Kapitul, slavlje obećanja i 20. rođendan Frame Đakovo

ĐAKOVO (TU)VIDEOFOTOGALERIJA – U Đakovu je od petka 24. do nedjelje 26. rujna održan kapitul Osječkog područnog bratstva Franjevačke mladeži, a središnji dio susreta bilo je davanje obećanja 29 mladih framaša i proslava 20 godina postojanja Frame Đakovo. Framaši su obećanja dali na misi koju je služio fra Matija Marijić, duhovni asistent Osječkog područnog bratstva. Domaćini događaja su bile Milosrdne sestre Sv. Križa.

Geslo kapitula bilo je: „Gledajte u Gospodina i razveselite se“, a prisustvovalo je 117 framaša iz svih 11 aktivnih bratstava toga područja zajedno sa njihovim duhovnim asistentima. Framaši i framašice bili su smješteni u strukturama Milosrdnih sestara Sv. Križa: samostanskoj kući „Betanija“, dvorani Florentini, dok se glavni dio programa održavao na terasi Centra „Amadea“.

Program je započeo obraćanjem područnoga duhovnog asistenta fra Matije Marijića i zajedničkim slavljenjem mise koju je predvodio fra Ivan Crnković, duhovni asistent Frame Vukovar – Borovo Naselje. Nakon mise i objeda uslijedio je uvodni rad po skupinama gdje su se framaši imali priliku upoznati, povezati, izmijeniti iskustva sa prošlih kapitula i iznijeti svoja očekivanja. Drugi dan Kapitula uslijedio je duhovni nagovor fra Ivice Janjića pod nazivom „Sveti Franjo zagledan u Gospodina“. U svome nagovoru fra Ivica je približio značenje riječi biti zagledan u nekoga u značenju nositi to u svome srcu, razmišljati o tome i kad to samo nije vidljivo, niti u blizini. Osoba koja je zagledana u Gospodina ima drugačiji pogleda na svijet, spremna je vjerovati i prihvatiti lakše poteškoće. Kao primjer je naveo sv. Franju i druge svece.

Nakon pauze, program je nastavljen svjedočanstvima đakovačkih framašica Mateje Gazilj, Barbare Vargić  i Mateje Zovko. Matea Gazilj svjedočila je o radu u misijama u Boliviji a Barbara Vargić o misijama u Tanzaniji. Matea je naglasila kako je misionarenje beskompromisno i nesebično darivanja drugome u potrebi, ali je isto tako naglasila da se njezin osobni rast i primljeno iskustvo ne mogu ni sa čim usporediti. Objasnila nam je kako je jedan od najvećih problema koje je susrela zapostavljenost djece i njihova prepuštenost ovisnostima poput droge i alkohola već od najranije dobi.

Barbara je u istom misionarskom duhu predstavila situaciju u Tanzaniji, plemenu Masai i sirotištu gdje je radila i dijelila pomoć. Snažnim iskustvom boravka ondje, posvjedočila je problem napuštene djece zbog jako raširene bolesti AIDS-a koja skraćuje život roditelja na tim prostorima na čak 35 godina, nakon čega djeca ostaju bez pravoga skrbništva te su često prepuštena sama sebi sa kobnim posljedicama. Barbara je objasnila kako je to iskustvo za nju bilo neizmjerno plodonosno, kako ju je mnogočemu naučilo i kako nikada neće moći zaboraviti iskrenu radost u očima djece koju je posjećivala.

Matea Zovko imala je posebno svjedočanstvo o iskustvima na svome hodočašću Putem Svetog Jakova (Camino de Santiago). Od svega je naglasila pobjeđivanje nad samim sobom, vlastitim ciljevima i očekivanjima i potpuno pouzdanje u Gospodina tijekom hodočašća.

Posebnost ovog Kapitula i njegovo dodatno bogatstvo su bila i obećanja Frame Đakovo gdje 29 mladih ljudi reklo svoje „Evo me“ – da će nastojati živjeti po uzoru na Evanđelje, prepoznavati Krista u ljudima i crpiti snagu iz Euharistije. Misu su svojim dolaskom i sudjelovanjem bilo čitanjem, pjevanjem ili sviranjem upotpunili i bivši stariji framaši iz Đakova jer je uz obećanja bila i proslava 20. rođendana Frame Đakovo. Poslije mise framaši su pripremili prigodni program uz zanimljivi skeč, zahvalili osobama koje su značajno utjecale i dale veliki doprinos Frami Đakovo tijekom 20 godina te izveli koncert duhovne glazbe. Posljednji dan nedjelja, nakon jutarnje molitve, nastavljen je duhovnim nagovorom fra Siniše Pucića – duhovnim asistentom Frame Slavonski Brod, pod nazivom „Framaš – svjedok Radosne vijesti“, u čemu se osvrnuo i naglasio kako framaš nije i ne bi trebao živjeti radost samo na framaškim događajima, već je njegovo poslanje i zadaća izaći u svijet i ondje to svjedočiti. Poslije završnoga rada u skupinama, Kapitul je zaključen misom koju je predvodio fra Siniša. U popodnevnim satima, framaši su puni dojmova krenuli svojim kućama. Mato Mićan