Predstavljen prvi nosač zvuka MPS “Baje”

IVANOVAC (TU) – U župi sv. Rozalije u Ivanovcu, 24. kolovoza predstavljen je prvi nosač zvuka “Dado moj” na kojemu je 12 pjesama u izvedbi Muške pjevačke skupine “Baje” pri Katoličkom glazbenom društvu Sv. Cecilija iz Ivanovca. Svečano je predstavljanje počelo večernjim euharistijskim slavljem koje je u župnoj crkvi Sv. Rozalije predvodio župnik, čepinski dekan i predsjednik KGD-a Andrija Vrbanić, a uz vjernike i đakona Krešimira Šafa misi su pribivale pjevačke skupine iz Koritne, Velimirovca, Tenje, Kešinaca i Antunovca, dok su „Baje“ pjevanjem animirale slavlje.

 

Kulturno-umjetnički program “Dado moj” nastavljen je predstavljanjem izabranog repertoara s CD-a u Hrvatskom domu pred više stotina okupljenih, što ne čudi jer “Baje” u drugoj godini djelovanja imaju mnoštvo poklonika izvorne pučke pjesme i tijekom 2014. godine nanizali su već tri osvojena prva mjesta na folklornim nastupima u Strizivojni i Vrpolju te na Bećarfestu u Osijeku. MPS „Baje“ snimile su nosač zvuka u sastavu: počimalje – Matej Marjanović, Stjepan Brlić, Mirko Slišković, Božidar Horvatek i Danijel Jazbec; drugi glas – Antun Panđa, Antun Kovač, Andrija Vrbanić, Siniša Rajnović, Ivica Lizačić, Zvonko Duk i Stjepan Deže; treći glas – Vlado Orlovac, Marko Slišković, Josip Klasan i Gabrijel Prekratić. „Ovaj nosač zvuka sa 12 pjesama (11 narodnih i jedna autorska Tomislava Jakobovića) snimljen je s nakanom da se stari sjećaju svoje mladosti, a mladi nauče tko su i što su, no ujedno želimo njime usrećiti ljude. To je ostvarivo kada dajemo od srca.

Zahvaljujući sponzorima riješen je trošak objavljivanja CD-a čija je cijena 40 kuna i novac prikupljen od njegove prodaje namijenjen je kupovini udžbenika srednjoškolcima čiji ih roditelji nemaju čime platiti“, najavljuje Vrbanić koji je uvodeći u program pojasnio kako je svaka pjesma priča za sebe ispjevana s ljubavlju, kazavši: „U župi sv. Rozalije,dj., u Ivanovcu osnovano je 22. studenog  2012. godine KGD Sv. Cecilija pri kojem djeluje MPS “Baje”, a sv. Cecilija je zaštitnica pjevača i svirača pa tako i našega Društva. MPS “Baje” isključivo njeguju acapella pjevanje kraja u kojemu živimo. Njegujemo, također, crkveno pučko pjevanje (uz zapažena gostovanja u župama

Đakovačko-osječke nadbiskupije), a posebno pučke narodne pjesme i autorske (narodne) pjesme. Ovim nosačem zvuka želimo od zaborava otrgnuti i zabilježiti pučke pjesme te uz tamburašku pratnju dočarati raznolikost i ljepotu pučke pjesme. Pjevanje je dvoglasno i troglasno. Ostvarili smo pedesetak nastupa u Hrvatskoj (u Đakovu, na smotra acapella pjevanja u „Brodskom kolu“ u Slavonskom Brodu, Šaptinovcima, Starim Mikanovcima, Velimirovcu, Antinu, Strizivojni, Semeljcima, Kešincima, Babinoj Gredi, Osijeku) i u inozemstvu (Bački Monoštor, Bački Breg, Topala i Vitez).

„Baje“ surađuju sa Ženskom pjevačkom skupinom „Klasje Slavonije“ KUD-a Antunovac-Ivanovac s kojima smo nastupali na mnogobrojnim koncertima, na smotrama folklora i u crkvama. ŽPS “Klasje Slavonije” surađivala je i na snimanju nosača zvuka „Dado moj“ nadodajući malo čarolije pučkom pjevanju.“ U programu su nastupili i gosti: ŽPS „Vesela Šokadija“ iz Koritne, MPS KUD-a „Tamburica“ iz Velimirovca, MPS „Baće“ iz Tenje, MPS „Kešinački mališani“ iz Kešinaca i ŽPS „Klasje Slavonije“ pri ivanovačko-antunovačkom KUD-u te tamburaši koji su surađivali na nosaču zvuka: Danijel Jazbec, Darko Hanaftaler, Ivan Antičević, Miroslav Bilandžija i Robert Kordelj.

„Već smo bili poznati po pjevanju diljem Ivanovca kada nas je na ulici u pjevanju zatekao župnik Andrija Vrbanić predloživši nam da pjevamo na misi i osnujemo skupinu. Ideju smo ostvarili jer volimo pjevati. Da nije bilo župnika, ne bismo snimili CD niti pjevali“, kaže Matej Marjanović, voditelj skupine „Baje“, počimalja i producent nosača zvuka čiji je nakladnik KGD „Sv. Cecilija“ iz Ivanovca.

Nosač zvuka ostvaren je zahvaljujući potpori općina Antunovac i Ernestinovo, tvrtkama i pojedincima te suradnji s glazbenicima Mariom Zbiljskim i Antoniom Krupilnickim koji su bili su tonski suradnici pri snimanju CD-a u Pastoralnom centru župe Sv. Rozalije u Ivanovcu. Obzirom na uspješne nastupe u crkvama, za očekivati je objavljivanje repertoara crkveno-pučkog pjevanja. Nevenka Špoljarić