Proslava svetkovine Uzašašća Gospodinova u Zadubravlju

ZADUBRAVLJE (TU) – Svetkovina Uzašašća Gospodinova ili Spasovo svečano je, ali ipak nešto skromnije nego ranijih godina, proslavljena u Zadubravlju, filijali Župe sv. Marka u Trnjanima, nedaleko Slavonskog Broda, gdje se Spasovo od pamtivijeka slavi kao crkveni god. Svečano euharistijsko slavlje u crkvi Uzašašća Kristova u Zadubravlju predvodio je vlč. Ivan Kunčević, doktorand moralne teologije u Rimu i Papin misionar milosrđa, rodom iz Župe Privlaka. Koncelebrirao je domaći župnik vlč. Nikola Kaurin.

“Sve što Bog čini, čini radi nas, ljudi. Ide nam ususret. No, mnogi ga ne prihvaćaju. Zašto? Znamo da je Isusov put do slave bio nezamisliva muka. Eto zašto nam je prihvatiti Njegov put i susret s Njime. Ako želimo biti istinski slavni i vječni, moramo proći putem kojim Isus prolazi. Sve što Bog čini, radi čovjekova je spasenja. Po Blaženoj Djevici Mariji se utjelovio, po Isusu, Čovjeku i Bogu sve nas je otkupio i spasio, a sada  po svakome od nas želi nastaviti to djelo spasenja,  želi živjeti u našim srcima.  Pozvani smo stoga progledati očima srca”, naglasio je u prigodnoj homiliji vlč. Kunčević.

Istaknuo je kako spasenje nas koji smo kršteni ne ovisi o Bogu, nego o nama samima. Put spasenja biramo sami, kazao je, po vlastitoj slobodi koja nam je dana. “Mi sami biramo ono što je za nas dobro ili ono što mi se sviđa. Sami odlučujemo što možemo sada i ovdje, ili oplakivati prošlost i strahovati od budućnosti. O našoj slobodi ovisi gdje ćemo dospjeti. Ako slijedimo Isusov put i osluškujemo Duha Svetoga, sigurno ćemo dospjeti u nebo”, rekao je vlč. Ivan.

Misno slavlje pjevanjem je uljepšao zbor mladih, a na orguljama svirao Dino Klem. Tekst i fotografije: Ivica Vlašić