Proslava sv. Florijana uz vatrogasce osječkog DVD-a „Retfala“

OSIJEK (TU) – Retfalačka župa Uzvišenja sv. Križa u Osijeku svečanim je euharistijskim slavljem u zajedništvu s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom „Retfala“ 4. svibnja proslavila blagdan sv. Florijana, nebeskog zaštitnika vatrogasaca i zaštitnika vjernika od požara. Slavlje je otvoreno procesijom vatrogasaca u svečanim odorama koju je predvodio stjegonoša Zvonko Petrov.

Prije večernje mise praćene pjevanjem župljana uz vodstvo Danice Andrašević, vatrogasci su molili krunicu i sudjelovali u pobožnosti sv. Antunu koju je predmolio bogoslov Antun Nikolić. Uvodeći u misno slavlje, župnik Ivica Martić podsjetio je na životopis sv. Florijana (250-304.), rimskoga časnika u vrijeme progonitelja kršćana cara Dioklecijana koji je odbio prinijeti žrtvu poganskim bogovima, „nije želio progoniti kršćane i zbog kršćanske vjere, slušajući zapovijed srca i ljubavi u Kristu“, kazao je Martić, Florijan je progonjen i mučenički pogubljen 4. svibnja 304. godine te je prvi austrijski mučenik i svetac, „vojnik vatre“ čije je štovanje rašireno u Hrvatskoj i Osijeku gdje na području župe, ispred zgrade DVD-a Retfala, stoji kip sv. Florijana i vatrogasci se svom zaštitniku utječu 131 godinu od svoga postojanja.

„Zapovijed Kristova ima sigurnost u koju se drugi mogu osloniti. Današnji svijet govori o novoj logici bez Božjih zapovijedi. Potrebna je i važna hrabrost pojedinaca za ohrabrenje drugima i život u zajedništvu s Bogom. Na današnji Dan vatrogasaca pred nama je uzor svečeve hrabrosti, sv. Florijan koji je hrabrio mnoge mladiće i djevojke, izložio svoj život za druge i do kraja ostao vjeran Kristu. Molimo njegov zagovor da budemo i mi znak kršćanske hrabrosti i ljubavi! Molimo za hrabrost, da bismo mogli druge ohrabrivati“, kazao je župnik u propovijedi.

Na kraju mise župnik je blagoslovio sabrane slavljenike i čestitao vatrogascima njihov dan uz zahvalnost za srdačnu suradnju DVD-a Retfala sa župnom zajednicom. Naime, vatrogasci sudjeluju u tijelovskoj procesiji retfalačkim ulicama, čuvari su „Božjeg groba“ u crkvi na Veliku subotu, priređuju godišnji koncert za župljane i svojim sudjelovanjem obogaćuju župne događaje i slavlje crkvenog goda. Vatrogaskinja Ankica Klobučar je liturgijska čitačica, a Adam Cabadaj predmolitelj je večernje krunice u crkvi prije mise i u župnoj molitvenoj skupini muškaraca „Čuvari saveza sv. Josipa“. DVD Retfala uz zapovjedništvo Stjepana Jurmana i uz predsjedanje Stjepana Klarića okuplja 145 članova, od kojih 31 člana mladeži i 25 vatrogaskinja.

Inače, vatrogastvo ima dugu tradiciju u Osijeku pa tako i štovanje sv. Florijana koji se slavi na području djelovanja Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice od 1876. godine i na tzv. Florijanovo vatrogasci misu slave u crkvi i utječu se zaštitniku molitvom. U pandemijsko vrijeme pučko slavlje je izostalo zbog pridržavanja epidemioloških mjera. Nevenka Špoljarić