Obredi Muke Gospodnje u đakovačkoj katedrali

ĐAKOVO (TU) – U predvečerje Velikog petka, 30. ožujka, velik broj vjernika okupio se u đakovačkoj prvostolnici kako bi sudjelovali u obredima Muke Gospodnje, koje je predvodio vlč. Tomislav Ćorluka, župnik đakovačke župe Svih svetih. U obredima su sudjelovali brojni svećenici, predvođeni nadbiskupom u miru mons. Marinom Srakićem.

Muku po Ivanu otpjevali su vlč. Dario Hrga i preč. Mato Gašparović, praćeni Mješovitim katedralnim zborom, uz ravnanje mo. Ivana Andrića, a potom je župnik Ćorluka uputio svoju homiliju. Istaknuo je kako pogled na Krista raspetog, pogled na križ, govori snažnije od bilo kakvih riječi. Rekavši kako je vjernicima križ svetinja, da se njime ponose, a ovoga dana taj križ Kristov ljube i prigibaju pred njim svoja koljena, župnik je potaknuo okupljene da svoj pogled usmjere na Kristov križ, zagledaju se u Krista raspetog, promišljaju zbog čega tako okrutna smrt Pravednika, koji je prošao svijetom čineći dobro, ljubeći svoje, a ljubio ih je do kraja.

„Krist nam je pokazao da nema prave ljubavi bez žrtve, da ljubav nije sebično ugađanje sebi, nego davanje života za drugoga. Križ je živi znak ljubavi Gospodnje za nas. Što je zapravo ljubav? Ljubiti znači biti strpljiv, ponizan, blag, milosrdan, ljubak, velikodušan prema siromasima. To znači zaboraviti primljene uvrede, ljubiti vlastitog neprijatelja, ne suditi i ne osuđivati, ispravljati brata koji griješi“, kazao je župnik Ćorluka, dodajući kako Veliki petak čini da promatramo Raspetoga koji nam nastavlja zapovijedati i daje nam mjeru koliko ljubiti: Ljubite jedni druge kako sam ja ljubio vas…do smrti i smrti na križu.

Homiliju je zaključio govoreći kako je pravi način za slavlje ovoga otajstva ako se pokajemo za svoje grijehe, popravimo svoj život, ako uzmemo svoj križ i idemo za Kristom, ako u njegovu križu tražimo snagu za svoje križeve i iz njegove ljubavi crpimo snagu za svoju ljubav, ako s vjerom slavimo euharistijsku žrtvu i blagujemo Kristovo tijelo.

Uslijedilo je klanjanje križu i sveta pričest, a na kraju obreda župnik je u procesiji pronio Presveti Oltarski Sakrament kroz katedralu do pokrajnjeg oltara sv. Ilije, proroka, gdje su se brojni vjernici zadržali u klanjanju. Obrede Velikog petka pjevanjem su pratili Mješoviti katedralni zbor i Zbor bogoslova. A. Banović