Nove knjige prof. dr. Ivice Raguža

ĐAKOVO (TU) – U nizu Panni objavljena je deveta i deseta knjiga prof. dr. Ivice Raguža, dekana i dogmatičara na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku pod naslovom Teološki fragmenti II. i III. Knjiga Teološki fragmenti II. i III. donosi članke s izlaganja, razmatranja i eseje koje je autor, u posljednjih desetak godina, objavljivao u raznim časopisima, zbornicima i drugim publikacijama.

Autor u uvodniku piše sljedeće: «Postoji jedna misao srednjovjekovnoga teologa i opata iz Clunyja, Petra Venerabilisa, koja me oduvijek pratila u mojem teološkom stvaralaštvu, a ta je da je teolog taciturnus praedicator, šutljivi propovjednik. Teolog je prije svega šutljivi propovjednik jer on propovijeda pisanom a ne izgovorenom riječju… No, istinska je teološka misao šutljiva i zbog jednoga drugog razloga. Naime, narav teologije zahtjeva „šutljivost“, nenametljivost, neznatnost, jer tako djeluje Bog, tako se objavio po Isusu Kristu, šutljivom, neznatnom čovjeku iz Nazareta… Nakana je ova dva sveska skupiti i prikazati čitatelju na jednom mjestu promišljanja o temama iz teologije, duhovnosti, filozofije i kulture.« Naslov Teološki fragmenti upućuje na činjenicu da je teologu omogućeno jedino fragmentarno misliti Boga koji se objavio u Isusu Kristu…Teolog također fragmentarno, uvijek dakako na temelju Božje objave u Isusu Kristu, promišlja, prosuđuje i kritički se osvrće na sva područja čovjekova života.

Prikupljeni članci su tako jedno fragmentarno svjedočanstvo mišljenja Boga i čovjeka. Knjiga Teološki fragmenti II. obuhvaća 365 str, cijena je 179 kn, Teološki fragmenti III. obuhvaća 386 str., cijena je 189 kn. Može se naručiti na: communio.hr@gmail.com ili u Nadbiskupijskoj knjižari u Đakovu. Tiskovni ured