Predstavljena monografija „Kapela čudotvorne Gospe od Hrasta u Vukovaru – povijest i arhitektura“

VUKOVAR (TU) – Predstavljena je monografija „Kapela čudotvorne Gospe od Hrasta u Vukovaru – povijest i arhitektura“ autora arhitekta Zlatka Karača. Predstavljanje je održano u petak 10. rujna 2021. u Pastoralnom centru sv. Bone Franjevačkog samostana u Vukovaru.

Po riječima autora Zlatka Karača, kapela Gospe od Hrasta prvi je objekt koji je u Vukovaru obnovljen donacijskim sredstvima nakon Domovinskog rata, a izgrađena je po projektu poznatog mađarskog arhitekta Istvána Möllera 1892. godine.

“Već u 18. stoljeću je na starom hrastu koji se nalazio kod današnje kapele bila postavljena slika Gospe, a postavljena je s osobitim razlogom jer se na tom mjestu nalazilo gradsko stratište”, rekao je Karač. Dodaje i kako je s vremenom to mjesto postolo mjestom pučkih marijanskih pobožnosti i prije nego što je kapela izgrađena 1892. godine uz podršku grofa Eltza.

Župnik župe sv. Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić ispričao je legendu o Ivanu koji je lažno bio optužen za ubojstvo i trebao je biti obješen na hrast na današnjem Priljevu, no u posljednjem je trenutku stigla spoznaja da nije kriv pa su zahvalni građani na hrast objesili Gospinu sliku i tamo počeli hodočastiti.

Urednik knjige Dražen Živić iz vukovarskog Područnog centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pillar kazao je kako je riječ o sadržajno proširenom, prerađenom i s brojnim slikovnim ilustracijama dopunjenom tekstu koji je autor već ranije u kraćoj inačici objavio u nakladi Instituta, u zborniku radova Vukovar – hrvatska baština i perspektive razvoja” (2007.).

“Stoga s punim pravom možemo istaknuti da je riječ o novome djelu, koje svojom znanstvenom i stručnom važnošću nadmašuje njegov razmjerno nevelik opseg, jer na činjenično-interpretativno uvjerljiv i stilski jednostavan i svima razumljiv način progovara o Vukovaru i njegovu identitetskom ishodištu i uporištu u srednjoeuropskom i kršćanskom/katoličkom kulturnom krugu”, kazao je Živić.

Izdavači monografije su Franjevački samostan Vukovar i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.

Kapelica Gospe od Hrasta smještena je u vukovarskoj gradskoj četvrti Priljevo, između starog toka Vuke i glavne ulazne prometnice iz smjera Osijeka i Vinkovaca. Jedno od najboljih djela vukovarskog kasnog historicizma. Uz dominirajuće oblike neoromantike u slikovitoj arhitekturi kapele primjetni su i elementi tradicijskog drvenog graditeljstva. Kapelica pripada župi sv. Josipa Radnika, a Vukovarci iz svih triju vukovarskih župa svake godine, druge nedjelje u rujnu, hodočaste Gospi od Hrasta pješice pjevajući marijanske pjesme i moleći sv. krunicu. Darko Raguž / HINA