv da se svi velikodušno uključe u 12. tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini, koji će kulminirati na 3. korizmenu nedjelju, ove godine 4. ožujka.

U svojoj prigodnoj poslanici, naslovljenoj „Da ne ohladi ljubav mnogih“ (usp. Mt 24,12), mons. Mrzljak smisao i sadržaj akcije Tjedna solidarnosti stavlja prije svega u ozračje korizmenoga vremena i duhovnosti, nadahnjujući se riječima ovogodišnje Papine poruke za korizmu. Poslanica, nadalje, podsjeća na teške sadašnje prilike s kojima se na području Bosne i Hercegovine suočavaju pojedinci i obitelji, nakon što su za vrijeme rata pretrpjeli teška stradanja te su mjesta i župe u kojima su živjeli Hrvati ostali gotovo ispražnjeni. „Pozivam Vas, braćo i sestre, da misleći na naše sunarodnjake u Bosni i Hercegovini, molite za njihov ostanak i opstanak (…) da kao plod korizmenih nastojanja zapalimo svjetlo nade za Hrvate u Bosni i Hercegovini svjedočeći: Niste sami! Moleći i darujući, prema svojim mogućnostima, zahvalimo i pokažimo Gospodinu da nam naši bližnji u vjeri nisu daleko od srca.“ – potiče nas predsjednik biskup Josip Mrzljak.

Vas, draga braćo, molim da, i sami suosjećajna srca, potaknete vjernike svojih zajednica da se svojom solidarnošću pridruže ovoj akciji našeg Hrvatskoga Caritasa. U našoj nadbiskupiji milostinja treće korizmene nedjelje u cijelosti se namjenjuje za akciju Tjedna solidarnosti, navodi se u okružnici nadbiskupa Hranića.

U akciju se može uključiti i pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen); uplatom na račun Hrvatskog Caritasa, IBAN: HR05 2340 0091 1000 80340, poziv na br. 101; uplatom novčanog dara u župi i on-line donacijom na mrežnim stranicama Hrvatskog Caritasa.