V. Nadbiskupijski susret Roma i neroma

BELI MANASTIR (TU) – Povjerenstvo za pastoral Roma Đakovačko-osječke nadbiskupije organiziralo je 9. travnja 2016. godine u Caritasovom Centru za mlade u Belom Manastiru V. Nadbiskupijski susret Roma i neroma. Nazočnima se obratio vlč. Krešimir Jukić, nadbiskupijski povjerenik za pastoral Roma, Josip Milić, savjetnik za financije u Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije te Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira.

Kratki nagovor na temu Moj bližnji u godini Milosrđa imao je vlč. Jukić, rekavši kako nam Bog uvijek oprašta i da to ne smijemo zaboraviti. Kada griješimo udaljujemo se od njega, ali nam On unatoč tome oprašta. Stoga tijekom cijelog života treba imati na umu da trebamo biti bliski s Isusom, jer kada napustimo ovozemaljski život, susret ćemo se s njim oči u oči i ako ne prije, tada ćemo se zapitati kakvi smo bili, jesmo li bili dobri, pomagali drugima… Uvijek trebamo težiti biti dobri, živjeti Božju riječ i svjedočiti je.

Kao i prethodnih godina na susretu je prezentiran Caritasov projekt I mi smo tu – radionice za djecu i mlade Rome, čiji je peti ciklus pri samom kraju. Na radionici pripreme kolačića sudjelovala su mlađa djeca, dok su malo stariji pronašli zanimaciju na dvorištu ili pak u centru, igrajući stolni nogomet. Uslijedio je zajednički ručak, na kojem su sudjelovali i roditelji djece te mladih Roma. Poslijepodnevni program proveden je u glazbi samostalnog izvođača na klavijaturama, dramska sekcija župe Cerna održala je kratku predstavu s porukom kako ne treba robovati materijalnome. Romsko kulturno umjetničko društvo iz Belog Manastira potom je izvelo prigodan program i rasplesalo sve prisutne. Završetak susreta obilježila je malonogometna utakmica, tradicijske igre, pečenje kokica i sladoled. Nikolina Ivanda