Na misi sudionici manifestacije „Slovaci do Drlaku“

JOSIPOVAC PUNITOVAČKI (TU) – Na misnom slavlju u crkvi sv. Mihaela u Josipovcu Punitovačkom, filijalnoj crkvi punitovačke župe, u subotu 23. kolovoza nazočili su sudionici folklorne manifestacije „Slovaci do Drlaku“. Manifestacija okuplja slovačka i hrvatska kulturno-umjetnička društva, napose goste iz Slovačke, FS Vraštec – senior iz Dubice nad Vahom. Uz domaći SKUD gostovala su i slovačka društva iz Jurjevca Punitovačkog i Markovca te hrvatska društva iz Šaptinovaca, Semeljaca, Punitovaca i Satnice Đakovačke.

 

Euharistiju je predvodio punitovački župnik, mr. sc. Đurica Pardon, a prisutni gosti bili su odjeveni u narodne nošnje Josipovčana, Punitovčana i gostiju iz Slovačke. „Veselimo se zajedništvu Josipovčana i župljana naših mjesta s mještanima iz Slovačke. Okupili smo se da zajedno slavimo i častimo Gospodina. Velika je radost vidjeti vas u bogatstvu narodnih nošnji sela naše župne zajednice i nošnji iz Slovačke. Suradnja se ne odvija samo na kulturnom polju, zajedničkim objedima, u sportu, već i u Crkvi, molitvi, zajedništvu s Bogom. Sada i pokazujemo da crkveno zajedništvo ujedinjeno u vjeri, odanosti i ljubavi prema Gospodinu, nadilazi sva druga zajedništva“, rekao je župnik Pardon pozdravljajući goste i prisutne vjernike.

Svečanosti misnog slavlja uz pjevanje župnog zbora pridonijeli su brojni ministranti, kao i mladež u slovačkim narodnim nošnjama. Vlč. Pardon u svojoj propovijedi, između ostaloga je rekao: „Današnje bogatstvo narodnih nošnji na ovom misnom slavlju nije samo vanjsko bogatstvo, u njemu smo pred Boga donijeli svoje unutarnje bogatstvo, Bogu smo u zajedništvu otvorili svoje srce. Svatko od nas graditelj je Crkve. Baš kao što je Petar bio odgovoran za Crkvu, tako smo i mi odgovorni za otvaranje svoga srca, što vodi prema zajedništvu. Budimo zajednica koja živi u vjeri i ljubavi prema Crkvi i Bogu.“ Nakon misnog slavlja zajedništvo je nastavljeno uz folklorni program, pjesmu, igre i druženje. Mirko Knežević