Proslavljena Katehetska nedjelja

VELIKA KOPANICA / OTOK / PUNITOVCI (TU) – Obilježavanje Katehetske nedjelje i početka školske godine u župama Đakovačko-osječke nadbiskupije održano je i 27. rujna 2020. Donosimo izvješća iz Velike Kopanice, Otoka i Punitovaca.

Velika Kopanica – Katehetska nedjelja obilježena je misom koju je predvodio vojni kapelan Vlado Mandura. U svojoj je homiliji istaknuo kako vjeru moramo učiti kroz cijeli život, neovisno o dobi, i kako se potreba sazrijevanja u vjeri odnosi posebno na mlade. Molitvu vjernika predmolili su osnovnoškolci, kako bi svojim sudjelovanjem i primjerom bili poticaj drugima da se uključe u župne aktivnosti. Marija Kovačević

Otok  – U Otoku se ove godine Katehetska nedjelja nije mogla slaviti u određenom terminu prošle nedjelje zbog slavlja svete potvrde, pa je obilježavanje održano u nedjelju, 27. rujna tijekom misnoga slavlja u 8 sati. Okupili su se učenici Osnovne škole Josipa Lovretića sa svojim učiteljima i roditeljima, predvođeni ravnateljicom Marinom Beuk. Misno slavlje predvodio je župnik preč. Antun Knežević.

Nastavno na Evanđelje, župnik je u homiliji govorio o dvjema vrstama ljudi: o onima koji prihvaćaju Isusa i o onima koji znaju sve zakone, propise, Pisma, citiraju proroke, ali Isusa ne prihvaćaju. „To nam Isus dokazuje kroz prispodobu o dvojici sinova koje otac šalje u vinograd: prvi sin kaže ‘neću’, a ipak ode, a drugi sin kaže ‘hoću’ i predomisli se te ne ode. I vi ste, dragi učenici, puno puta rekli ‘hoću’. Ponekad je to bilo svečano –  pričest, krizma – a što je bilo kasnije?! Gdje su danas oni koji su se davno krizmali!? Nisu li mnogi napustili svoja obećanja pretvorivši svoje ‘hoću’ u ‘neću’!“ Zatim je nastavio: „Prava vjera nije ona koja barata s puno riječi, nego ona koja ima djela, a najuzvišenije djelo vjere jest vršiti volju Božju. Isus je poslušnost Ocu pokazao u Getsemaniju kad je stajao pred mukom i smrću rekavši: ‘Ne moja, nego Tvoja volja neka bude!’ Sutradan je prihvatio križ i izvršio Božju volju. A znamo li mi prihvaćati volju Oca nebeskog, svojih roditelja, učitelja… ? Kako im odgovaramo? Često nalazimo razloge da izbjegnemo svoje obveze, volju Oca nebeskog. Naša vjera od ‘hoću’ postaje ‘neću’, a mi postajemo kao farizeji i pismoznanci. Hoćemo li zaista to postati? Nadam se da nećemo!”, zaključio je župnik.

Nakon potvrđivanja svoje vjere, zazive molitve vjernika pročitali su učenici viših razreda. Na kraju je župnik blagoslovio učenike i školske torbe prvašića. Misno slavlje animirala je s. Marta Kovačić, a uveličao ga je svojim pjevanjem župni Dječji zbor “Ljiljani Svetog Antuna” pod ravnanjem s. Gracije Petrić. Mira Bošnjaković

Punitovci – U punitovačkoj župnoj crkvi sv. Ladislava – kralja, podnevnu misu sa zazivom Duha Svetoga povodom početka školske i katehetske godine predvodio je u nedjelju 27. rujna punitovački župnik dr. Đurica Pardon, a nazočili su učenici prvih razreda OŠ „Josip Kozarac“ iz Josipovca Punitovačkog te područnih škola Punitovaca i Jurjevca Punitovačkog. Poštujući mjere predostrožnosti i zaštite od koronavirusa slavlju je nazočio manji broj osnovnoškolaca i župljana.

„Radujem se što su na ovom slavlju zajedno roditelji i učenici prvoškolci koji su na pragu jednog novog života, života u kojemu posebno učitelji i roditelji riječima i djelom trebaju pokazati ispravnost življenja. Isus nas poziva da u svojim postupcima prije donošenja odluka promislimo prije nego što djelujemo. Gospodin nas poziva da znanje i Božju riječ prenosimo jedni na druge, stariji na mlađe i da naša djeca, učenici, životom hode u znanju i vjeri koje smo i mi stjecali u školskim klupama“, riječi su župnika na početku misnog slavlja.

„U prispodobi današnjeg evanđelja o ocu i dva sina koji su se različito odnosili prema očevoj molbi za posao, poručuje nam se da prije svake odluke, obećanja ili rada promislimo, da nam jezik ne bude brži od pameti, da riječ ne bude brža od djela. Uz nas su naši najmlađi, naši učenici koje svojim ispravnim odlukama, svojim promišljanjima, postupcima i djelima vodimo kroz znanje, vjeru i život. U istoj prispodobi o pravednosti Isus nam poručuje da nam ne smije biti svejedno kako se ponašamo, da pazimo što govorimo i činimo. Naši prvoškolci od nas trebaju naučiti ono što je vrijedno, naučiti da obećanje treba izvršiti jer djeca pamte naša obećanja. Trebamo im riječima tumačiti, učiti ih vrijednostima i djelima pokazati. Obećanje dano kod krštenja neka sve roditelje u zajedništvu s učiteljima vodi putovima odgoja, znanja, vjere, življenja u Gospodinu i činjenja dobrih djela, u sveukupnom odrastanju djece, učenika“, riječi su župnika u homiliji.

Župnik je ispred oltara ponaosob blagoslovio svakog prvašića i njihove torbe te zazvao Božji blagoslov na sve učenike, roditelje i učitelje, poželjevši sretnu i blagoslovljenu novu školsku i katehetsku godinu riječima: „Neka naši učenici budu otvoreni uz znanje i za Božju riječ, neka je čuju, usvoje i prenose, neka čine dobra djela u slozi, ljubavi i međusobnom razumijevanju, na radost roditelja i obitelji, škole i župne nam zajednice“. Mirko Knežević