Blagoslov i pohod Domu za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD (TU) – Župnik brodske župe Gospe Brze Pomoći preč. Ivan Lenić, fra Ante Perković vikar franjevačkog samostana u Slavonskom Brodu i đakon Marko Obradović na službi u toj župi, pohodili su uoči svetkovine Bogojavljenja, u utorak 5. siječnja, Dom za starije i nemoćne.

Kako je Dom na području te župe, a svećenici ne mogu doći i blagosloviti sobe korisnika koji su u izolaciji, župnik Lenić je obred blagoslova predvodio u dvorištu Doma.

Aktualizirajući Evanđelje koje govori o susretu starca Šimuna i Ane s novorođenim Mesijom u jeruzalemskom hramu kod njegova prikazanja po rukama Marije i Josipa, župnik Lenić je u nagovoru naglasio da se mnogo vrijednoga kod tih dvoje staraca otkriva. To se sam Bog u staračkoj dobi, u kojoj se mnogi u Domu nalaze, očituje onima koji u vjeri s njim hode.

„U ovom pohodu, na u ovim prilikama mogući način, makar smo fizički dalje od vas, želimo vama, dragi stanari ovoga Doma, ponajprije zasvjedočiti poštovanje i ljubav, te iskrenu zahvalnost za sve čime ste obogatili živote svojih bližnjih i danas to činite. Nikada se ne zatvarajte u sebe i ne pomišljajte da ste beskorisni; ne prepuštajte se očaju, nego gledajte naprijed. Dobra koja ste činili u minulim godinama najveće je blago koje ste ostavili voljenima, našim sredinama, svima nama. Ona nisu tek materijalne vrijednosti; ona su i duhovne vrijednosti. Blizine i zajedništva, nebrojena dobra djela, odgoj djece i unučadi, ljubav pružana im na nebrojene načine, to što ih pratite mislima i molitvama sada u staroj dobi, prikazivanje svojih trpljenja i bolesti, izolacija i križeva za njih i sve nas – to je neprocjenjivi kapital koji ostavljate za sobom. Tako i vaša kršćanska vjera koja vas je nosila kroz život, koju ste prenosili u baštinu djeci i njihovim obiteljima, bila je i ostaje vaše svjetlo, snaga i utjeha. Da ste s odgojem samo to dali bližnjima – bogatstvo ste ostavili!“, rekao je uz ostalo župnik Lenić.

Stanare je pozvao da se u molitvi duhovno pridruže nadolazećoj svetkovini Gospe Brze Pomoći, koja se u župi proslavlja 8. siječnja, kada će biti i Nadbiskupijski dan molitve i pokore za smirenje i prestanak pandemije.

Uz božićne pjesme, članovi župnog zbora predvođenih s. Cecilijom Kolarić, razveselili su korisnike i djelatnike Doma koji su izašli na balkone i prozore te sudjelovali u molitvi.

Župnik Lenić predao je ravnateljici Doma Mariji Filipović naljepnice s likom sv. Ivana Pavla II. koji je zaštitnik Doma i kapelice u njemu. Također je predao sličice za sve korisnike vjernike i posebne bočice s blagoslovljenom vodom za svaku sobu i ostale prostorije. Stanari Doma su sa zahvalnošću primili blagoslov i posjet koji ih je obradovao. Brankica Lukačević/Foto: Marina Bencun