Prva kateheza za odrasle u Sarvašu

SARVAŠ (TU) – Na inicijativu i poticaj župljana Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu, u četvrtak, 16. svibnja 2019., održana je prva kateheza za odrasle pod geslom „Ja znam koje izabrah!“ (Iv 13,18), na temu „Obitelj – kućna Crkva“ (LG 11).

Katehezu je pripremio i vodio upravitelj župe, vlč. Mario Brkić. Geslo je uzeto iz evanđelja dana te je predstavljeno u širem kontekstu 13. poglavlja Ivanova evanđelja koje opisuje događaje Velikoga četvrtka. Za vrijeme posljednje večere Isus je svojim učenicima oprao noge i time im pokazao primjer služenja u ljubavi, ali i put prema sudjelovanju u Božjem djelu: „Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom.“. Trebamo dopustiti Bogu da služi, a mi da budemo posluženi. Isusove riječi se ipak ne odnose na sve apostole. On zna koje je izabrao. Među izabranima bio je i Juda koji je postao otpadnik izdavši svoj odnos s Isusom. Izabiranje je presudan čin i zahtijeva našu odgovornost. U pitanju je Božja inicijativa u odnosu s ljudima. Bog započinje dijalog, a čovjek je pozvan odgovoriti. S onima koje je izabrao započela je Crkva.

Bog za mjesto svoga boravka na zemlji izabire obitelj. Obitelj je stoga po svome izabranju pozvana odgovoriti na Božji poziv neprestanog posvećivanja same sebe, čitavoga društva i cijele Crkve. Drugi vatikanski sabor u dogmatskoj konstituciji o Crkvi Lumen gentium u broju 11 obitelj naziva kućnom (domaćom) crkvom – Ecclesia domestica. Supružnici su pozvani u svojoj obitelji biti nositelji Crkve u malom. Roditelji su ti koji svojoj djeci prvi pružaju iskustvo vjere u Boga i iskustvo Crkve. Djelo kućne Crkve u vlastitu djecu utiskuje puno snažniji pečat nego bilo koja župnikova kateheza ili protivnički glas onih koji žele umanjiti značaj Crkve. Zato su supružnici pozvani, oslanjajući se na svoje krsno svećeništvo, posvećivati vlastitu obitelj zajedničkom molitvom, sudjelovanjem u sakramentima, zahvaljivanjem i svjedočanstvom svetog života.

Premda se obitelj danas nalazi na fronti pred izdajnicima istine o čovjeku, ono što nam danas može pružiti nadu jest ponovno probuditi svijest da je obitelj izabrana od samoga Boga i da kao takva, bez obzira na sve okolnosti, ima snagu Duha da može djelovati kao Crkva u malom, govorio je vlč. Brkić okupljenim župljanima. Nakon katehetskog dijela, susret je nastavljen u crkvi na euharistijskom klanjanju uz zajedničku pjesmu i molitvu. Poslije klanjanja župljani su se još neko vrijeme zadržali u opuštenom druženju u pastoralnom centru. Tiskovni ured