Prvi redovnički zavjeti s. Marije Margarete od Djeteta Isusa

SLAVONSKI BROD (TU) – Tijekom misnog slavlja u pastoralnom centru Župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu na Nedjelju Krista Kralja, 21. studenog 2021., svoje prve  redovničke zavjete položila je s. Marija Margareta od Djeteta Isusa Mraović. Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Josip Šimatović, župnik u Udbini, a suslavili su domaći župnik Anđelko Cindori i župni vikar Marko Obradović.

U prvom dijelu prigodne homilije vlč. Šimatović promišljao je o smislu svetkovine Krista Kralja, a u drugom ocrtao životni put s. Lucijane Mraović – sada s. Margarete, od srednjoškolskih dana do toga svečanog trenutka. „Budi autentična u svojoj karizmi, budi svjesna svog dostojanstva i odgovornosti. Budi snaga koja privlači. Tvoje redovničko dostojanstvo ovisit će od povezanosti tvoga srca i Boga. Često se preispituj koji te duh vodi. Svoje srce ispuni Bogom, ne sobom. Neka ti napor i rad na sebi bude drag; nijedna se krepost ne događa bez napora, a i daleko više u nečem uživaš kad do toga dođeš naporom… Odluči i obećaj da ćeš činiti dobro, a izbjegavati zlo. S Kristom Kraljem postoji samo jedan zakon, a to je ljubav. Živi na takav način da ljudi koje susrećeš osjećaju i doživljavaju da je Bog ljubav.  Ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu su nerazdvojne; jedno bez drugog nije moguće“, rekao je propovjednik zavjetovanici, koju ju upravo on upoznao s uršulinkama kada je u njezinoj župi bio povjerenik za mlade.

Na kraju joj je poručio: „Od ovog trenutka čitav svijet je tvoj bližnji. Za sve imaj barem trunku ljubavi, posebno za one koji su Gospodinu najmiliji: siromasi, bolesni, obespravljeni, maleni… Moli. Razgovaraj s Bogom. Stoj na svjetlu. Tvoja akcija, polet, volja i želja neka izviru iz molitve i razmatranja. Ne boj se kušnji. Stavi svu svoju snagu u Boga. Budi sretna.“ Obraćajući se na kraju homilije okupljenim vjernicima, pozvao je na molitvu za postojeća i nova duhovna zvanja.

Uslijedio je potom obred privremenog zavjetovanja. Pred okupljenom župnom zajednicom, rodbinom, te domaćim i uršulinkama koje su za tu prigodnu došle iz Varaždina, Zenice i Zagreba, zavjetovanica s. Margareta izrekla je svoje obećanje da će živjeti u duhu sv. Anđele Merici, tako da je u svemu vodi ljubav prema Bogu i žar za spasenje duša. Potom je pročitala obrazac zavjeta pred provincijalnom poglavaricom uršulinki s. Ksenijom Leko.

„S radošću primam tvoje zavjete u ime Generalne glavarice Rimske Unije Reda svete Uršule. Želim da ti sve mi, tvoje sestre, budemo znak Kristove ljubavi dok se zajedno budemo trudile graditi Božje Kraljevstvo“, obećala joj je provincijalka i položila obred zavjeta na oltar. Nakon što je misnik uz kratki zaziv Bogu blagoslovio znakove zavjetovanja, predao ih je zavjetovanici: koprenu, Pravilo obitelji i križ.

Sestra Margareta, krsnog imena Lucijana, rođena je u Gospiću 25. studenog 1998. Aktivno je sudjelovala u životu i pastoralu svoje župe Navještenja BDM u Gospiću. Osjećajući duhovni poziv po završetku gimnazije 2017. ulazi u samostan sestara uršulinki. Nakon kandidature i postulata u Slavonskom Brodu, gdje je u samostanu sestara boravila dvije godine, odlazi u Rim u međunarodni uršulinski novicijat (2019.-2021.). Kod oblačenja redovničkog odijela dobila je novo ime – s. Marija Margareta od Djeteta Isusa. B. Lukačević