Održan kamp Zdruga Katoličkih skauta

OVČARA (TU) – Zdrug Katoličkih skauta Đakovačko osječke nadbiskupije organizirao je od 22. do 25. lipnja kamp na Ovčari kod Đakova. Priprema je trajala od srijede, 21. lipnja, a podizanje kampa i dolazak skauta uslijedio je 22. lipnja.

Toga dana, zajedno sa članovima SKAC-a Slavonski Brod te volonterima iz različitih udruga i molitvenih zajednica, rušila se stara škola na području gdje će se podići kamp. Od petka skauti su nastavili sami čistiti ciglu te su kroz različite odgojne i zabavne aktivnosti uživali ljepotu zajedništva.

Tijekom tih dana kroz kamp je prošlo oko 40 skauta iz Varaždina, Slavonskog Broda, Đakova, Valpova, Otoka, Osijeka i Gundinaca. Najmlađi član imao je tri mjeseca, a najstariji 50 godina. Dan je započinjao u 6:45 i trajao do 23:30, a sadržavao je molitvu, pjevanje himne, tjelovježbu te radne akcije čišćenja cigle, slaganja paleta, čišćenja dvorišta, uređenja prostora, izrade krunica, što je bilo popraćeno igrama i zajedništvom. Zadnju večer, mladi su uz logorsku vatru pjevali i podijelili iskustva stečena tih dana. Svoj zadnji dan kampa, Dan državnosti, skauti su posvetili molitvi za Domovinu te su sudjelovali na misi u Karmelu sv. Josipa u Breznici Đakovačkoj.

Svojim odgojnim metodama, katolički skauti u mladima razvijaju ljubav prema Bogu, Crkvi i Domovini te su zbog toga prepoznati u osam biskupija i imaju oko tisuću članova u Hrvatskoj. Naša nadbiskupija ima stotinjak skauta koji su se okupili od rujna 2016. kada je osnovan Zdrug. Predsjednica Zdruga Katoličkih skauta Đakovačko-osječke nadbiskupije, Odreda Sv. Ilije je vjeroučiteljica Valentina Kadić, koja s ekipom od šest vjeroučitelja podučava skaute i podiže nove voditelje i ogranke diljem nadbiskupije. Voditelji kampa bili su: Filip Sertić, Marijan Lončar, Dino Pašalić, Kruno Morović, Nikola Lemešić, Tina Ukić, Roberto Ukić, Ivan Cvijanović, Mihael Kovač, Josip Vuković, Marija Ukić i Valentina Kadić. Održavanje kampa, radionica i aktivnosti omogućila je potpora Đakovačko-osječke nadbiskupije, nadbiskupijskog Caritasa, Općine Levanjska Varoš te župnika Mire Tomasa. Valentina Kadić