Predstavljanje zbornika „Gospi Tekijskoj“ i „Melankolija – između kreativnosti i depresije“

ĐAKOVO (TU) – Dana 26. listopada 2017. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu održano je predstavljanje dvaju zbornika – “Gospi Tekijskoj” i “Melankolija – između kreativnosti i depresije”. Doc. dr. sc. Boris Vulić, jedan od autora zbornika “Gospi Tekijskoj”, prisutne je upoznao s glavnim temama zbornika.

Zbornik je nastao kao sinteza predavanja održanih na međunarodnom znanstvenom simpoziju u Petrovaradinu, 20. i 21. svibnja 2016. godine. Cilj je zbornika prikazati teološke, povijesne i kulturno-umjetničke oznake sljedećih tema: utjecaj Gospe Tekijske na crkvu, značenje istoimenog svetišta, bogatstvo i značaj kulture u Srijemu,… Na koncu, profesor Vulić se zahvalio svim autorima čija su predavanja uvrštena u zbornik i kolegi Dini Klemu za pomoć pri usklađivanju tekstova. Posebnu zahvalnost uputio je preminulom svećeniku Stjepanu Barišići, čija je zasluga za održavanje simpozija neizostavna.

Pregled povijesnog dijela zbornika izložio je dr. sc. Grgo Grbešić. Istaknuo je kako zbornik, uz prikaz povijesti, donosi i niz tema vezanih uz teologiju, školstvo, umjetnost na prostoru Srijema u 17. i 18. stoljeću. Istaknuo je ključnu ulogu isusovaca i franjevaca u razvoju kulture, ali i popularnosti hodočašćenja u svetište Majci Božjoj Snježnoj.

Doc. dr. sc. Šimo Šokčević predstavio je glavne teme drugog zbornika, “Melankolija – između kreativnosti i depresije”. S obzirom na temu zbornika, profesor primjećuje dva pristupa fenomenu melankolije. Jedan je pozitivan te melankoliju tumači kao izvor kreativnosti, a drugi je negativan i u melankoliji prepoznaje izvor depresije. U nastavku, Šokčević je znanstveni doprinos ovog zbornika. Zbornik fenomenu melankolije pristupa na originalan i interdiciplinarana način. Doprinos se ostvaruje na mnogim razinama – teološka, književno-umjetnička, medicinska,…

Zaključnu riječ imao je dekan KBF-a u Đakovu, izv. prof. dr. sc. Ivica Raguž. U kontekstu zbornika “Gospi Tekijskoj” iznio je dva značenja. Prvo, zbornik predstavlja tzv. mariologiju u malom i drugo, zbornik donosi povijest svetišta i Srijema uopće. Tema ovog zbornika u snažnoj je vezi s drugim predstavljenim zbornikom “Melankolija, između kreativnosti i depresije”. Raguž je istaknuo kako je BDM bila osoba melankolije, pod vidom iščekivanja Uskrslog. Profesor je ukazao na aktualnost ove teme, kao i teme depresije koja je neodvojiva od melankolije. Na koncu, dekan se zahvalio svima koji su sudjelovali u izdavanju ovih dvaju zbornika, te najavio izdavanje nova dva zbornika vezana uz teme dvaju simpozija o biskupu Josipu Jurju Strossmayeru, održanih u Đakovu i Rimu. Tekst/Fotografija: Kristijan Japarić/Brigita Kukuruzović