Duhovna obnova na Ovčari uz Svjetski dan mladih

OVČARA (TU)(VIDEO) – Na Nedjelju Krista Kralja, 21. studenog 2021. slaveći ujedno Svjetski dan mladih, Ured za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije organizirao je u Duhovnom centru Božjeg milosrđa na Ovčari, filijali Župe Levanjska Varoš, duhovnu obnovu za mlade. Okupili su se studenti i mladi iz Osijeka i Vinkovaca, članovi đakovačke Frame te nekoliko članova Povjerenstva za mlade.

Na početku samog susreta vlč. Mario Žigman, nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih i studentski kapelan Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, pojasnio je kako je papa Franjo, budući ne mogu svi sudjelovati na velikoj proslavi Svjetskog dana mladih u nekom od velikih svjetskih gradova, pozvao na proslavu Svjetskog dana mladih u partikularnim crkvama kako bi se mladi ipak mogli okupiti u zajedništvu svojih biskupija i župa te tako osjetili da ih Crkva prati i da se zalaže oko njihovih tjeskoba i briga te pruža nadu u ovim neizvjesnim vremenima.

Susret je započeo zajedničkom molitvom krunice Božanskom milosrđu nakon koje je uslijedila prigodna kateheza vlč. Žigmana, u kojoj je predstavio 4 poruke koje se mogu iščitati iz Svetog pisma, a koje su jako bitne za duhovni život.

Prva poruka Svetog pisma je da je Bog stvoritelj svega što postoji, a time i nas ljudi. Pojasnio je kako svaki čovjek ima čežnju za Bogom i nalazi se u traganju za njim. On prvenstveno traži ono što je iznad njega samoga i tome se uvijek divi. Vidimo to na primjeru zvijezda, neba, mora i planina i svih drugih ljepota. Čovjek se zapravo divi onome koji je to sve stvorio jer je u njemu utkana čežnja da se divi Bog. Čovjek je onaj kojemu su važni ljubav i odnosi zato što je Bog čovjeka stvorio iz ljubavi, za ljubav i za ostvarivanje odnosa, ponajprije s njim, a onda jedni s drugima. Uz to, čovjek je osjetljiv na pravednost jer ga je Bog stvorio dobrim. Gledajući sve to, ne možemo zaključiti drugačije nego da je Bog stvorio čovjeka i to je prva poruka Svetog pisma – sve što nas okružuje Božje je djelo i pozvani smo da se Bogu divimo.

Druga poruka je ta da je čovjek učinio i čini grijeh, usprotivio se Bogu i okrenuo mu leđa. Svakim grijehom okrećemo leđa Bogu. Kada dođemo do svijesti da smo Bogu grijehom okrenuli leđa i da smo ga povrijedili, ostaje nam pasti pred njega i tražiti oprost. I Bog nas podiže, bez obzira kakav i koliki bio naš grijeh, i nikad se u tome ne umara. Time dolazimo do treće poruke, a to je da nas je Bog podigao u Isusu Kristu, rekao je vlč. Žigman, pojašnjavajući kako je razlog proglašenja ovog Dana mladih upravo taj kako bi mlade upoznali s istinom da je Isus Spasitelj i kralj, onaj koji podiže iz grijeha. On šalje svoga Sina kako bi nam pokazao svoju ljubav. U tom se činu očituje i tajna Božjeg milosrđa kojeg mi u potpunosti ne shvaćamo, ali možemo nazirati.

Četvrta poruka Svetog pisma je napraviti izbor. Kada se ogriješimo o Boga i okrećemo mu leđa, trebamo napraviti izbor – želimo li prihvatiti stvarnost da nam Bog nudi svoje milosrđe ili želimo nastaviti živjeti po starom. Potrebno je dopustiti Bogu da nas pročisti, da ukloni naše navezanosti i krive stavove te prihvatiti da to čini na razne načine. Kad odaberemo Boga, slijede radikalne promjene jer Božje milosrđe koje nas zahvaća od nas traži sve i u tome će nam biti teško, kao što je bilo i Isusu, ali Bog nas ne ostavlja same, rekao je vlč. Žigman.

Nakon kateheze uslijedilo je svjedočanstvo Davida Katića, člana Povjerenstva za mlade koji je pojasnio kako je došao do prave istine o sebi i potpunije upoznao Boga, a poslije njegova svjedočanstva mladi su imali priliku u tišini prošetati duhovnim centrom, pripraviti se i pristupiti sakramentu svete ispovijedi, razgovarati i moliti slavna otajstva Gospine krunice.

Misno slavlje
Uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio vlč. Krešimir Iljazović, župni vikar Župe Uzvišenja sv. Križa u osječkoj Retfali, zajedno s vlč. Žigmanom. Misno slavlje i klanjanje animirao je Duhos bend.

U svojoj propovijedi vlč. Iljazović osvrnuo se na naviješten evanđeoski ulomak (Iv 18, 33b-37), u kojemu Isus naglašava kako njegovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta, vlč. Iljazović je posvijestio da smo kao kršćani pozvani živjeti za dobra onoga svijeta, ali odnoseći se najkvalitetnije moguće prema dobrima ovoga svijeta. Onaj tko bi živio samo za dobra ovoga svijeta, ne mareći za ona vječna i neprolazna, bio bi poput Pilata, tek samo nepošteni koristoljubiv upravitelj kojemu ništa nije sveto i koji pod svaku cijenu želi očuvati vlastitu sigurnost, moć i utjecaj.

Iako je društvo možda naizgled prepuno takvih ljudi, kao kršćani se ne smijemo s njima poistovjetiti, nego slušati Kristov glas i biti od njegove istine, živjeti za evanđeoske vrijednosti i od evanđeoskih vrijednosti, stvarajući od našeg malog komadića zemlje Božje kraljevstvo, to jest kraljevstvo u kojemu se uspostavljaju božanski odnosi istine i pravde, dobrote i ljubavi, zajedništva i mira. Što se više budemo trudili oko toga kraljevstva, to će nebesko kraljevstvo biti više među nama i u većoj ćemo mjeri iskusiti predokus konačnog i vječnog kraljevstva, zaključio je vlč. Iljazović.

Po završetku misnog slavlja uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio vlč. Žigman. Na kraju susreta okupljeni su se zadržali u prostoru duhovnog centra na zajedničkoj večeri i druženju. A. Buzgo