Proslava sv. Florijana i Dana vatrogastva

ČEPIN – PUNITOVCI (TU) – Blagdan sv. Florijana i Dan vatrogastva obilježen je 4. svibnja u Čepinu i Punitovcima.

Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Čepina obilježilo je Dan vatrogastva te dan svoga zaštitnika sv. Florijana misnim slavljem u crkvi Presvetog Trojstva. Nakon svečanog postrojavanja vatrogasci odjeveni u svečane odore u procesiji su ušli u crkvu noseći kip sv. Florijana. Misno slavlje predvodio je dr. Zvonko Pažin, profesor KBF-a u Đakovu i župnik čepinske župe Duha Svetoga. Posluživao je te homiliju uputio đakona Robert Almaši. U svojoj homiliji osvrnuo se na životni put sv. Florijana. 

Na blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca na večernjem misnom slavlju 4. svibnja u punitovačkoj župnoj crkvi sv. Ladislava nazočili su vatrogasci DVD-a Punitovci. Misu je predvodio župnik mr. Đurica Pardon te je blagoslovio kip sv. Florijana. „Slaveći danas sv. Florijana lijepo je vidjeti vas, vatrogasce na ovom misnom slavlju, a posebno djecu, vaš pomladak kako zajedno iskazujemo čast sv. Florijanu. Njega slavimo kao zaštitnika vatrogasaca iako sam nije gasio vatru, već su njega zapalili njegovi mučitelji jer je širio vjeru i kao takav bio od pomoći u nevolji bližnjega. Sv. Florijan nam poručuje kako vatra treba gorjeti u našim srcima, da izgara u ljubavi prema svakom čovjeku, posebno čovjeku u nevolji i zato neka njegova poruka ražari našu ljubav prema svakoj osobi u dobru i zlu“, rekao je mr. Pardon pozdravljajući punitovačke vatrogasce.

 „Ono što nam ostaje od sv. Florijana je zauzimanje za ljude i njihovu međusobnu povezanost u ljubavi, razumijevanju i činjenju dobra. Ta misao treba biti misao vodilja svakog vatrogasca u zauzimanju za dobrobit svakog bića. Legende kažu da je sv. Florijan pomogao mnogima koji su ga zazivali. On je primjer kako pojedinac može biti koristan, a bez pojedinca nema ni društva ni zajednice u kojoj pojedinci neće brinuti samo za sebe već zajedno pa tako i vatrogasci biti na pomoći potrebitima. Primjer vatrogasaca govori nam o nesebičnoj pomoći čovjeku i imovini, vatrogasaca kojima često ni najbolja opremljenost neće nadomjestiti ljudsku spremnost da se izlože opasnosti u pomaganju od vatre“, riječi su župnika u dijelu homilije. Molitvu vjernika predvodila su dječica, članovi punitovačkog DVD-a.

Na kraju slavlja župnik je blagoslovio kip sv. Florijana i nazočne vatrogasce uz riječi: „Neka sv. Florijan i njegov lik bude u svima nama, neka naša srca gore zajedno u ljubavi prema čovjeku, neka plamen te vatre ujedini svakog čovjeka u zajedništvu, ljubavi, razumijevanju znajući da nas dobra djela i ljubav prema Gospodinu vode na putu spasenja.“ J. Sabo / B. Tonkovac / M. Knežević