Posljednji u nizu 13 utoraka pobožnosti sv. Antunu u Podvinju

PODVINJE (TU) – Uoči proslave svetkovine svoga zaštitnika i Sveca cijelog svijeta, župljani župe Podvinje (Slavonski Brod) počeli su duhovnu pripravu u posljednjem u nizu 13 utoraka pobožnosti svetom Antunu Padovanskom, u utorak, 8. lipnja. Misno slavlje predvodio je fra Sinisa Pucić, svećenik na službi u Franjevačkom samostanu Presvetog Trojstva i prefekt franjevačkog sjemeništa Slavonski Brod. Suslavili su domaći župnik o. Paul A. Karim, CSSp i župni vikar o. Linus Mbajo, CSSp.

U prigodnoj homiliji fra Siniša je okupljenim vjernicima posvijestio važnost poslanja svakog od nas, a to je naviještanje Radosne vijesti po čitavom svijetu i svjedočenje vjere u Uskrsloga Krista, po primjeru svetog Antuna. “Pozvani smo slušati ono što nam Isus govori i kamo nas šalje. Poručuje svojim apostolima, ali i svakome od nas i danas, da smo ‘sol zemlje i svjetlo svijeta’. Što to znači? Znamo da je svaki novi dan našeg života jedan korak bliže u susretu s Bogom, licem u licem. I kad taj trenutak dođe, pitat će nas Gospodin jesmo li i kako iskoristili vrijeme provedeno u zemaljskom životu, jesmo li ispunili svoje poslanje, što smo učinili od one soli koju je ugradio u nas i onoga svjetla kojega nam je darovao”, rekao je među ostalim fra Siniša, podsjetivši na poslanje svetog Antuna koji je živio kratko, ali u potpunom predanju Bogu. “Budimo dakle, poput Antuna, svjetlo koje će gorjeti za Krista u ovome svijetu. Slušajmo Isusa i poslušajmo ga. Budimo sol zemlje, nemojmo obljutaviti i nemojmo se obeshrabriti”, poručio je fra Siniša iz podvinjske crkve sveca cijelog svijeta.

Nakon mise predmolio je litanije svetom Antunu. Misu i pobožnost pjevanjem je animirao župni zbor svetog Antuna predvođen Ivanom Djaković. Duhovna priprava uoči svetkovine sv. Antuna nastavlja se u četvrtak, petak i subotu, svake večeri s početkom u 18.15 sati, kada počinje Gospina krunica, potom u 18.45 slijedi pobožnost sv. Antunu, u 19 sati misa koju će predvoditi fra Anto Tomas, gvardijan samostana na Plehanu (BiH), i nakon mise klanjanje pred Presvetim.

Raspored misa na samo Antunovo je uobičajen, svakog punog sata od 5 izjutra sve do 10.30 kada je svečana blagdanska misa koju predvodi također fra Anto Tomas, te dvije poslijepodnevne, u 17.00 uz blagoslov djece i ljiljana i u 19 sati. Misa prema grkokatoličkom obredu je u 8 sati. Sva misna slavlja bit će na vanjskom oltaru, na otvorenom pokraj crkve, uz primjenu svih epidemioloških mjera. Ivica Vlašić