Orguljaški koncert u franjevačkom samostanu

SLAVONSKI BROD (TU) – Franjevački samostan u Slavonskom Brodu darovao je u nedjelju 21. lipnja slavonskobrodskim ljubiteljima glazbe i 31. Brodskom glazbenom ljetu orguljaški koncert u povodu Svjetskog dana glazbe, a u znak dugogodišnje uspješne suradnje s Kazališno-koncertnom dvoranom Ivane Brlić-Mažuranić, organizatorom Brodskog glazbenog ljeta koja programe klasične glazbe većim dijelom ostvaruje upravo u crkvi Presvetoga Trojstva.

Time je obilježena i deseta obljetnica kolaudacije obnovljenih orgulja koje su u ovoj crkvi izgrađene prije 182 godine, koja je upriličena također u sklopu Brodskog glazbenog ljeta sada već davnog 11. srpnja 2010.

Ovom prilikom Orguljašku večer priredila su dvojica uglednih hrvatskih virtuoza na orguljama: maestro Pavao Mašić i maestro Ante Knešaurek – obojica studenti prof. Marija Penzara, s kojim su danas kolege na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Šezdesetak ljubitelja klasične glazbe uživalo je tako ponovno u zvucima brodskih orgulja u uvjetima “novog normalnog“, pridržavajući se epidemioloških mjera.

Program je otvorio maestro Mašić svirajući Capriccio za odlazak ljubljenoga brata Johanna Sebatijana Bacha i Capriccio sopra il Cucù Johanna Kaspera Kerlla. S Bachom je nastavio i maestro Knešaurek izvevši preludij na koral Nun komm, der Heiden Heiland BWV 659 te Toccatu i fugu u d-molu, BWV 565. Slijedili su Sv. Franjo Asiški: propovijed pticama Franza Liszta i Toccata Miroslava Grđana u virtuoznoj izvedbi maestra Mašića te Melodia, op. 129 br 4. Maxa Regera u izvedbi maestra Knešaureka, koji je koncert završio onim po čemu je najpoznatiji, improvizacijom koja je oduševila prisutne slušatelje.

Zahvalu uglednim glazbenicima uputio je na kraju domaćin fra Klaudio Milohanović, gvardijan. B. Lukačević