Posjetite Franjevački muzej Vukovar online

“BRACHA – obrt kulturnih i kreativnih industrija” razvila je prvu hrvatsku mobilnu aplikaciju koja u muzejima, galerijama ili na turističkim rutama funkcionira kao pametan i interaktivan osobni vodič. Aplikacija pod imenom “QtouR – virtualni vodič” koristi tehnologije lociranja, ali i prepoznavanja stvarnosti te tako korisniku omogućuje iskustvo posjeta kao da je s njim stvarni vodič koji mu o prostoru ili predmetima kojima se približio odmah nudi zanimljive informacije.

QtouR – virtualni vodič implementiran je u cjelokupni kompleks Franjevačkog samostana u Vukovaru, na preko 3.500 kvadratnih metara. Uz pomoć mreže nevidljivih odašiljača koji se nalaze u prostoru prati kretanje svakog pojedinog posjetitelja te mu na njegovom mobilnom telefonu u pravi čas, tj. u trenutku u kojem se on nađe u određenom prostoru ili pored pojedinih muzejskih izložaka o njima nudi niz multimedijalnih sadržaja i informacija.

Uz automatsko prepoznavanje prostora i predmeta, posjetitelji kroz istu aplikaciju do informacija mogu doći i skenirajući interaktivne QR kodove koji se nalaze unutar cijelog kompleksa samostana i muzeja.

QtouR – virtualni vodič trenutno radi na 5 jezika, a u Franjevačkom muzeju Vukovar sav sadržaj trenutno nudi na hrvatskom i engleskom jeziku.

“Ovakva vrsta pametnog virtualnog vodiča novost je u Hrvatskoj te smo ponosni što smo je među prvima implementirali u naš izložbeni postav i što je svim posjetiteljima možemo ponuditi u potpunosti besplatno”, istaknuo je fra Ivica Jagodić, župnik župe Sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

Unutar istog programa izrađena je i interaktivna virtualna šetnja u 360° s audio vodstvom na hrvatskom jeziku.

Ova virtualna šetnja predstavlja trenutno najveći virtualni obilazak samostanskog kompleksa s muzejom u Hrvatskoj. Posjetiteljima omogućuje online obilazak muzej na dvije etaže, crkvu, kriptu, zvonik s vidikovcem, klaustar, vinski podrum pa čak i vanjski prostor sa šetnicom i pogledom na Dunav.

Ovu virtualnu šetnju možete pogledati OVDJE.

Provedbu ovog programa sufinanciralo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Franjevački samostan Vukovar