Početak trodnevnice Gospi Brze Pomoći

SLAVONSKI BROD (TU) – U Župi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu na početku trodnevne duhovne priprave za proslavu župne svetkovine i Nadbiskupijskog dana molitve i pokore za smirenje i prestanak pandemije te za žrtve potresa, u utorak 5. siječnja, misu je predvodio brodski župnik i duhovnik podružnice Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva – Slavonski Brod, Robert Farkaš.

Kao izraz poštovanja prema svima koji služe građanima u bolničkoj i drugim zdravstvenim ustanovama te bi im se po zagovoru Gospe Brze Pomoći, koja se u litanijama naziva i „obranom od zaraznih bolesti i pošasti“, izmolila duhovna potpora i snaga od Boga, za njih je slavljena misa.

Duhovnik Farkaš u propovijedi je zdravstvenim djelatnicima posvijestio uzvišenost njihova poziva, koji je u službi ljudskoga tijela. Podsjetio ih je da je njihova služba svećenička – u krsnom smislu – te da je njihov oltar ljudsko tijelo koje spašavaju od patnje i smrti. „Tu prinosite Gospodinu žrtvu dobrote svojih ruku, srca, znanja stručnosti a ponekad i svojih suza. Kao što mi svećenici na prvom mjestu nastojimo liječiti čovjekovu dušu grijehom ranjenu te molimo za čovjekovo tijelo, tako i vi liječnici liječeći tijelo svojom ljubavlju dotičete i čovjekovu dušu, jer se te stvarnosti ne mogu razdvojiti. Još ako ste vjernici i molite za svoje pacijente, onda je vaša krsna svećenička služba doista cjelovita“, ustvrdio je duhovnik Farkaš te im zahvalio na svemu što, napose u ovim teškim vremenima, čine za svoje pacijente.

„Večeras smo svi došli ovamo zahvaliti Bogu što nam je dao sposobnost, stručnost, želju, ljubav i spremnost da možemo pomagati jedni drugima“, zaključio je duhovnik Farkaš. Zazivajući Božji blagoslov molio je Gospodina za dar međusobne strpljivost kako bi pobijedili svaku patnju i nevolju te da sve bolnice i ostali popratni sadržaji zdravstvenih ustanova, budu mjesta gdje će se uvijek uzdizati žrtva ljubavi prema svakom čovjeku, bez razlike.

Misu su suslavili župni vikar Božidar Nađ i fra Ilija Jerković, ravnatelj centra Zlatni cekin. B. Lukačević